Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Tiesībsargs: Situācija ar NĪN vērtējama kā mūsdienu nacionalizācija

© Edmunds Brencis/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" tiesībsargs Juris Jansons pauda, ka situācija, kad iedzīvotāji nespēj samaksāt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par vienīgo mājokli, ir vērtējama kā mūsdienu nacionalizācija.

J. Jansons atzīst, ka tā ir iejaukšanās Satversmē garantētajos principos un konkrētāk - Satversmes 105. pantā par tiesībām uz mājokli. ''Ja cilvēks nevar samaksāt nodokli par savu vienīgo mājokli, tad es uzskatu, ka tā ir mūsdienu nacionalizācija. Ir saskatīti priekšlikumi no Finanšu ministrijas puses, bet citas ministrijas vilcinās ar lēmumiem. Ja nodokļu politika ir tik greiza saistībā NĪN, tad kaut kas valsts pārvaldē ir ļoti, ļoti slikti,'' stāsta tiesībsargs.

J. Jansons atbalsta ieceri par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim, bet norāda, ka Latvija tomēr nevar visu automātiski pārņemt no ārvalstīm. Nodokļu normas ir jāpielāgo Latvijas situācijai. ''Protams, daudzos gadījumos pašvaldību vadītājiem vai politiķiem kaut kas sajūk un viņi uzskata, ka iedzīvotāji ir viņu dēļ, nevis otrādi,'' atzīst tiesībsargs.

Šodien J. Jansons dosies uz Saeimu, kur deputātus informēs par pagājušā gada situāciju saistībā ar Satversmes ievērošanu. Viņš stāsta, ka uz Saeimu dosies ar "lielu paciņu". J. Jansons norāda vairākus labos darbus, kas pagājušā gadā veikti cilvēktiesību uzlabošanā, piemēram, parlaments ir pastrādājis par bērnu antisociālās uzvedības preventīvo pasākumu likumu, ir pieņemts jaunais uzturlīdzekļu garantijas fonda likums. Ir palielināta “kabatas nauda” cilvēkiem, kas atrodas sociālās krīzes centros. Tomēr ir arī vairākas lietas, kas vēl ir krietni jāuzlabo, piemēram, valstī netiek ievēroti tiesu termiņi. ''Tiesas noteiktajā termiņā nepasludina pilno spriedumu, kas ir būtisks cilvēktiesību pārkāpums,'' atzīst tiesībsargs.

J, Jansons arī norāda, ka ir jāsakārto sistēma, kas saistīta ar cilvēku tirdzniecības apkarošanu. Pagaidām ir runa par dažiem desmitiem cilvēku, bet ir problēma nozieguma identificēšanā, līdz ar to statistika varētu būt arī lielāka. Lielākā daļa pašvaldības nespēj identificēt šos noziegumus un visu atstāj policijas ziņā.

Taujāts par viņa viedokli saistībā ar dzīvnieku izmantošanu cirkā, tiesībsargs atzīst, ka, viņaprāt, dzīvniekiem cirkā nevajadzētu atrasties.