Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Citi raksti

Dabasgāzes apkure – kvalitatīvs, komfortabls, ekoloģisks apkures veids

© Latvijas Gāze

Tautas teiciens vēsta: «Ratus taisa ziemā, ragavas - vasarā!» Šo teicienu droši var attiecināt arī uz apkures ierīkošanu - lai arī šobrīd ziema vēl tālu un varam baudīt vasarīgu laiku, taču apkures jautājumu risināšanu nevar atstāt uz pēdējo brīdi. Vispirms gan jātiek skaidrībā, kādu apkures veidu izvēlēties. Iespēju gana daudz, piemēram, kā siltuma avots kalpo ogles, malka, šķelda, granulas, elektroenerģija, dabasgāze un ne tikai. Pateicoties virknei priekšrocību, pēdējos gados arvien iecienītāka kļūst tieši dabasgāze. Ar priekšrocību buķeti un to, kādā secībā veicami darbi un kārtojamas formalitātes dabasgāzes pieslēguma izveidei, iepazīstina Latvijas Gāze Gāzapgādes attīstības departamenta vadītāja Ināra Laube.

Dabasgāzes pozitīvās iezīmes

Izmantojot dabasgāzi kā enerģijas avotu mājai vai uzņēmuma apkurei, klients iegūst augstas kvalitātes kurināmo un drošu piegādi. Dabasgāzes apkures priekšrocība ir inovatīvas tehnoloģijas un automatizācija, kas nodrošina augstu efektivitāti, ekoloģisku pieeju un ietaupījumu. Apkures vadības sistēma nodrošina ne vien augsti efektīvu visu apkures sistēmas elementu mijiedarbību, bet arī ērtumu cilvēkiem. Apkures sistēmai ir iespējams ieprogrammēt siltumapgādes režīmu atkarībā gan no diennakts stundas, gan no nedēļas dienas un apkurināmās telpas platības. Apkures vadības pulti var uzstādīt virtuvē, viesistabā vai jebkurā citā ērtā vietā. Papildus ir iespējams izmantot attālināto vadību ar mobilā telefona vai interneta starpniecību.

Efektīvākie ir kondensācijas tipa apkures katli, kuri papildus izmanto dūmgāzu izdalīto siltumu, kas citādi būtu zudis atmosfērā. Lielisks papildinājums dabasgāzes apkures sistēmai ir saules kolektors, kas iegūst siltumenerģiju no saules. Visefektīvākā apkures sistēma ir kondensācijas tipa apkures katls komplektā ar saules kolektoru un grīdas apsildi. Šāda apkures sistēma ļaus ievērojami ietaupīt patēriņu un samazinās maksu par dabasgāzi. Atkarībā no apkures katla tipa un klienta prasībām apkures katlu ir iespējams uzstādīt virtuvē, piemēram, iebūvējot to mēbelēs, vai citās tam paredzētās telpās. Izvēloties apkures katlu, tiek ņemta vērā apkurināmā platība, telpu izmantošanas veids un nepieciešamais karstā ūdens daudzums, telpu piemērotība attiecīgajam apkures katlam un klienta rocība.

Dabasgāze ir ekoloģisks kurināmais ar zemām kaitīgo vielu emisijām. Dabasgāze piedāvā arī papildu iespēju klāstu - dabasgāzi var izmantot arī ēdienu gatavošanā, kamīna kurināšanai un citām vajadzībām.

Vispirms - bezmaksas konsultācija Latvijas Gāze

Jāpiebilst, ka Latvijas Gāze ir vienīgais uzņēmums valstī, kas nodrošina dabasgāzes piegādi un objektu pieslēgšanu gāzesvada tīklam.

Pieteikties dabasgāzes pieslēgumam var ikviens interesents - gan fiziska, gan juridiska persona, jaunbūvju, uzbūvētu ēku, daudzdzīvokļu namu un dzīvokļu īpašnieki.

Kopumā pastāv trīs situāciju veidi, kas nosaka to, kādā secībā kārtojamas formalitātes un organizējami darbi dabasgāzes pieslēguma izveidei. Plānojot savā mājā ierīkot dabasgāzes apkuri, vispirms gan jāsazinās ar Latvijas Gāze Kontaktu centru (pa tālruni 155 vai e-pastu info@lg.lv), lai noskaidrotu, vai klienta norādītajā apkārtnē ir pieejams dabasgāzes pieslēgums.

Dabasgāzes pieslēgums - soli pa solim. Dabasgāzes pieslēgumam var pieteikties ikviens interesents - fiziska un juridiska persona, jaunbūvju, uzbūvētu ēku, daudzdzīvokļu namu un dzīvokļu īpašnieki, kā arī uzņēmumi

Tikšanās objektā

Raksta turpinājumā būs izklāstīti soļi, kas klientam jādara, kāda dokumentācija jānokārto, lai ierīkotu pieslēgumu mājā. No lietotāja pozīcijām šī ir visizdevīgākā situācija un arī ierīkošana visvienkāršākā, proti, ja sadales gāzesvads jau uz ielas ir izbūvēts un ierīkots arī pievads ēkai, tad nepieciešams izveidot vien pieslēgumu privātmājas iekšpusē.

Pēc tam, kad Latvijas Gāze konsultants būs pārliecinājies, ka ir iespēja pieslēgt dabasgāzi konkrētajai mājai, vēlākais, trešajā dienā pēc klienta zvana Latvijas Gāze konsultants ieradīsies pie klienta mājās. Konsultantam līdzi būs visa informācija par dabasgāzes apkures ierīkošanu. Konsultants uzreiz arī veiks aptuvenus aprēķinus kopējām izmaksām - pieslēgumam, projektēšanai, būvniecībai, aparatūrai un tās uzstādīšanai. Klients varēs izvēlēties, vai realizēt dabasgāzes pieslēgumu, izmantojot Latvijas Gāze sadarbības partneru piedāvājumu, vai uzticēt darbu virzību Latvijas Gāze.

