Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Mīti un patiesība par HIV

© F64

Bieži mūsu attieksmi veido pieņēmumi, nevis uz pierādījumiem balstīta informācija. Balstot savu izvēli vai uzvedību uz mītiem varam radīt negatīvas sekas savai veselībai. Zinot patiesību, mēs varam pasargāt sevi un citus, pieņemt izsvērtu lēmumu un rīkoties.

īti un patiesība, kas, iespējams, liks paraudzīties uz HIV citādāk.

MĪTS: HIV un AIDS ir viens un tas pats.

PATIESĪBA: Lai gan šie saīsinājumi bieži tiek lietoti kopā un nereti arī jaukti, HIV (Human immunodeficiency virus) ir cilvēka imūndeficīta vīruss, savukārt AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome) ir imūndeficīta sindroms, kuru var iegūt, ja ilgstoši netiek atklāts un ārstēts HIV vīruss. Tomēr jāatceras, ka savlaicīgi uzsākta ārstēšana attālinās AIDS stadijas iestāšanos!

MĪTS: HIV infekciju var iegūt apskaujoties, sarokojoties un skūpstoties.

PATIESĪBA: HIV infekciju VAR IEGŪT, ja HIV inficētas personas bioloģiskie šķidrumi (asinis, sperma, maksts sekrēts, mātes piens) iekļūst cita cilvēka organismā, piemēram, dzimumakta laikā ar inficētu personu, nelietojot prezervatīvu; izmantojot nesterilus instrumentus, piemēram, kopīgus injicēšanas piederumus; HIV infekcija var tikt nodota no mātes jaundzimušajam grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā. AR HIV NEVAR INFICĒTIES sadzīves kontaktu ceļā!

MĪTS: Tā ir vienīgi homoseksuālu cilvēku, narkomānu, bezpajumtnieku u.tml. slimība, kāpēc gan lai tā attiektos uz mani.

PATIESĪBA: HIV infekcija var skart ikkatru no mums, turklāt viens no biežāk reģistrētajiem inficēšanās ceļiem ir heteroseksuālas (starp vīrieti un sievieti) dzimumattiecības. Nereti tieši tā dēvētās HIV "riska grupas" ir labāk informētas par profilakses pasākumiem un tos arī ievēro, savukārt domājot "tas uz mani neattiecas", var piedzīvot nepatīkamus pārsteigumus.

MĪTS: HIV analīzes veikt ir sarežģīti un dārgi.

PATIESĪBA: HIV eksprestesta procedūra ilgst aptuveni pusstundu, tā ir bezmaksas, anonīma un konfidenciāla. Eksprestesta laikā ar lanceti tiek veikts neliels dūriens pirkstā, lai iegūtu dažus pilienus asiņu un iepilinātu tos testa lodziņā. Tāpat pirms un pēc testa veikšanas procedūras tiek sniegta speciālista konsultācija. HIV profilakses punktos Latvijā šis pakalpojums tiek nodrošināts tā, lai tas būtu maksimāli pieejams ikvienam, lai tas būtu droši un vienkārši (plašāka informācija www.spkc.gov.lv sadaļā "HIV profilakses punkti"). Analīzes var nodot arī jebkurā laboratorijā ar ģimenes ārsta nosūtījumu, maksājot pacienta iemaksu, vai bez ārsta nosūtījuma par pilnu samaksu.

MĪTS: Ja man ir bijušas dzimumattiecības nelietojot prezervatīvu, jau nākamajā dienā var doties veikt HIV testu un noskaidrot, vai esmu inficējies ar HIV.

PATIESĪBA: Veicot HIV testu nedēļu pēc dzimumakta, nevar pateikt, vai cilvēks ir inficējies ar HIV. HIV testu ieteicams veikt 6 līdz 12 nedēļas pēc dzimumakta. Negatīvs testa rezultāts pēc 12 nedēļām nozīmē, ka nav notikusi inficēšanās ar HIV infekciju.