Jēkabpils iedzīvotājiem liela interese par iespēju lasīt sēnes Īrijā

© Xinhua/Sipa USA/ SCANPIX

Šīs nedēļas sākumā portāls "Baltic-ireland" vēstīja, ka sēņu audzētāji no Īrijas Latvijas pilsētās meklē sēņu lasītājus. Viņu centieni meklēt darbiniekus Latvijā guvuši vietējo iedzīvotāju atsaucību, vēsta "LNT Ziņas".

Decembra sākumā vairākās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs viesosies Īrijas sēņu audzētāju kooperatīva pārstāvis, kas stāstīs par darba iespējām uzņēmumā.

Darba meklētājiem tiks piedāvāta samaksa atkarībā no novāktā daudzuma, bet ne mazāk kā 9,25 eiro stundā, līgums uz vismaz 12 mēnešiem un 40-50 darba stundas nedēļā.

Kā vienīgā prasība tiek minēta gatavība strādāt fizisku darbu. Savukārt, angļu valodas zināšanas pat nav nepieciešamas.

Xinhua/Sipa USA/ SCANPIX

"LNT Ziņas" devušās uz Jēkabpili, kur vieni no darba devējiem rīkojuši tikšanos ar potenciālajiem darbiniekiem. Oficiālais bezdarba līmenis Jēkabpilī būtiski neatšķiras no kopējiem rādītājiem valstī.

Pirmie interesenti uz tikšanos bija ieradušies krietni pirms noteiktā laika. Sergejam jau ir darba pieredze Anglijas sviestmaižu ražotnē. Tur pēc nodokļu nomaksas nedēļā saņēmis tikpat, cik mājās mēnesī. "Strādāt skaidu gaterī par 150 līdz 200 eiro, dzīvokli īrēt, paēst... Uz rokas nekas nesanāk," stāsta viens no darba meklētajem. Tikmēr Aleksandram šī būtu pirmā pieredze ārpus Latvijas. "Es neesmu no tiem nabadzīgākajiem, man ir normāla pensija un priekš paša nav bēdu, bet man ir pieci bērni. Man par viņiem ir jāpadomā, divas meitas ir studentes," norāda pensionārs.

Alga tiek solīta ap 1800 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Lai nopelnītu vairāk jānovāc vairāk sēņu.

Sēņu audzētavā piedāvātā samaksa atbilst Īrijas minimālajai algai, kas ir otrā lielākā Eiropas Savienībā. Prasības - strādīgums, precizitāte, kaitīgu ieradumu trūkums. Tikmēr NVA Jēkabpils filiāles stends liecina, ka te pārsvarā tiek meklēti cilvēki ar prasmēm.

Potenciālie aizbraucēji satrauc arī vietējos uzņēmējus, vienlaikus liekot atzīt, ka mazkvalificētam darbaspēkam maksāt vairāk tikai tādēļ, lai tas paliktu Latvijā, nevar. Tikmēr Īrijas sēņu audzētājs darbinieku meklēšanai veltīs teju visu nākamo nedēļu apbraukājot vēl citas Austrumlatvijas pilsētas, norāda "LNT Ziņas".

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.