Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Prezidents: Jaunā nodokļu sistēma strādās tikai tad, ja visi godīgi maksās nodokļus

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Jaunā nodokļu sistēma varēs strādāt tikai tad, ja visi tajā iesaistīsies, kas nozīmē, ka savas saistības pret valsti jāpilda arī ikvienam iedzīvotājam, tai skaitā godīgi maksājot nodokļus, tiekoties ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju Egīlu Baldzēnu šodien teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents uzsvēra, ka Latvijas tautsaimniecības attīstības un iedzīvotāju labklājības veicināšanā ir ļoti svarīgi īstenot efektīvu nodokļu reformu, kas šobrīd ir viens no galvenajiem valdības uzdevumiem. "Reformu procesa veiksmi lielā mērā noteiks tas, cik aktīvi un atbildīgi tajā piedalīsies plaša sabiedrība - gan darba devēji, gan darba ņēmēji," norādīja Vējonis.

Viņš sacīja, ka valdība, izstrādājot jauno nodokļu sistēmu, apliecina savu gribu pildīt pienākumus pret iedzīvotājiem un uzņēmējiem, veidojot tiem labvēlīgu vidi. Tāpat prezidents atzinīgi novērtēja to, ka reformas izstrādē kopā ar valdību ir piedalījušās visas iesaistītās puses - sociālie partneri, uzņēmēju organizācijas un eksperti.

"Ir noritējis veiksmīgs dialogs, kura gaitā visi iesaistītie ir pauduši gatavību piekāpties un strādāt kopīgo valsts interešu labā. Tagad pats galvenais ir nodrošināt, lai šī apņemšanās tiktu īstenota dzīvē," teica prezidents.

Viņš ir pārliecināts, ka reformas galvenais uzdevums ir veicināt ekonomisko aktivitāti, radot labvēlīgus apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai, tā nodrošinot lielākus ienākumus valsts budžetā. Reformai arī jāveicina lielāki ienākumi iedzīvotājiem, tādēļ ir būtiski, lai tiktu samazināti darbaspēka nodokļi, celta minimālā alga, palielināts neapliekamais minimums strādājošajiem, pensionāriem, kā arī ģimenēm ar bērniem, uzskata Vējonis.