Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atsāksies augstceltņu kompleksa "Z torņi" būve

Sagaidāms, ka jau drīzumā atsāksies augstceltņu kompleksu "Z torņi" būvdarbi Pārdaugavā, liecina Igaunijas kompānijas "YIT Ehitus" paziņojums Tallinas biržā.

Pārdaugavā pie Zunda kanāla iepretim Preses namam iecerētais projekts tika aizsākts 2008.gadā, un šā gada pirmajā ceturksnī bija ieplānots to nodot ekspluatācijā, taču 2009.gada sākumā būvniecība tika apturēta, skaidrojot to ar "tehnoloģisko pārtraukumu".

Tagad "YIT Ehitus" parakstījusi līgumu ar SIA "Towers Construction Management" par abu torņu struktūras un fasādes būvēšanu.

Līguma kopējā summa tiks noteikta pēc darbu pabeigšanas, bet pirmā būvdarbu kārta izmaksās aptuveni 40 miljonus eiro (28 miljonus latu), teikts "YIT Ehitus" paziņojumā biržai.

Savukārt "SIA Towers Construction Management" līgumu par torņu būvniecību noslēdzis ar zemes gabala un projekta īpašnieku - Luksemburgā bāzētu nekustamo īpašumu kompāniju "SPI Real Estate Holdings", kas ietilpst "SPI Group".

Celtne tiks būvēta uz jau pabeigtajiem pamatiem un ēkas pazemes daļas. Tā sastāvēs no diviem apaļiem torņiem, kas būs 31 un 29 stāvus augsti. Augstākais tornis sniegsies aptuveni 120 metru augstumā.

Kopējais augstceltņu telpu laukums sasniegs aptuveni 100 000 kvadrātmetru, no kuriem 70 000 kvadrātmetri atradīsies virs zemes.

Ēkās atradīsies biroju un tirdzniecības telpas, kā arī viesnīca, kuras operators būs "Sheraton" viesnīcu tīkls.

"Šī modernā būve, kas sastāvēs no diviem kopā savienotiem torņiem, kļūs par vienu no ievērojamākajiem Baltijas reģiona arhitektūras veidojumiem," norāda "SPI Group" izpilddirektors Vals Mendeļejevs.

"Esam priecīgi par šo projektu, kas, pēc mūsu domām, būs ļoti daudzsološs, neskatoties uz ekonomiskajiem apstākļiem reģionā," piebilda Mendeļejevs.

"SPI Group" ir starptautisks uzņēmums, kas darbojas daudzās Eiropas valstīs. Grupas sastāvā ietilpst arī "Latvijas Balzams".

SIA "Towers Construction Management" reģistrēta tikai šā gada 3.martā, un tā vienīgā īpašniece ir "SPI RE Holdings S.a.r.I.", liecina "firmas.lv" informācija.

Iepriekš kā "Z-torņu" attīstītājs darbojās citam "SPI Group" uzņēmumam piederošā SIA "Z Towers". Gan "Towers Construction Management", gan "Z Towers" valdē darbojas Arnis Auzarējs-Auzers, abas firmas reģistrētas Daugavgrīvas ielā 9.

Pirms pārtraukuma augstceltņu kompleksa būvuzņēmējs bija Austrijas celtniecības kompānija "Strabag".

Somijas būvniecības kompānijas "YIT Construction" Latvijas uzņēmuma "YIT Celtniecība" valdes priekšsēdētājs Andris Božē biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, ka augstceltņu kompleksa "Z torņi" būvniecībā plāno piedalīties visi seši Baltijā strādājošie "YIT" grupas uzņēmumi, bet Igaunijas "YIT Ehitus" būvniecības procesā būs vadošais uzņēmums.

Božē pagaidām nesniedza sīkāku informāciju par būvniecības sākšanas laiku un detaļām.