Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Čakša: 70% iedzīvotāju nevar atļauties veselības aprūpi

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Veselības ministre Anda Čakša atzina, ka jau šobrīd aptuveni 70% no Latvijas iedzīvotājiem nevar atļauties apmaksāt savu veselības aprūpi.

''Es nevaru atbalstīt, ka cilvēkam ir jāmaksā par obligāto veselības apdrošināšanu. Tas ir normālas Eiropas valsts attīstības ceļš. Mēs, protams, varam iet arī otrā virzienā - samazināt nodokļus un likt cilvēkiem maksāt par visu pašiem, tomēr jāņem vērā, ka jau tagad 70% Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties samaksāt par veselības aprūpi,'' paura A. Čakša.

Taujāta par situāciju veselības darbinieku algu jomā, A. Čakša atzina, ka situācija ir kritiska. Viņa arī apgalvoja, ka iedzīvotājiem nav jāuztraucas par to, ka kādā brīdī netiks sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Tas tiks nodrošināts, tomēr ir bažas par pilnvērtīgu plānveida operāciju nodrošināšanu visa gada garumā. "Mēs gribam, lai nodokļi nepieaug, bet tajā pašā laikā gribam, lai viss par nodokļu naudu būtu kvalitatīvs un viegli pieejams," pauž Čakša.

Ministre uzsver, ka nākamajā gadā prioritāšu augšgalā būs vēl papildus 150 miljonu eiro piesaistīšana veselības nozarei.

A. Čakša arī atzina, ka vēl domās, vai ierosināt krimināllietu par Austrumu slimnīcas vadības rīcību, kā rezultātā valstij tika nodarīti lieli zaudējumi.