Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

Zemnieku virtuve ar barona vērienu

Dārzeņu krēmzupa „Garšas ceļojums” © Foto Felikss SITŅIKOVS, speciāli Mājai

„Māja” ciemojās pie viesmīlīgā Liepājas restorāna „Barons Bumbier`s” direktores Ilonas Aigares un šefpavāres Mārītes Abramenko. Sena teika stāsta par restorāna nosaukuma izcelšanos. Barons Bumbier`s ir cēlies no Vāczemes baroniem un bijis izslavēts ar savu diženo apetīti un pats arī šo to mācējis pagatavot. Barons godam ievērojis visas ēdienreizes. Pusdienās vienmēr bija deviņas, bet svinamajās dienās – 16 riktes. Pats arī diezgan labi mācēja pataisīt kādu našķi, bet nesmādēja arī saimei dodamo asinsdesu. Vienīgi jāēd bija pa kluso, lai neredz un kaimiņiem nepastāsta. Nu bet, kad ciemos iegriezās attālais radinieks barons fon Minhauzens, lustēties un ziņģes laist pavāriem vairs nebija laika, jo jau izsenis Vāczemes baroni izslavēti par to dižo apetīti.

„Mūsu ēdienkarte ir tendēta vairāk uz latviešu tradicionālo virtuvi. Esam parūpējušies par katra gaumei atbilstošiem ēdieniem. Gan tiem, kuriem vairāk garšo zivis, dārzeņi, gan tiem, kam garšo gaļa. Ēdienkarte ir veidota tā, lai gan vietējiem, gan ārzemju viesiem pie mums būtu, ko nobaudīt. Mūsu galvenais pamatprincips ir pagatavot ēdienu no produktiem, kas ir pieejami jebkuram, bet atrast tiem lielisku pagatavošanas veidu, unikālu garšas gammu, salikumā ar citiem produktiem,” stāsta llona Aigare.

Viņu paturpina Mārīte Abramenko: „Katru sezonu mums ir jaunumi. Tagad ir ziemas un rudens ēdienkarte Garšu karuselis. Mēs ar Ilonu esam vēl jauna komanda un janvārī ir plānots vēl papildināt ēdienkarti ar garšīgiem ēdieniem.” „Kad šefpavārs uzmeistaro jaunu ēdienu, visi degustējam, un nosaukums nāk pats par sevi. Ik pa laikam gatavojam ko jaunu. Pavāriem tas ir atļauts un visspilgtāk izpaužas dienas piedāvājumos. Tur var ielikt savu izdomu,” turpina Ilona Aigare.

Dārzeņu krēmzupa „Garšu ceļojums”

„Trīs krēmzupu salikums: puravu, burkānu un biešu krēmzupas, kas visas kopā ēdienam piedod interesantu garšu,” klāsta Mārīte Abramenko. Zupu dekorē ar biezpiena-siera klimpiņām un pētersīļu lapiņām.

Burkānu krēmzupas sastāvdaļas: 100 g vārīti burkāni, 5 g karijs, 100 g saldais krējums, sāls, 2 g pipari, 100 g ūdens.

Visas sastāvdaļas katliņā karsē, līdz sāk vārīties, un tad sablenderē.

Biešu krēmzupas sastāvdaļas: 100 g vārītas bietes, 60 g vārīti kartupeļi, 5 g ķimenes, 100 g saldais krējums, sāls, 2 g pipari, 100 g ūdens.

Puravu krēmzupas sastāvdaļas: 5 g ķiploki, 40 g puravi, 50 g puķkāposti, 40 g vārīti kartupeļi,100g saldais krējums, 2 g timiāns, 2 g sāls, 1 g pipari, 100 g ūdens.

Visas sastāvdaļas katliņā karsē, pēc tam sablenderē.

Biezpiena klimpiņas sastāvdaļas: 150 g biezpiens, 1 ola, 80 g milti, 1 g sāls, 40 g Parmezāna siers.

Visu samaisa un bumbiņas cep uzkarsētā eļļā. „Tas ir mūsu jaunums, un cilvēki šo krēmzupu pasūta itin bieži,” paskaidro Mārīte.

Biezzupa senlatviešu gaumē ar saceptu bekonu maizes doniņā

Maizes doniņai izgrebj vidu. Tajā ielej kartupeļu biezzupu, pārkaisa ar saceptu bekonu, baltmaizes grauzdiņiem un svaigām dillēm.

Sastāvdaļas: 300 g vārīti kartupeļi, 100 g vārīti burkāni, 5 g ķiploki, 2 g pētersīļi, 100 g saldais krējums, 500 g vistas buljons, 1 g aromatiskā sāls, 5 g baziliks.

Visas sastāvdaļas katliņā karsē, līdz sāk vārīties, pēc tam sablenderē.

Biezpiena bumbulīši omes gaumē

Sastāvdaļas: 400 g biezpiens, 100 g cukurs, 5 olas, 280 g milti, 10 g soda, 5 g citrona sula.

Biezpienu sasmalcina uz rīves, sodu izkausē citrona sulā, visas sastāvdaļas sajauc kopā, veidojot viendabīgu masu. Grezno ar kanēļa putukrējumu, kam nepieciešams 1 l saldais krējums,120 g pūdercukurs,20 g kanēļis. Biezpiena masai izmanto divus olas dzeltenumus, bet 5 olu baltumus saputo un pievieno masai. Biezpiena bumbulīšus cep karstā eļļā.

Vistas rulete ar rudens dārzeņiem medū un sinepju graudu mērcē

Sastāvdaļas: 90 g vistas fileja, 10 g saulē kaltētu tomāti, 5 g ķiploki, 20 g puravi, 20 g baravikas, 20 g siers.

Vistas fileju izklapē, vidū izkārto visas sastāvdaļas, smalki sagrieztas, un satin rullītī. Apviļā olā, rīvmaizē un liek krāsnī cepties.

Dārzeņus cep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, pakāpeniski pievienojot medu.

Sinepju graudu mērcīte: 40 g saldā krējuma, 20 g sinepju graudu

Franču sinepēs marinēts ribiņu rullītis ar ceptu kartupeļu biezputru

Sastāvdaļas: 800 g cūkgaļas ribiņas, 2 g drupināti pipari, 10 g sāls, 50 g eļļa, 100 g franču sinepes. Baraviku mērcei vajag 200 g baravikas un 70 g sīpolus, 40 g saldo krējumu, 1 g sāli, 1 g drupinātus piparus, 6 g dilles, 20 g sviestu.

No ribiņām uztaisa rullīti, saritina un sasprauž, lai turētos. Mazliet pamarinējam sinepju maisījumā un cep 15 minūtes, 175 grādu temperatūrā.

Liepājas menciņi

Sastāvdaļas: 200 g vārīti kartupeļi, 70 g sīpoli, 100 g auksti kūpināta, attīrīta menca, 100 g saldais krējums, 1 g drupināti pipari, 5 g dilles.

Iesākumā šis ēdiens liekas nedaudz sāļš, jo kārtots pa kārtām. Augšpusē kartupeļi, tad auksti kūpinātā menca, kura ir diezgan sālīta. Tad liek ceptus sīpolus, saldo krējumu un pa virsu dillītes. Podiņš jāliek krāsnī 10 minūtes, 175 grādu temperatūrā.

Sajaucot sastāvdaļas, „Liepājas menciņi” veido neaizmirstamu garšu ceļojumu, kas raksturīgs tikai šim ēdienam.