Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Precīza ūdens uzskaite ļauj ekonomēt

© Publicitātes foto

Pēc publikācijas Ūdens starpība: cēloņi un risinājumi (Neatkarīgā, 2015. gada 13.–15. februāris) redakcija saņēma lasītāju jautājumus par ūdens starpības novēršanu, tajā skaitā par mūsdienīgiem ūdens skaitītājiem. Uz tiem atbild metroloģijas eksperts Aleksandrs Ivanovs.

«Ja dzīvokļos būs vienota parauga mūsdienīgi ūdens skaitītāji (piemēram, ar attālinātas nolasīšanas sistēmu), vai arī mājas kopējais skaitītājs ir jāmaina pret modernāku?»

«Jautājums par mājas ūdens skaitītāja maiņu jāpieņem attiecīgās mājas ūdens piegādes uzņēmumam, turklāt daži ūdensapgādes uzņēmumi jau uzstāda C klases mājas ievada skaitītājus. Piemēram, Daugavpilī šādas prasības jau ieviesusi SIA Daugavpils ūdens

«Arī tad, ja katrā dzīvoklī būs jaunās paaudzes skaitītājs, ūdens patēriņa starpība mājā saglabāsies. Bet cik liela būs delta, vai ir noteikta pieļaujamā starpība?»

«Kopš 2005. gada, kad Latvijā ir veikti pirmie projekti, daudzdzīvokļu mājās ieviešot jaunās paaudzes ūdens skaitītājus, pieredze rāda, ka mājas kopējā ūdens starpība samazinās un tā mazāka par desmit procentiem.»

«Kas notiek, ja jaunās paaudzes skaitītājs uzrāda lielāku deltu, nekā ir pieļaujams vai līgumā norunāts?»

«Ja mājā ir 100 procentu uzstādīti jaunās paaudzes skaitītāji un vēl joprojām ir liela ūdens starpība, lielākoties pie vainas ir mājas ievada skaitītājs. Tādēļ rekomendējam uzstādīt mājai kontrolskaitītāju, kas pievienots tai pašai caurulei, kurai pievienots mājas ievada skaitītājs, tādējādi redzot, vai vainīgs ir ūdensapgādi nodrošinošais skaitītājs. Tas nav dārgi un ļauj kontrolēt ievada skaitītāju un tā verifikāciju.»

«Ja jaunās paaudzes skaitītājs sāk uzskaitīt ūdeni ātrāk, jau no 16 litriem stundā, vai tas nozīmē, ka būs jāmaksā vairāk, jo patēriņš būs lielāks?»

«Iedzīvotājs maksās nevis vairāk, bet gan par reāli patērēto ūdeni. Precīzās uzskaites dēļ var uzrādīties patēriņa pieaugums, tomēr tas kompensējas uz ūdens patēriņa starpības korekcijas rēķina. Tādā veidā māja sasniegs kopīgi uzstādīto mērķi – maksāt tikai par reāli patērēto ūdeni.»

«Vai var uzlikt nepareizi arī jaunās paaudzes skaitītāju un līdz ar to – nolasīt nepareizus rezultātus?»

«Protams, ka nepareizas montāžas dēļ skaitītājs var uzrādīt neprecīzus datus, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai meistars, kurš uzstāda skaitītāju, ir attiecīgi apmācīts un sertificēts un uzņemas pilnu atbildību par skaitītāja montāžu saskaņā ar Latvijas likumdošanu.»

«Ja rezultātus nolasa kāds cits, kā es varēšu pārbaudīt un kontrolēt, ka viss ir precīzi un piesūtītā summa atbilst patērētajam ūdens daudzumam?»

«Dzīvokļa īpašnieks pats var pārbaudīt rādījumus ūdens patēriņa skaitītājā mēneša beigās un salīdzināt tos ar nolasītajiem datiem, ko apsaimniekotājs uzrāda rēķinā.»

