Importa zemenes zem 2 eiro, vietējās zemenes virs 16 eiro par kilogramu

Vēsā pavasara dēļ tikai patlaban zemeņu dobēs aizmetušās pirmās ogas. Pagaidām iespējas baudīt ir vien tās vietējās zemenes, kas ir audzētas siltumnīcā. Tāpēc to cena šobrīd Rīgas Centrāltirgū ir rekordaugsta – no 16 līdz 17 eiro kilogramā. Neatkarīgās aptaujātie zemeņu pārdevēji lēš, ka uz lauka audzētās vietējās ogas tirgū varētu parādīties ap Jāņiem.
OGAS NO SILTAJĀM ZEMĒM. Centrāltirgū šobrīd lētākās zemenes ir tās, kas ir atvestas no Grieķijas. Kilograms šo ogu maksā no 1,80 līdz 2,50 eiro ©Ģirts Ozoliņš/F64

Rīgas Centrāltirgū vakar no rīta vietējās zemenes pārdeva audzētāji no Kokneses. Ogas skaistas, lielas un smaržīgas, bet pircēji pie stenda nedrūzmējas.

Neatkarīgā

Cena - 16 līdz17 eiro kilogramā lielākajai daļai pircēju ir par augstu, jo īpaši tāpēc, ka turpat blakus var nopirkt piecas un sešas reizes lētākas ogas no Grieķijas un Polijas.

2017. gadā 8. jūnijā vietējās zemenes Rīgas Centrāltirgū maksāja no 10 - līdz 13 eiro kilogramā, 2018. gada 27. maijā - 13 eiro kilogramā, liecina Neatkarīgās novērojumi vairāku gadu garumā.

Centrāltirgū vakar tirgotās zemenes lielākoties bija atvestas no Grieķijas. Tās maksāja no 1,80 līdz 2,50 eiro kilogramā un visi pārdevēji kā viens kā viens slavēja savas ogas kā īpaši saldas un gardas. Polijas zemenes bija vien dažiem tirgotājiem. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ - dārgākas nekā dienvidnieces. Pārdevēji par tām no paša rīta, kā sarunājuši, prasīja 3 eiro kilogramā, bet jau pēc stundas, piepulcējoties jauniem pārdevējiem, varēja atrasts Polijas zemenes arī par 2,60 eiro kilogramā. 2017. gadā situācija bija pretēja - poļu zemenes bija krietni lētākas nekā no Grieķijas atvestās.

Ja ogu izskats nav prioritāte, tad vakar zemenes varēja nopirkt arī par 1 eiro vai 1,50 eiro kilogramā. Tiesa, tās izskatījās pēc pēdējā piedāvājuma - vai nu jāpārdod tūlīt, vai arī nāksies izmest.

Neatkarīgā

Vakar tirgū, vismaz rīta pusē, nebija nopērkamas Lietuvas zemenes, kas parasti jūnija sākumā jau ir piedāvājumā. Tirgotāji domā, ka arī Lietuvā audzētājus nedaudz pievīluši laika apstākļi - zemenes ienāksies nedaudz vēlāk nekā citus gadus. Tomēr, tā kā Lietuvā zemeņu raža parasti ir vācama kādu nedēļu agrāk nekā Latvija, tad drīzumā tirgū jāparādās ogām arī no šīs kaimiņvalsts. Par iespējamam Lietuvas zemeņu cenām tirgotāji šobrīd rausta plecus - visu noteikšot pieprasījums. Krīzē arī Centrāltirgū pircēju bijis mazāk. Tiesa, tagad ar katru dienu apmeklētāju plūsma atjaunojas un tirgotāji cer, ka uz Jāņiem tirgū atgriezīsies ierastā rosība.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā