Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

C hepatīts: ziņojumu neslēpa, tikai apturēja reformu

© F64

Veselības ministrija bijušā veselības ministra Gunta Belēviča iecerēto Valsts asinsdonoru centra (VADC) reformu apturējusi, jo iebilda reģionālās slimnīcas, tā prasītu ievērojamus papildu līdzekļus, turklāt reforma nebija pamatota ar aktuāliem datiem un nebija veikta izmaksu analīze.

Savukārt centrā esošā aparatūra atbilst Eiropas standartiem, un miljoni jaunas iegādei nebūtu lietderīgi izmantojami. Tā Veselības ministrija skaidro, kāpēc pagājušajā gadā valdībā nav iesniegts ziņojums par situāciju asinsdonoru centrā, kas tika sagatavots vēl G. Belēviča laikā. Bijušais ministrs, kurš atkāpās no amata savu kļūdu un melu dēļ, bija plānojis reformēt asinsdonoru centru, bet reforma tika apturēta uzreiz pēc viņa demisijas.

Pagājušā gada beigās publiski kļuva zināms, ka vairāki pacienti saņēmuši vēstules no slimnīcām ar aicinājumu veikt pārbaudi par iespējamu inficēšanos ar C hepatītu. Šiem pacientiem slimnīcās bija pārlieti asins komponenti no donoriem, kuru asinīs vēlāk tika atklāts C hepatīts. Jānorāda, ka informāciju publiskoja pacientu organizācijas un mediji, savukārt ne iesaistītie dienesti, ne pati Veselības ministrija par šo problēmu nerunāja. Intervijā Neatkarīgajai G. Belēvičs sacīja, ka par problēmas mērogu jau savas ministrēšanas laikā esot informējis premjeru, Valsts prezidentu un finanšu ministri. Bijusi vienošanās, ka Veselības ministrija iesniegs valdībai informatīvo ziņojumu par situāciju, tās risinājumu un tam nepieciešamajiem līdzekļiem. Ziņojums sagatavots, bet jaunā ministre Anda Čakša to neesot parakstījusi, tāpēc valdībai to neiesniedza.

Bija plānota reforma

Pagājušajā gadā par iespējamo VADC reformu mediji uzzināja no Latvijas Slimnīcu biedrības, kas pauda neapmierinātību ar Veselības ministrijas plāniem un rīkoja tikšanos ministrijā. Pagājušā gada jūnijā VADC vadītāja Iveta Ozoliņa stāstīja, ka galvenais reorganizācijas mērķis ir samazināt iespēju pacientiem inficēties ar kādām slimībām, veicot asins pārliešanu. «Līdz ar reorganizāciju Latvijas ārstniecības iestādes iegūtu augstākas kvalitātes un no transfuzioloģijas viedokļa drošākus asins komponentus - filtrētu eritrocītu masu, inaktivētu svaigi saldētu plazmu, kā arī augstākas jutības laboratoriskos izmeklējumus, lai noteiktu vīrusu klātbūtni komponentos,» teica I. Ozoliņa. Tobrīd publiski nebija pieejami dati par to, ka VADC ir atklājis, ka uz slimnīcām ir nosūtītas ar C hepatītu inficētu donoru asinis. Pēc G. Belēviča teiktā, tobrīd informēta bijusi valdība un pat Valsts prezidents. Taču dienā, kad Veselības ministrijā plānota tikšanās par VADC reformu, G. Belēvičs jau ir paziņojis par atkāpšanos, un VADC epasta vēstulē Neatkarīgajai tajā pašā dienā nekādu informāciju vairs nesniedza, sakot, ka «reorganizācijas plāni vairs nav aktuāli».

Apturēja, jo nejēdzīga

Informatīvo ziņojumu un papildu līdzekļu pieprasījumu VADC reformai Veselības ministrija ministres A. Čakšas vadībā nevirzīja izskatīšanai valdībai, jo esošais centra nodrošinājums ir atbilstošs Eiropā izmantotai praksei, Neatkarīgajai saka Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. VADC reformas ideja nāca no G. Belēviča, bet I. Ozoliņai bija uzdots izstrādāt projektu. Veselības ministrijā skaidro, ka 2016. gada pirmajā pusē VADC izstrādāja Valsts asins dienesta reorganizācijas projektu. Pret izstrādāto projektu iebilda reģionālās slimnīcas, kurās darbojas asins sagatavošanas nodaļas. Rezultātā ministrija apturēja VADC iecerētās reformas un ar reorganizāciju saistītās aktivitātes.