Konsultācija ir bez maksas. Taču der iegaumēt - speciālistu konsultācija jāpiesaka laikus, jo interesentu ir daudz un jo vairāk jaušama ziemas tuvošanās, jo garākas rindas veidojas.

Pieteikuma iesniegšana

Otrais solis - klients Latvijas Gāze uzraksta pieteikumu [vajadzīgās veidlapas atrodamas Latvijas Gāze mājaslapā - www.lg.lv]. Pieteikumu paraksta, ieskenē, pievieno vajadzīgos dokumentus un nosūta uzņēmumam. Ja nepieciešama papildu informācija par ierīkošanu, izmaksām, procedūru, persona var nākt uz jebkuru klientu apkalpošanas centru un saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem. Pēc pieteikuma saņemšanas un izskatīšanas 30 dienu laikā Latvijas Gāze bez maksas sagatavo gazifikācijas būvprojektam nepieciešamos tehniskos noteikumus.

Pēc pieteikuma saņemšanas un izskatīšanas 30 dienu laikā Latvijas Gāze bez maksas sagatavo gazifikācijas būvprojektam nepieciešamos tehniskos noteikumus

Būvnieka izvēle

Trešais solis - klients izvēlas būvnieku. Reģistrēto būvkomersantu saraksts pieejams www.bis.gov.lv. Kad būvnieks atrasts, tiek slēgts līgums un būvnieks sagatavo tehnisko risinājumu. Gadījumā, ja cilvēks uzticēs visas darbības veikt Latvijas Gāzei, viņa pieteikums (ar pievienoto dokumentāciju) un tehniskie noteikumi gāzes apgādei tiks nodoti būvniecības uzņēmumam līguma sagatavošanai.

Jāizsauc skursteņslauķis

Ceturtais solis - klientam ir jāpasūta arī dūmkanālu un vēdināšanas kanālu pārbaude, ko veic skursteņslauķi un sastāda aktu par dūmakanālu un vēdināšanas kanāla pārbaudi. Sertificētu dūmvadu tīrītāju (skursteņslauķu) saraksts ir atrodams Latvijas Gāzes mājas lapā www.lg.lv sadaļā Dokumenti un saites. Pirmreizējais skursteņslauķa akts tiek pievienots būvprojektam. Otrreiz aktu vajadzēs, kad objektu nodos ekspluatācijā.

Projektēšana

Uzreiz pēc līguma noslēgšanas būvniecības uzņēmums sāk apkures sistēmas projekta izstrādi. Dokumentu saskaņošanas dēļ parasti šis process ilgst līdz vienam mēnesim.

Samaksa būvniekam

Pēc līguma noslēgšanas projekta izstrādes laikā klientam būs jāapmaksā līgumā paredzētie būvniecības uzņēmuma darbi. Rēķinu personīgi izsniegs būvniecības uzņēmums.

Visefektīvākā apkures sistēma ir kondensācijas tipa apkures katls komplektā ar saules kolektoru un grīdas apsildi

Būvdarbi, dokumentācija

Pēc tehniskā projekta izstrādes tas pats uzņēmums veiks būvdarbus. Atkarībā no projekta sarežģītības tie var ilgt vienu vai vairākas dienas. Arī būvdarbu dokumentācijas kārtošana būvniecības uzņēmumam prasa laiku, tāpēc šis darbu posms var ilgt līdz 20 dienām.

Būvdarbu pieņemšana, pieslēguma līgums

Kad būvdarbi ir pabeigti, Latvijas Gāze veic darbu pieņemšanu. Nākamajā dienā pēc būvdarbu pieņemšanas Latvijas Gāze konsultants sazināsies ar klientu, lai noslēgtu dabasgāzes pieslēguma līgumu. Tikai pēc tā noslēgšanas, kad visi darbi jau gandrīz būs pabeigti, būs jāveic apmaksa Latvijas Gāzei par dabasgāzes pieslēgumu un tā ierīkošanu.

Dabasgāzes ielaišana sistēmā

Tūlīt pēc Latvijas Gāzes rēķina apmaksas pie klienta ieradīsies Latvijas Gāze tehniskais darbinieks, iepriekš saskaņojot laiku. Viņš uzstādīs dabasgāzes skaitītāju un veiks dabasgāzes ielaišanu jaunajā apkures sistēmā, kā arī noslēgs ar klientu dabasgāzes piegādes līgumu.

Neatlikt visu uz pēdējo brīdi

Aprakstītais process var aizņemt vairākus mēnešus, taču lielā mērā dabasgāzes pieslēguma ierīkošana atkarīga no paša klienta un būvnieka operativitātes. Procedūras, saskaņošanas, tostarp arī ar ēkas līdzīpašnieku vai līdzīpašniekiem, ja tādi ir, aizņem laiku, tāpēc šobrīd ir pēdējais laiks sākt rīkoties, lai dabasgāzes apkuri varētu pieslēgt līdz ar jaunas apkures sezonas sākšanos. Pieslēguma maksu un pieslēgšanās izmaksu cenrādi var atrast Latvijas Gāze mājaslapā - www.lg.lv.

Nākamajā žurnāla Māja numurā (10. jūnijs) lasiet, kā pieslēgt dabasgāzes apkuri daudzdzīvokļu mājai, kā arī ko darīt gadījumos, ja gāzes vads uz ielas ir izbūvēts, bet konkrētajai ēkai nav izbūvēts pievads, kā arī tad, ja jāizbūvē atsevišķs sadales gāzesvads.