Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Deviņi uzņēmumi vēlas sakopt izdegušo teritoriju Jūrmalā

© Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests

Valsts vides dienesta (VVD) iepirkumā par Jūrmalā izdegušās teritorijas attīrīšanu pieteikušies deviņi uzņēmumi, ar kuriem šodien tiks sāktas pārrunas, lai jau šonedēļ pieņemtu lēmumu par uzvarētāju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (VL-TB/LNNK) norādījis, ka šobrīd tiek darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk tiktu sakopta ugunsgrēka vieta, novēršot vides piesārņojumu un tā iespējamo ietekmi uz iedzīvotājiem.

"Rītdienas vai vēlākais piektdienas laikā VVD jāpieņem lēmums sadarbības partnera izvēlē - uzdevuma izpildes termiņš un zemākās izmaksas, tie ir galvenie izvēles kritēriji," pauda Eglīts.

Pēc VVD aplēsēm ugunsgrēka vietā šobrīd atrodas apmēram 14 000 tonnas nesadegušu atkritumu. Vienas tonnas atkritumu aizvākšana un bīstamā piesārņojuma likvidēšana izmaksās aptuveni 50 eiro. Šajās izmaksās ietilpst atkritumu šķirošana un sagatavošana reģenerācijai vai apglabāšanai, transports, iekraušana, apsardzes izmaksas, analīžu veikšana un monitorings, summā iekļauts arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

"Šobrīd publiskajā telpā notiek plašas diskusijas par valsts naudas izlietojumu teritorijas sakopšanai. Varu tik piekrist, ka šis ir nelegālās atkritumu glabātuves īpašnieku uzdevums, kuri sākotnēji arī solīja visu sakopt, bet pēc tam atteicās to veikt, aizbildinoties ar naudas trūkumu. Tas, kas ir noticis Jūrmalā ir noziegums, kuru kāds ir pastrādājis un par kuru kādam ir jāatbild - to izmeklēšanā noskaidros policija un citi iesaistītie dienesti. Bet tas, kas ir jāizdara maksimāli ātri - ir jāsakopj teritorija, jānovērš draudi iedzīvotāju veselībai un tālākai vides piesārņošanai. Tāpēc ir būtiski sākt darbu pēc iespējas ātrāk," uzsvēra Eglīts.

VVD vakar izdevis atkārtotu rīkojumu SIA "Prima M" nekavējoties sākt teritorijas sakopšanu. Tikmēr izmeklēšanā jau kļuvis zināms, ka lietā iesaistītas vairākas kompānijas.

Nolūkā nepieļaut nepiederošu personu iekļūšanu teritorijā teritorijā diennakts režīmā tiek nodrošināta fiziskā apsardze un videonovērošana. Kopā ar Veselības inspekciju (VI) notiek nepārtraukts situācijas monitorings, paņemtas visas nepieciešamās analīzes, un šodien būs pirmo pārbaužu rezultāti, kurus VVD speciālisti analizēs kopā ar VI.

Ugunsgrēka vietai tuvumā esošajām četrām mājsaimniecībām tiek nodrošināts dzeramais ūdens.

VVD norādīja, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad operators ir atteicies veikt sanācijas darbus, līdz ar to, atbilstoši Vides aizsardzības likumam, ja operators neveic preventīvos, neatliekamos vai sanācijas darbus, tos operatīvi organizē VVD.

Kā vēstīts, valdība otrdien atbalstīja līdz 700 000 eiro piešķiršanu, lai VVD varētu nodrošināt ugunsgrēka seku likvidēšanu nelegālās atkritumu uzglabāšanas vietā Jūrmalā, Ventspils šosejā 47.