Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Latvijā no narkotikām visbiežāk mirst vīrieši

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Latvijā 89% no cilvēkiem, kuri 2015.gadā gāja bojā narkotiku lietošanas dēļ, bija vīrieši, liecina Eiropas Narkotiku un narkomānijas centra jaunākajā ziņojumā par narkotiku izplatību Latvijā noskaidrotais.

Kopumā no 18 nāves gadījumiem, kas tika reģistrēti 2015.gadā, visi mirušie, izņemot divas sievietes, bija vīrieši. Puse no šiem nāves gadījumiem bija saistīti ar opioīdiem.

2017.gadā publicētajā pētījumā atklājies, ka lielākais skaits mirušo bija vecumā no 25 līdz 39 gadiem - vidējais vecums apmēram 33 gadi. Palielinājums pārdozēšanas dēļ bojā gājušo cilvēku vecumā novērojams pēdējo desmit gadu laikā, kas varētu norādīt uz opioīdu lietotāju novecošanos.

Toksikoloģijas pārbaudēs nelegālo narkotiku klātbūtne tika atklāta 25 nāves gadījumos, turklāt arī šajos lielākā daļa bija saistīta ar opioīdu lietošanu.

Mirstības narkotiku lietošanas dēļ ziņā Latvija uzrāda labāku rezultātu nekā vidēji Eiropā, proti, Latvijā 2015.gadā tika reģistrēti 13,8 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju, bet Eiropā vidēji - 20,3 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju. Pētījuma autori gan norāda, ka, salīdzinot Latvijas datus par pārdozēšanu, tie jāvērtē kritiski, jo reģistrēto gadījumu skaits ir mazs, turklāt, iespējams, neatspoguļo patieso situāciju valstī.

Pētījumā pausts, ka Latvija nelegālajām narkotikām ir galvenokārt tranzīta valsts. Vienlaikus Latvijā vērojama neliela apmēra marihuānas audzēšana, kā arī reti sintētisko narkotiku vai opioīdu preparātu ražošanas gadījumi.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas centra 2017.gada ziņojums par narkotiku izplatību Latvijā apkopo narkotiku piedāvājumu, lietošanu, kā arī veselības aizsardzības problēmas, tostarp narkotiku politiku un valsts rīcību šajā jautājumā. Statistikas dati, kas izmantoti ziņojumā, ir no 2015.gada.