Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

HIV un AIDS jomā jāizsludina ārkārtas situācija, uzskata biedrība

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Latvijā HIV un AIDS jomā būtu nepieciešams izsludināt ārkārtas situāciju - tas ļautu vienoties ar farmaceitiskajiem uzņēmumiem par medikamentu cenu samazināšanu, kas nodrošinātu, ka lielākam pacientu skaitam pieejamas vajadzīgās zāles, šodien preses konference "Vēlreiz par HIV" teica biedrības "Apvienība HIV.LV" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis.

Biedrības pārstāvis uzsvēra, ka HIV inficētajiem ļoti aktuāla tēma ir medikamentu pieejamība. Savukārt, lai pasargātu sabiedrību, nepieciešama cilvēku seksuālā izglītošana, lai katrai sievietei un vīrietim vienmēr līdzi būtu prezervatīvs.

Molokovskis atzinīgi vērtēja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto "HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plānu 2018.-2020.gadam". Viņaprāt, ir būtiski, lai valdība ar tā apstiprināšanu nevilcinās. Taču būtiski izstrādāt arī ilgtermiņa jeb piecu gadu plānu.

Savukārt biedrības "Dia+Logs" valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe teica, ka dienā, kad pieminam HIV inficētos, būtiski atcerēties arī nogurdinošo un sarežģīto "neredzamās frontes" strādājošo darbu. Šie cilvēki parasti netiek pieminēti, bet tieši viņi strādā ciešā saskarsmē ar HIV inficēto riska grupām, norādīja Kaupe.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pēc viņas domām, šie cilvēki netiek pietiekoši novērtēti, kaut arī tieši viņi ir HIV inficētā un ārsta starpnieks. Tieši šie cilvēki rūpējas par to, lai inficētie nonāktu pie testu veikšanas un neizplatītu infekciju tālāk, uzsvēra Kaupe.

Vienlaikus biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks norādīja, ka gads biedrībai aizvadīts ar dažādiem būtiskiem projektiem, tostarp notikusi akcija "Vai Tu zini?", kurā Latvijas iedzīvotāji ar videoklipu starpniecību tika aicināti noskaidrot savu HIV statusu. Tāpat pērn par nozīmīgu ieguldījumu HIV infekcijas izplatības mazināšanā tika pirmo reizi pasniegta balva "Glāsts", kā arī norisinājās citi projekti.

Arī šogad biedrība iecerējusi īstenot vairākus HIV izplatības mazināšanai būtiskus projektus, piemēram, projektu "Sieviete un HIV", kura laikā iecerēts veidot sieviešu atbalsta grupu. Tāpat biedrība iecerējusi otro gadu pasniegt balvu "Glāsts", kā arī organizēt personības izaugsmes vasaras nometni un AIDS dienai veltītu koncertu.

Vienlaikus Veiķenieks norādīja, ka biedrība šogad īpaši domās par sievietēm, kas inficētas ar HIV, jo pret viņām sabiedrības nosodījums esot lielāks nekā pret vīriešiem. Tieši sievietes inficēšanos ar HIV pārdzīvo smagāk, norādīja Veiķenieks.

Tāpat viņš aicināja sabiedrību sākt aktīvāk runāt par seksa kultūru, kas Latvijā "diemžēl ir trūcīga".

Šodien preses konferences laikā ar klusuma brīdi tika pieminēti AIDS mirušie. Turklāt pēc preses konferencē notika AIDS mirušo piemiņai veltīts svinīgs piemiņas brīdis, kā arī par piemiņu viņiem tika izveidota ziedu dobe Infektoloģijas centra teritorijā.

Jau ziņots, ka Latvija apsteigusi Igauniju ikgadējo jauno HIV gadījumu skaita ziņā 2016.gadā, tādējādi kļūstot par "līderi" Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu vidū, aģentūru LETA informēja Baltijas HIV asociācija, atsaucoties uz Baltijas valstu par epidemioloģisko uzraudzību atbildīgo institūciju publiskotajiem datiem.

Lai realizētu pasākumus HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības mazināšanai, tostarp papildus profilaktiskos, ārstnieciskos, atbalsta un izvērtēšanas pasākumus, iepriekšminētā VM plāna realizācijai kopumā no 2018.gada līdz 2020.gadam nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums 74 732 393 eiro apmērā, tostarp veselības nozarei 74 367 750 eiro un tieslietu nozarei 364 643 eiro.