Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs neveselīgi ēd; aktuāla pārēšanās problēma

© Publicitātes foto

21 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņiem piemīt tāds kaitīgs ieradums kā neveselīga ēšana, liecina “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Šo cilvēku vidū vairākums arī atbildēja, ka kopumā ietur neveselīgu dzīvesveidu. Bet piektdaļa (24 %) no tiem, kas mēdz neveselīgi ēst, norādīja arī, ka ikdienā ne pietiekami daudz sporto.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, vīrieši (24 %) biežāk izvēlas neveselīgu maltīti, nekā sievietes (19 %). Savukārt, ja aplūko aptaujas rezultātus dažādās vecuma grupās, nākas secināt, ka visbiežāk ar neveselīgu ēšanu aizraujas personas 45 - 54 gadu vecumā (25 %), bet visretāk - personas vecumā no 55 līdz 74 gadiem (18 %). Starp jauniešiem 18 - 24 gadu vecumā neveselīgu pārtiku ikdienā mēdz patērēt katrs piektais. Savukārt, ja skatās rezultātus pēc apdzīvotās vietas tipa, visvairāk neveselīga uztura piekritēju dzīvo lauku apvidos (28 %).


Gastroenterologs Anatolijs Danilāns, komentējot aptaujas datus, norāda, ka tie atbilst reālajai situācijai - Latvijā tik tiešām vismaz katrs piektais piekopj neveselīgu uzturu, visbiežāk šī problēma esot tieši pārēšanās.

“Lielākā kļūda mums Latvijā ir tāda, ka mēs ar ēdienu vien cenšamies kļūt veseli, uzturēt veselīgu dzīvesveidu. Ar to ir par maz, svarīgi piedomāt arī pie fiziskajām aktivitātēm,” skaidro profesors. “Mēs pārēdamies, tādēļ mums ir daudz asinsvadu slimnieku, daudz pacientu ar aknu darbības traucējumiem, daudzi slimo ar cukura diabētu.”


Ārsts norāda, ka patiesībai atbilst varētu arī dati par personām 45 - 54 gadu vecumā kā biežākajiem grēciniekiem attiecībā uz neveselīgu uzturu. “Tur ir viss kopā - vairāk sēdošs dzīvesveids, mazkustība, našķošanās pie TV ekrāna,” skaidro A. Danilāns. Viņš arī norāda, ka valsts iedzīvotāji nemaz tik bieži negrēko ar tādu ēdienu kā, piemēram, fritētu kartupeļu, čipsu un burgeru ēšanu, bet ar saldumu un cukura pārmērīgu lietošanu - gan. “Grūti jau pateikt, cik būtu tā norma - katram sava, bet nu rādītājs, ka jāapstājas, ir pavisam vienkāršs - kad redzam, ka vēderiņš parādās. Traki mums iet ar to pārēšanos, bet nu labā ziņa - ASV vēl neesam apsteiguši,” saka gastroenterologs.


A. Danilāns kā problēmu izcēla mazkustību. “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” liecina - 7 % valsts iedzīvotāju atzinuši, ka pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi, kas veicina gan mazkustību, gan pazemina kopējo dzīves kvalitāti. To vidū katrs piektais ir vecumā no 18 - 24 gadiem.


"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” izveidots sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts šī gada aprīlī, kopumā visā Latvijā aptaujājot 1003 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.