Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Basketbolisti sasit somus un izcīna otro uzvaru

© Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Aizvadot teicamas pirmās 20 spēles minūtes, sestdien Arēnā Rīga Latvijas basketbola valstsvienība ar rezultātu 87:67 apspēlēja Somijas izlasi, izcīnot otro uzvaru 2011. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā.

Sākuma piecinieki:

Latvija: Strēlnieks, Bankevics, Kuksiks, Zaķis, Šeļakovs.

Somija: Hufs, Lī, Koti, Virtanens, Kanervo.

Acīmredzot, Somijas netālā atrašanās vieta šajā sestdienā bija pamudinājusi Latvijas galvaspilsētā ierasties diezgan kuplam līdzjutēju skaitam. Taču, kas svarīgāk, prombūtnes sajūta un arī stiprās dziras patēriņš, gatavojoties spēlei, somu atbalstītājiem bija likusi aizmirst arī kūtrumu, un jau pirms spēles, komandām vēl iesildoties, ziemeļnieki savējos uzmundrināja ar saukļiem un dziedot dziesmas, kājās stāvēdami. Tikmēr latviešu basketbola mīļotāji vēl nebija tik labi iejutušies gaisotnē un, jāteic, arī skaita ziņā maču vērotgribētāju nebija diži vairāk kā pirmajā mājas spēlē.

Kamēr somiem šodien sastāvā iztrūka galvenais snaiperis Ranniko, Latvijas izlase pārsteidza jau ar pamata piecinieku – Bagatskis sūtīja laukumā debitantu Šeļakovu, pie tam reizē ar Zaķi, kurš līdz šim izlasē bija spēlējis tikai piektā numura pozīcijā. Tāpat pieciniekā bija atgriezis arī Bankevics. Rezultātu atklāja Strēlnieks ārajā uzbrukumā, bet somi atbildēja ar četriem pēc kārtas. Jau pēc divām spēlētām minūtēm Šeļakovam tika fiksēta otrā piezīme, pie tam viena no tām tika izdarīta, tai pat laikā ļaujot gūt divus punktus.

Drīz vien pēc kārtējās neveiksmīgās epizodes trešo piezīmi saņēmušais Andrejs (tas netraucēja Koti triekt no augšas atlēkušo bumbu) tika nomainīts un laukumā nāca Bērziņš. Mērķtiecīgā spēlēšana uz groza apakšu pirmajās minūtēs līdz galam tā arī neattaisnojās, taču kopējiem spēkiem izdevās atgūties un Bankevics ar soda metieniem ceturtdaļas vidū atguva vadību mājiniekiem (10:9). Vakardienas rīta treniņā tukšos metienus bija atstājis Bankevics, un īsā sprīdī pievienoja divus tālmetienus pēc kārtas. Vēl pēc mirkļa Ingum 2+1 un jau plus astoņi Latvijai (18:10). Jau četras minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām somi laukumā sūtīja savu jaunāko spēlētāju, šī gada U20 izlases līderi Salinu, kurš Izraēlas grozā debijas mačā bija salādējis 11 punktus. Tikmēr Bankevics jau septiņās ar pusi minūtēs bija guvis 15 punktus, un, Kuksikam nomainot aizsargu, līdzjutēji Ingu pavadīja aplausiem. Pēc pirmā ceturkšņa 29:16 Latvijas labā.

Pirmajās desmit minūtēs Bagatskim nebija nepieciešamības laukumā sūtīt pieredzējušāko vīru Raiti Grafu, kurš oro ceturksni sāka uzreiz pieciniekā. Tuvojotis otrās ceturtdaļas vidum, laukumā pirmo reizi nāca arī Bertāns, un tieši Daira veiksmīgais caurgājiens pirmo reizi ļāva sasniegt 20 punktu pārsvaru (43:23), bet mirkli vēlāk jaunais vefietis iemeta arī trejaci. Divas minūtes līdz puslaika beigām Jeromanovs ar trijnieku panāca arī plus 31 (54:23).

Pēc 20 spēlētām minūtēm rezultāta tablo vēstīja 54:26 mājinieces Latvijas labā. Acīmredzot, somi visus spēkus un emocijas bija atstājuši mačā pret Izraēlu, bet tās jau bija viesu problēmas. Ingus Bankevics pirmajā puslaikā bija sametis 18 punktus, bet pa astoņiem Riharda Kuksika un Kaspara Bērziņa kontā. Tāpat pirmajās 20 minūtēs latvieši kontrolēja groza apakšu – paņemtas septiņas atlēkušās bumbas vairāk (23:16). Tāpat ātrajos uzbrukumos latvieši bija guvuši 15 punktus, kamēr somi – apaļu nulli...

Otro puslaiku sāka pamata piecinieks ar vienu izmaiņu – Šeļakova vietā Bērziņš. Somijas izlase jau ar pirmajām minūtēm sedza zonas aizsardzību, taču Ronaldam Zaķim tas nebija traucēklis – četri punkti pēc kārtas. Četras ar pusi minūtes pēc puslaika sākuma Bagatskis juta –spēlētāji nedaudz palaidušies, ar ko skaidrojamas vairākas kļūdas kā uzbrukumā, tā aizsardzībā – un ņēma minūti pārrunām ar saviem padotajiem. Četras minūtes pirms trešā ceturkšņa beigām pirmo reizi laukumā nāca kapteinis Sirsniņš. Ar zonas aizsardzību palēninot Latvijas spēli, somiem izdevās pietuvoties un pēc trim spēlētām ceturtdaļām plus 24 Latvijai - 71:47.

Kā trešās ceturtdaļas izskaņā, tā pēdējās sākumā Latvija spēlēja ar īso sastāvu, Kuksikam veicot ceturtā numura pienākumus. Trīs minūtes pēc sākuma tieši Kuksiks ar tālo atjaunoja vairāk nekā 20 punktu pārsvaru (74:52), tomēr somi nekavējoties atbildēja ar 3+1. Ceturtdaļas viducī Jāņa Ivanovska komandas beidrs "Wothing Thunder" vienībā Makalainens pārkāpa noteikumus pret trīspunktnieku metošo Bankevicu, un latvietis ar trim sodiņiem papildināja ne tikai savu, bet arī komandas kontu (80:62). Spēles beigu signālam skanot, tablo vēstīja par Latvijas uzvaru - 87:67.

Nākamais mačs jau otrdien tepat Arēnā Rīga, kad 20:30 jāsāk cīņa pret Melnkalni, kam pirmajā tikšanās reizē tika zaudēts pamatīgi.