«Papildus jāmin, ka, pēc sākotnējiem aprēķiniem, VADC iecerētā reorganizācija vēl 2016. gadā būtu prasījusi papildu finansējumu - divus miljonus eiro, kā arī papildu finansējumu nākamajos gados,» saka O. Šneiders no Veselības ministrijas. Auditā tika secināts, ka VADC veiktā situācijas izpēte nav bijusi pilnīga, secinājumi nav pamatoti ar aktuāliem datiem, kā arī nav veikta datu, izmaksu un tendenču analīze. Tāpēc ministrija neatbalstīja VADC iesniegto reorganizācijas projektu. Proti, nevis «ministre kaut kur noslēpusi ziņojumu», bet tas apzināti nav iesniegts valdībā, jo saskatīti būtiski trūkumi.

Turpina disciplinārlietu

Veselības ministrija turpina disciplinārlietas izmeklēšanu pret VADC direktori par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu. Izmeklēšanas laikā paredzēts pārbaudīt VADC atbildīgo darbinieku rīcību pēc pozitīvo analīžu rezultātu konstatēšanas par C hepatīta vīrusu infekciju donoru asinīs un ministrijas uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu, lai apzinātu pacientus, kuri varētu būt saņēmuši iespējami inficētus asins komponentus, un nodrošinātu viņiem vajadzīgos medicīniskos pasākumus. «Ozoliņas rīcībā arī iepriekš ir konstatēti pārkāpumi, un 2016. gada pavasarī tika izmeklēta disciplinārlieta par viņas darbību. Disciplinārlietas izmeklēšanas laikā tika konstatēti pārkāpumi, par kuriem tā laika ministrs Belēvičs nepiemēroja sodu,» saka O. Šneiders.

Iekārtu ražotājiem nepatīk

Vēl interesants ir fakts, ka Veselības ministrijai pasūdzējies uzņēmums Abott, kura tehnoloģiju VADC izmantojis iepriekš. Uzņēmumam nepatīk, kā I. Ozoliņa sniegusi informāciju masu medijiem, skaidrojot, kāpēc agrāk nav pamanīts C hepatīts donoru asinīs, bet tagad - ar jauno tehnoloģiju - atrasts. «Abott PRISM sistēma, kāda iepriekš tika izmantota VADC, tiek uzskatīta par standartu attiecībā uz labas laboratorijas praksi, nodrošinot ļoti precīzus rezultātus,» Neatkarīgajai saka ministrijā. Tas gan neizskaidro pašreizējo situāciju un neatbild pacientiem uz jautājumu, kā varēja pārliet asinis no slimiem donoriem.

***

Izmeklēšana turpinās

• Retrospektīvās izmeklēšanas ietvaros references laboratorijā nevienā no 25 donoru asins paraugiem netika konstatēts C hepatīta vīrusa serdes antigēns, bet antivielas apstiprinātas tikai piecos gadījumos.

• Par šiem gadījumiem VADC informējis Slimību profilakses un kontroles centru. Atbilstoši infektologu paustajam viedoklim, antivielu pret C hepatītu atklāšana liecina tikai par to, ka cilvēks, kura asinīs tās ir konstatētas, ir bijis kādreiz kontaktā ar slimības ierosinātāju. Tāpēc ir jāpārliecinās, vai asinīs nav arī pats vīruss. Otru cilvēku var inficēt, pārlejot asinis, kurās ir vīruss, nevis antivielas. Nevar apgalvot, ka pacients noteikti inficēsies, ja saņems asinis, kurās ir C hepatīta antivielas. Organisms var tikt galā ar vīrusu, tāpēc cilvēks ne vienmēr saslimst (taču viņa asinīs var uzrādīties pozitīvas antivielas).

Avots: Veselības ministrija