Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas ugunsgrēku dūmi joprojām atrodas virs Baltkrievijas; Latviju tie nav sasnieguši

Krievijas ugunsgrēku dūmi joprojām atrodas virs Baltkrievijas austrumu daļas, tomēr Latviju dūmi vēl nav sasnieguši, un visās meteoroloģisko novērojumu stacijās redzamība ir laba, biznesa portāls ''Nozare.lv'' uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Jau vakar, 14.augustā, Krievijas ugunsgrēku dūmi bija sasnieguši Baltkrievijas austrumu daļu, kur to ietekmē novērojumu stacijās tika reģistrēta pasliktināta redzamība: tā nepārsniedza četrus līdz sešus kilometrus. Pūšot lēniem dienvidaustrumu vējiem, dūmi turpina lēni izplatīties uz rietumiem, tomēr tie aizvien vairāk izkliedējas atmosfērā un to koncentrācija samazinās.

Jau rakstīts, ka Krievijas ugunsgrēku radītās piesārņotās gaisa masas vakar bija sasniegušas Vitebskas apgabalu Baltkrievijā un dienas laikā varētu sasniegt arī Latvijas dienvidu un austrumu rajonus.

Tomēr sinoptiķu skatījumā satraukumam par gaisa kvalitātes pasliktināšanos nav pamata, jo atmosfēra ir nestabila un gaiss sajaucas, kā arī dūmu koncentrācija, attālinoties no ugunsgrēku vietām, samazinās.

Turklāt virs austrumu rajoniem ir mākoņi un gaidāms lietus, tādējādi daļa no cietajām daļiņām nosēdīsies uz zemes un atmosfēra izskalosies.

Sinoptiķi uzsver, ka piesārņotās gaisa masas vēl nav sasniegušas Latviju, bet, arī tām sasniedzot mūsu valsts robežas, nav gaidāma gaisa kvalitātes pasliktināšanās.

Kā ziņots, ir izskanējušas bažas, ka Baltijas reģionu varētu sasniegt radiācija no Krievijas mežu ugunsgrēkiem. Latvijā nevienā no 16 radiācijas novērošanas stacijām, kas galvenokārt izvietotas gar valsts robežu, nav konstatēts paaugstināts radiācijas līmenis.