Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Koalīcija atbalsta nodokļu atvieglojumus uz katru mājoklī deklarēto personu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Koalīcijas politiķi pozitīvi vērtē Finanšu ministrija (FM) plānu rosināt ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) neaplikt vai aplikt ar samazinātu likmi noteiktu platību uz katru mājoklī deklarēto personu.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka partija atbalstīja ieceri par NĪN atvieglojumiem vienīgajām mājoklim, kā arī lūguši izstrādāt iespējamo risinājumu. Līdz ar to konceptuāli Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu "Vienotība" varētu atbalstīt, norādīja Āboltiņa, piebilstot, ka konkrētāk to varēs komentēt, kad būs piedāvāts konkrēts risinājums.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš teica - iepriekš koalīcija vienojusies, ka tiks izstrādāts piedāvājums par NĪN atvieglojumiem vienīgajam mājoklim. FM priekšlikums jāizvērtē, taču kopumā nacionālā apvienība atbalsta NĪN atvieglojumu noteikšanu vienīgajam mājokli.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka (ZZS) norādīja, ka šī ideja ir ļoti sena un ka viņš personīgi to vērtē ļoti pozitīvi. Politiķis skaidroja, ka, piemēram, Rīgas Mežaparkā un Jūrmalā cilvēki ir paaudzēs dzīvojuši vietās, kuru kadastrālās vērtības tagad ir pieaugušas astronomiskos apmēros. Līdz ar to ir pieauguši arī NĪN maksājumi, tāpēc, piemēram Mežaparkā ir palicis maz ilglaicīgo iedzīvotāju, jo reti kurš var nomaksāt attiecīgos rēķinus. ZZS šo priekšlikumu vēl vērtēs, un Līdaka domā, ka politiskais spēks tos varētu atbalstīt. Politiķis piebilda, ka svarīgs būs Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu atbalsts piedāvātajām izmaiņām.

Kā ziņots, par attiecīgo FM plānu piedāvāt šādas izmaiņas, aģentūrai LETA pavēstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc ministres teiktā, FM ir sagatavojusi priekšlikumus NĪN reformai un tuvākajā laikā tie tiks prezentēti valdībā. "Ziņojums ir gatavas, tomēr patlaban tiek izstrādāts detalizētāks piedāvājums, lai ministri gūtu labāku priekšstatu par FM piedāvājumu," sacīja Reizniece-Ozola un piebilda, ka darbs pie NĪN reformas bijis sarežģīts, ņemot vērā, ka Latvijā ir atšķirīgas kadastrālās vērtības, turklāt šur tur atšķirība ir pat 5000 reižu.

"Ņemot to vērā, tika izskatīti vairāki varianti, taču ir grūti atrast universālu risinājumu. FM valdībai piedāvās ar NĪN neaplikt vai aplikt ar samazinātu likmi noteiktu platību uz katru mājoklī deklarēto personu," informēja Reizniece-Ozola.

Arī sabiedrībā aktuāls ir jautājums par pārāk lielajiem maksājumiem par NĪN. Saeima vasaras sākumā bija uzdevusi Ministru kabinetam iesniegt parlamentā priekšlikumus par NĪN atvieglojumiem vienīgajam īpašumam.

Valdībai jāiesniedz Saeimā informatīvais ziņojums par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, kas ļautu NĪN vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto likmi no nekustamā īpašuma vērtības.