Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pašvaldības nepiekrīt NĪN prognozes pārsnieguma novirzīšanai valsts budžetā

© F64

Pašvaldības nav gatavas atbalstīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) prognozes pārsnieguma novirzīšanu valsts budžetā, norāda LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Jaunsleinis izteicās, ka valstij rosinot tās budžetā novirzīt visu pašvaldību iekasēto NĪN, kas pārsniegs prognozi, LPS aicinās novirzīt pašvaldību budžetā visus valsts iekasētos nodokļus, kas pārsniegs prognozi. Tādējādi tiktu īstenota vienāda pieeja no abām pusēm, viņš norādīja.

Kā vēstīts, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka plānots rosināt valsts budžetā novirzīt visu pašvaldību iekasēto NĪN, kas pārsniegs prognozi, lai tādējādi mazinātu atsevišķu pašvaldību apetīti piestādīt augstus NĪN rēķinus, kā arī mazinātu iespējas neīstenot sociāli atbildīgu politiku.

Rasnačs norādīja, ka šādu priekšlikumu paredzēts piedāvāt apspriest koalīcijas izveidotajā darba grupā. Tas varētu tikt piedāvāts uz 2018., 2019.gadu, teica Rasnačs, vienlaikus prognozējot, ka pašvaldībām šāds priekšlikums varētu nepatikt.

"Ja reiz tu esi pārpildījis prognozi, tad visa nauda aiziet valsts budžetā - izglītības darbiniekiem, mediķiem un citiem," norādīja ministrs. Viņš piebilda, ka šī esot finanšu ministres ideja, kuru viņš "veikli pārķēra un virza tālāk". "Redzu, ka tas ir atbalstāms," viņš uzsvēra.