Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Vienas nakts izīrētājus" pārbauda

© F64

Sludinājumu portālos ss.lv un airbnb.com acis ņirb, lasot neskaitāmus sludinājumus ar piedāvājumu īrēt dzīvokli uz vienu nakti. Cenas dažādas – gan pieticīgi prasīti 20 eiro, gan 55 eiro. Arī vienas nakts izīrētājiem būtu jāmaksā nodokļi, jo viņi veic saimniecisko darbību un gūst labumu, bet kāda ir reālā situācija?

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atbild, ka uz dzīvokļu īpašniekiem, kuri izīrē telpas uz īsiem termiņiem, attiecas tādi paši saimnieciskās darbības reģistrācijas nosacījumi kā uz visiem pārējiem īpašumu izīrētājiem vai iznomātājiem, bet atsevišķi atlasīt datus par īslaicīgajiem izīrētājiem nav iespējams.

VID pagājušā gada beigās īpašu uzmanību pievērsa dzīvokļu izīrēšanai tūristiem, jo Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija vērsa uzmanību uz to, ka daudz dzīvokļu tiek piedāvāti, dempingojot cenas, nemaksājot nodokļus un atņemot viesnīcām klientus. Kopumā izvērtētas 1766 fiziskas un juridiskas personas. Rezultātā 801 fiziskā persona jau bija reģistrējusi saimniecisko darbību, bet 252 fiziskām personām nosūtīts paziņojums ar atgādinājumu reģistrēt saimniecisko darbību, kā arī 434 juridiskām personām veikti datu ticamības novērtējumi un 21 procentā gadījumu konstatēts, ka sniegtā informācija nav ticama. Atsaucoties VID atgādinājumam, no 252 brīdinātajiem saimniecisko darbību reģistrēja 132 fiziskās personas.

VID norāda, ka šo kontroles pasākumu ietvaros ticis nosūtīts apjomīgs informācijas pieprasījums Nīderlandes nodokļu administrācijai un patlaban notiek saņemtās informācijas izvērtēšana.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos nosūtīti 877 paziņojumi ar atgādinājumu fiziskām personām, kuras izīrē dzīvokļus. 202 fiziskas personas jau ir reģistrējušas saimniecisko darbību.

Par nekustamā īpašuma iznomāšanu vai izīrēšanu ir jāmaksā nodokļi - arī tas nav jaunums. Izīrētājiem un iznomātājiem ir iespēja reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējiem, un saimnieciskās darbības ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 23 procentu apmērā. Var nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs, bet tad nodokļa maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus. Vēl var reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam. Mikrouzņēmumu nodokli maksā no mirouzņēmuma apgrozījuma, kuram piemēro mikrouzņēmumu nodokļa likmi 15 procentu apmērā (2017. gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro piemēro nodokļa likmi 12 procentu apmērā).

Neatkarīgā rakstīja par to, ka daudzi jaunieši izmanto interneta vietnēs publicēto informāciju, noīrē uz nakti dzīvokli vai pirti un izklaidējas bez vecāku modrās acs. Interneta vietnēs tādu sludinājumu ir tik daudz, ka grūti izvēlēties. Pusaudžiem izīrēt telpas nedrīkst, bet, kamēr īpašnieks vai pārvaldnieks nav pieķerts, tikmēr… nav pieķerts. VID atbild, ka neprasa iesniegt īres līguma kopijas personām, kuras informējušas par noslēgtu sadarbības līgumu ar interneta platformām, šādā gadījumā tiek reģistrēta informācija par sadarbības līgumu, līdz ar to katrs konkrētais gadījums reģistrēts netiek. Saimnieciskās darbības ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10 procentu apmērā.