«Ja būs jāpārbauda/jāverificē skaitītājs, kā es zināšu, ka uzliek tādas pašas klases skaitītāju? Man būs jāvēršas pie kādas konkrētas firmas, kas to varēs izdarīt?»

«Kad tiek noslēgts līgums par veco ūdens skaitītāju nomaiņu uz jaunās paaudzes skaitītājiem, parasti tajā jau tiek atrunāts laika posms, kurā izpildītājs nodrošina apkalpošanu. Ja tiek veikta skaitītāju verifikācija vai nomaiņa pie šā paša pakalpojuma sniedzēja un visā mājā vienlaikus, tad iedzīvotājam nav pamata satraukumam, ka tiks uzstādīts citas klases skaitītājs, kā arī pašam nekur nebūs jāvēršas. To izdarīs līgumā norādītais pasūtītājs, kas arī būs atbildīgs par skaitītājiem visus četrus gadus līdz nākamai verifikācijai. Manuprāt, tas būtu optimālākais variants.»

«Vai jaunās paaudzes skaitītāju iegāde, uzstādīšana un verificēšana maksās dārgāk?»

«Jaunās paaudzes jeb tā sauktajiem C klases skaitītājiem ar rekomendējamo jutības rādītāju vismaz R>100 līdz pat R=160 horizontālā stāvoklī cenas starpība ir tikai nedaudz lielāka, apmēram pieci eiro, salīdzinot ar jauna vecā tipa skaitītāja cenu. Montāžas un verificēšanas izmaksas abiem šiem skaitītājiem ir vienādas. Jāpiebilst, ka jaunās paaudzes ūdens skaitītājs atšķiras ar jutības rādītāju R un skaitītāja aizsardzību, bet likumdošanā šie parametri diemžēl nav noteikti, tādējādi ne pircējiem, ne skaitītāju pasūtītājiem, rīkojot iepirkumus, nav konkrētas skaidrības par skaitītāju izvēli, kas, savukārt, veido ūdens patēriņa starpību – skaitītāju dažādās jutības dēļ.»

«Vai jaunās paaudzes skaitītājus ietekmē ūdens kvalitāte? Piemēram, uzņēmums Rīgas ūdens sola sākt vērienīgu cauruļu skalošanas programmu, un tas nozīmē, ka būs nosēdumi un piemaisījumi. Vai modernos skaitītājus tas nesabojās?»

«Esošā pieredze rāda, ka desmit gadu laikā, kopš uzstādīti jau vairāk nekā 100 000 jaunās paaudzes skaitītāju, tie strādā bez problēmām un ūdens piemaisījumi tos neietekmē. Pareizi būtu, ja līdz šādu darbu uzsākšanai Rīgas ūdens uzstādītu aizsargfiltrus pirms māju ievada skaitītājiem.»

«Cik izmaksās attālinātās rādījumu nolasīšanas sistēmas apkalpošana katru mēnesi? Dzīvokļu īpašniekiem būs kaut kas jāmaksā par to, ka kāds nolasa rādījumus un atsūta rēķinu, pārbauda un regulē arī rādījumu nolasīšanas sistēmu?»

«Attālinātās nolasīšanas sistēmas apkalpošana un rādījumu nolasīšana izmaksā apmēram 0,15 līdz 0,40 eiro par skaitītāju. Par šīs summas apmaksu pasūtītājiem jautājums vēl ir jārisina – vai apsaimniekotājam šo summu iekļaut apsaimniekošanas maksā vai iekļaut rēķinā kā atsevišķu pozīciju.»

---

Jaunās paaudzes dzīvokļu ūdens skaitītājus un siltuma uzskaites skaitītājus ar  bezvadu nolasīšanas sistēmām piedāvā SISTEMSERVISS GRUPA

Maskavas iela 116, Rīga

Tālr. 20040513

e-pasts: info@sistemserviss.lv

www.sistemserviss.lv