Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledža piedāvā divas jaunas studiju programmas

Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžai ir jau 95 gadu pieredze medicīnas izglītībā, un tā ir pieredzes visbagātākā medicīnas izglītības iestāde Latvijā. Skolas nosaukumi ir mainījušies, bet sūtība ne. No šā gada 3. jūlija tā atkal vērs durvis jauniem interesentiem, turklāt šogad piedāvājot divas jaunas izglītības programmas - Farmācija un Zobārstniecība.

Kopumā šobrīd koledža realizē četras pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas - Māszinības, Ārstniecība, Ārstnieciskā masāža un Farmācija (jaunums), divas profesionālās vidējās izglītības programmas - Zobārstniecība (jaunums) un Bērnu aprūpe un divas arodizglītības programmas - Māszinības (pēc vidējās izglītības) un Māszinības (pēc pamatizglītības).

Programmu klāstu papildināšanu ar jaunām specialitātēm veicinājis augošais pieprasījums pēc šādām profesijām darba tirgū un prognozes par šo speciālistu deficītu jau tuvākajā nākotnē. «Visās veselības aprūpes jomas specialitātēs darbaspēks noveco, un, lai nebūtu paaudžu pārrāvums, ir nepieciešams apmācīt jaunus augstas raudzes sava darba pratējus,» norāda Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžas direktore Ināra Upmale, skaidrojot, ka programmā Farmācija 2,5 gadu laikā ir iespējams iegūt farmaceita asistenta kvalifikāciju, bet programmā Zobārstniecība mācības ilgst divus gadus un absolventi ir tiesīgi strādāt par zobārstniecības māsām.

Licencēšanas procesā ir vēl viena pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma, kas apmācīs neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīgus. Nozarē jau šobrīd trūkst ap 500 šādu speciālistu.

Visās studiju programmās ir pieejamas budžeta vietas, un, neraugoties uz kopējo studentu skaita samazinājumu valstī, koledžā grupas allaž nokomplektējas un veidojas pat konkurss uz budžeta vietām. I. Upmale nezūdošo reflektantu interesi saista ar vairākiem faktoriem: pirmkārt, koledžai ir ļoti ilga pieredze medicīnas jomas speciālistu sagatavošanā (tā ir vecākā veselības izglītības iestāde Latvijā, kas dibināta 1921. gadā), otrkārt, koledža pārstāv Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zīmolu, kas guvis starptautisku atpazīstamību un atzinību, turklāt koledžas studentiem pieejami daudzi RSU studentu labumi, piemēram, bibliotēkas plašie resursu krājumi un datu bāzes.

Treškārt, koledža iet līdzi laikam un mainās atbilstoši situācijai nozarē. Nodarbību telpas ir aprīkotas ar visu vajadzīgo, lai tās līdzinātos reālām mūsdienīgas slimnīcas telpām un zobārsta kabinetiem. Ir sarūpēti arī pacienti - elektroniski manekeni, kurus aprūpējot un ārstējot studenti gūst reālu ieskatu darba ikdienā.

Vēl viena priekšrocība - profesiju var apgūt salīdzinoši neilgā laikā (atkarībā no iegūstamās izglītības līmeņa un kvalifikācijas - no viena līdz trīs gadiem) un tad jau izdarīt sev tīkamāko izvēli: sevi pieteikt darba tirgū vai turpināt izglītības ceļu. Koledžas absolventu aptaujas liecina, ka liela daļa nolemj apvienot šīs abas iespējas.

I. Upmale stāsta, ka visās koledžu programmās fokuss ir uz profesionālo iemaņu gūšanu un praktiskām apmācībām. «Vismaz puse no mācību apjoma ir praktiskas pieredzes gūšana nodarbībās, praksē, kas, starp citu, sākas jau 1. kursā. Mums ir noslēgti sadarbības līgumi ar praktiski visām lielākajām veselības aprūpes iestādēm, tostarp arī reģionos, kur studentiem doties praktizēties. Studenti aktīvi izmanto arī apmaiņas programmu Erasmus+ un NordPlus iespējas, praktizējot un papildinot zināšanas arī ārvalstīs. Arī docētāji mums ir savas jomas praktiķi. »

Mūsdienu elpa jaušama arī teorētisko zināšanu apguvē - mācību procesā izmantojot e-vidi.

Jāpiemin, ka diploms paver ne tikai durvis uz vietējo, bet arī uz starptautisko darba tirgu. Medicīnas jomas profesijas ir reglamentētas un programmas ir veidotas pēc vienotām prasībām, tāpēc diploms būs vērtīgs un atzīts arī ārpus Latvijas.

Koledžas pieredzi sagatavot augtas kvalifikācijas speciālistus apliecinājuši gan darba devēji, gan ārvalstu eksperti - kopējā visu augstskolu un koledžu studiju programmu vērtējumā eksperti RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžu ierindoja 3. vietā.

Lai detalizētāk iepazītos ar koledžu, tās piedāvātajām izglītības iespējām un uzzinātu citu noderīgu informāciju, visi laipni aicināti uz Atvērto durvju dienām koledžā, kas notiks šā gada 14. un 21. martā, un izstādi Skola 2017.

KĀ REĀLĀ DARBĀ. Koledža iet līdzi laikam un mainās atbilstoši situācijai nozarē. Nodarbību telpas ir aprīkotas ar visu vajadzīgo, lai tās līdzinātos reālām mūsdienīgas slimnīcas telpām un zobārsta kabinetiem