Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Gada laikā OCTA polises kļuvušas dārgākas par 5-12%

No 2013.gada marta līdz 2014.gada aprīlim obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) polišu cena atkarībā no mašīnas svara pieaugusi par 5-12%, liecina preču un pakalpojumu cenu salīdzināšanas portāla "Gudriem.lv" dati.

Triju gadu laikā - no 2011.gada marta līdz 2014.gada aprīlim - trīs mēnešu apdrošināšanas polises cena visām automašīnu svara grupām pieaugusi gandrīz divas reizes. Cenu samazināšanās šajā periodā fiksēta tikai gada polisēm. Apdrošināšanas uzņēmumi paredz, ka līdz gada beigām polišu cenas pieaugs vēl kā minimums par 5%.

Portāla "Gudriem.lv" pētījums, kas balstīts uz 25 000 OCTA polišu pirkšanas pieprasījumiem, rāda, ka pats lielākais OCTA cenu pieaugums vērojams automašīnām, kuru svars ir virs divām tonnām.

Trīs mēnešu polises cena šīs kategorijas automašīnu apdrošināšanai pieaugusi par 9% - no 26,75 eiro līdz 29,5 eiro (2011.gadā šīs kategorijas trīs mēnešu polise maksāja 16,5 eiro, bet 2012.gadā - 22,5 eiro). Sešu mēnešu polises cena šīs kategorijas automašīnu apdrošināšanai pēdējā gada laikā pieaugusi par 7% (no 50,4 eiro līdz 54 eiro), un gada polises cena pieaugusi par 5,9% - no 89,3 eiro līdz 94,6 eiro.

Otrs ievērojamākais cenu pieaugums bija 1,8 tonnu automašīnu svara kategorijas OCTA polisēm. Trīs mēnešu polises cena pieauga par 7,4% - no 24,6 eiro pagājušā gada martā līdz 26,4 eiro šī gada aprīlī, bet sešu mēnešu polises cena pieauga par 5,8% (no 46,5 līdz 49,2 eiro).

Pēdējā gada laikā OCTA polišu cenas pieaugušas lēnāk nekā iepriekšējos gadus - cenu pieaugums iepriekš atkarībā no "bonus-malus" klases, automašīnas svara un polises termiņa bija 5-22%.

OCTA polišu cenu analīze uzrāda, ka visstraujākais cenu kāpums pēdējo gadu laikā novērojams trīs mēnešu polisēm. Automašīnām svara kategorijā virs divām tonnām trīs mēnešu OCTA polišu cena šo gadu laikā pieaugusi kopumā par 79%, 1,8 tonnu kategorijā - par 89%.

Gada polišu cenas praktiski visām kategorijām palikušas nemainīgas vai pat nedaudz kritušās. Gada OCTA polise 1,8 tonnu kategorijā 2011.gadā maksāja vidēji 98,2 eiro, patlaban vidējā cena ir 98 eiro.

"Statistika liecina, ka īso termiņu OCTA polišu pircēji pārsvarā ir cilvēki ar paaugstinātu riska faktoru. Pēc statistikas, šie vadītāji biežāk iekļūst avārijas situācijās, tādēļ polišu cena šai kategorijai ir augstāka, turklāt arī administratīvās izmaksas trīs mēnešu polises izsniegšanai ir augstākas nekā viena gada polises izsniegšanai," pētījuma datus skaidro apdrošināšanas sabiedrības "If Baltijas OCTA vadītājs Agris Āva.

Komentējot pētījuma rezultātus, apdrošināšanas nozares pārstāvji atzīst, ka mūsdienās OCTA polises cena nebūt nenosedz visus izdevumus un jau ilgstoši apdrošinātāji cieš zaudējumus šajā segmentā. Tādēļ paredzams OCTA cenu pieaugums līdz šī gada beigām.

"Latvijas apdrošināšanas tirgū saglabājas asa konkurence, kas ierobežo cenu pieaugumu, īpaši autotransporta apdrošināšanas jomā. Tomēr OCTA apdrošināšanas segments vēl joprojām strādā ar zaudējumiem, tādēļ paredzam cenu pieaugumu līdz 5% apmērā," stāsta "Ergo" Transportlīdzekļu apdrošināšanas grupas vadītājs Aldis Eņģelis.

Pēc viņa teiktā, cenu pieaugumu sekmē arī atlīdzības pieprasījumu skaita pieaugums, kas saistīts ar ceļa negadījumu skaita palielināšanos. Lielu ietekmi atstāj arī ārzemēs notikušo negadījumu skaits, jo tie nodara vēl lielāku finansiālu kaitējumu automobiļa īpašniekam.

Arī "If apdrošināšana" prognozē OCTA cenu pieaugumu. "OCTA cenu kāpums turpināsies arī līdz šī gada beigām. Apdrošinātāji jau ilgu laiku šajā sfērā strādā ar pastāvīgiem zaudējumiem, līdz ar to cenu pieaugums ir neizbēgams," skaidro Āva.

"BTA Insurance Company" (BTA) pārstāvji paredz, ka polišu cenas šogad pieaugs līdz 5%, bet atsevišķās kategorijās tās varētu kristies. "Neskatoties uz to, ka šī gada pirmajā ceturksnī OCTA nozares zaudējumu apjoms ir samazinājies, kopumā tie vēl aizvien ir augsti - 683 000 eiro pirmajos četros mēnešos," skaidro BTA Auto apdrošināšanas produktu vadītāja Velta Dzene.

"Pagājušā gada laikā krietni pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits, īpaši to negadījumu skaits, kuri beidzas ar smagām sekām cietušajai pusei. Tādēļ pieaug apdrošināšanas izmaksu skaits, un līdz ar to pieaug arī apdrošināšanas polišu cenas atsevišķos segmentos. Turklāt līdz ar eiro ieviešanu palielinājušās autoservisu pakalpojumu cenas, kas arī veicina OCTA cenu kāpumu," piebilst Dzene.

Pētījumā OCTA polišu cenu statistika uzrāda konkrētās polises vidējos datus, neskaitot "bonus-malus" klasi. Automašīnām ar augstāku "bonus-malus" klasi apdrošināšanas polises izmaksās lētāk, turpretim ar zemāku "bonus-malus" klasi polises izmaksās dārgāk.