Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvieši vairāk dodas ceļojumos pēc svētkiem

© Raitis Plauks F64

«Šogad ir vērojama interesanta tendence – Latvijas iedzīvotāji sākuši taupīt naudu un uz tālajiem galamērķiem izvēlas doties nevis sagaidīt jauno gadu, bet ceļo dažas nedēļas pēc svētkiem, kad cenas jau ir krietni zemākas,» Neatkarīgajai norāda ceļojumu aģentūras A-Sono pārstāve Iveta Vanaga.

Līdzīgi novērojumi ir arī citām aģentūrām. «Uz gadumiju pieprasījums pēc ceļojumiem nebija liels. Daži brauc tepat uz Tallinu vai arī dodas uz Lapzemi ciemos pie Santaklausa, bet tālie ceļojumi vairāk pieprasīti krietnu laiku pēc brīvdienām,» Neatkarīgajai teic ceļojumu aģentūras Travel Art LV klientu apkalpošanas speciāliste Ilze Kaša.

Iepriekš gan interese bijusi, taču, izskatot cenu piedāvājumus, ceļotgribētāji izšķīrušies par pēcsvētku laiku, jo šādi ir iespēja gan nopirkt krietni lētākas ceļazīmes, gan ietaupīt līdzekļus uz obligātajām svētku vakariņām viesnīcā, kas nereti maksā 100 eiro, un, ja ceļojumā dodas ģimene, kurā ir divi pieaugušie un divi bērni, tad kopsummā tie jau ir 400 eiro tikai par vakariņām, bez kurām varētu arī iztikt. Tie, kuri noteikti bija nolēmuši Jaungadu sagaidīt ārzemēs, it īpaši eksotiskās zemēs, ceļazīmes iegādājās jau vasarā par saprātīgu cenu, jo uz jauno gadu nekad nemēdz būt pēdējā brīža cenas.

«Iepriekš ceļazīmes uz siltajām zemēm gadumijas laikā skatījos Latvijas tūrisma aģentūrās – tas sanāca krietni lētāk, nekā iegādāties Krievijā. Taču šogad vairs nav cenu atšķirības – viss ir ļoti dārgi! Tādēļ šogad kopā ar draugiem izvēlējos jauno gadu sagaidīt Tallinā, lai gan arī tas nav lēti,» Neatkarīgajai teic aktīva ceļotāja Tatjana Kočanova no Sanktpēterburgas, norādot, ka arī Tallinā jaunā gada sagaidīšana, kas organizēta pašas spēkiem, izmaksās vairākus simtus eiro.

Lai gan aģentūrās pieprasījums pēc jaunā gada ceļojumiem nav bijis liels, tomēr jau dažas nedēļas pirms svētkiem tūrisma operatoru piedāvājumus bija grūti atrast. Piemēram, apskatot piedāvājumus uz Ēģipti decembra beigās, brīvas tikai dažas vietas lidmašīnā, par spīti tam, ka zemākā cena vienai personai ir ap 400 latiem (plus obligātās svētku vakariņas). Dažu operatoru piedāvājumi uz Tenerifi jau tika izķerti labi sen, arī neskatoties uz to, ka cenas krietni pārsniedz pēcsvētku periodu.

«Klienti interesējās par Sarkanās jūras kruīzu. Taču, uzzinot, ka lētākā kajīte, lidojums un visi ostas nodokļi kopā sanāk ap 2000 latu, no šīs domas atteicās, jo citā laikā šo kruīzu ar visu lidojumu var iegadāties par dažiem simtiem latu,» piebilst I. Kaša.

Pēc svētkiem ir liels pieprasījums uz dažādiem galamērķiem siltajās zemēs – cilvēki dosies gan uz Taizemi, gan Šrilanku, gan Maldivu salām, gan Maurīciju, gan arī jau ierastajiem galapunktiem, uz kuriem no Rīgas var aizlidot ar čārterreisu, – Hurgadu un Šarmeššeihu Ēģiptē un Tenerifi Kanāriju salās.