Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Veselība

Latvijā ir vairāk nekā 2000 ar HIV inficētu sieviešu

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šogad septembrī apkopotie statistikas dati liecina, ka Latvijas ārstu aprūpē ir vairāk nekā 2000 HIV pacientu - sieviešu, tomēr patiesais inficēto sieviešu skaits tiek lēsts 1,5 – 2 reizes lielāks. Mediķu aprūpē ir arī vairāki desmiti HIV inficētu bērnu, un šogad vien reģistrēti četri jauni inficēšanās gadījumi.

“Katru gadu tiek pieņemtas dzemdības aptuveni 60-70 HIV pozitīvām sievietēm, un vairāk nekā puse no viņām šo svarīgo brīdi piedzīvo tieši Rīgas Dzemdību namā,” sacīja Dr. med. Ilze Kreicberga, ārste neonatoloģe, Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja: “Mamma savu bērnu var inficēt gan grūtniecības, gan dzemdību laikā, kā arī pēc tam, barojot ar krūti. Lai novērstu risku inficēt bērniņu ar HIV, sievietei jau grūtniecības laikā ir jāsaņem speciāla pretvīrusa terapija, kā arī pēc piedzimšanas aptuveni mēnesi speciāls sīrups jādzer bērnam. Mūsu mērķis ir panākt, lai bērni Latvijā nesaņemtu HIV no savām māmiņām, taču īstenot šo uzdevumu iespējams, tikai sadarbojoties visiem kopā.”

Ārsti uzsver sabiedrības lielo lomu, lai HIV inficēts cilvēks, uzzinot par diagnozi, neslēptos, nebaidītos, bet saņemtu nepieciešamo atbalstu un sirds siltumu. Dakteru teiktajam pievienojās pacientu biedrības “Dia+Logs” vadītāja Ruta Kaupe: “Galvenais aicinājums līdzcilvēkiem - esiet saprotošāki, pieņemošāki, nenosodiet. Lai HIV inficēta sieviete kļūtu par māmiņu, tā ir liela uzdrīkstēšanās, jo sieviešu vidū jau tāpat pastāv izteikta pašstigmatizācija, ko drīkst un ko ne. Sieviete alkoholiķe saņem divreiz lielāku nosodījumu nekā alkoholiķis vīrietis. HIV pozitīvu sieviešu divas galvenās bailes ir, ka viņas inficēs savu bērnu un ka par viņu diagnozi uzzinās citi, tāpēc daļa sieviešu izvēlas nedzemdēt bērniņu, lai nebūtu jāatklājas ģimenes ārstam, ginekologam, dzemdību nodaļas mediķiem…”

Ruta Kaupe uzsvēra, ka pašstigmatizācija sieviešu vidū jūtama ik uz soļa, piemēram, HIV inficēti vīrieši itin biezi vēršas pēc padoma, jautājot, kur iespējams iepazīties ar HIV inficētu sievieti attiecību veidošanai. Savukārt no inficētu sieviešu puses analogs jautājums vēl neesot dzirdēts.

Kas jādara HIV inficētai sievietei, esot bērniņa gaidībās

Laikus ir jāstājas uzskaitē pie ginekologa un iespējami ātrāk (vēlams ne vēlāk kā 13. vai 14. grūtniecības nedēļā) ir jāsāk lietot pretvīrusa medikamenti, kuri pilnībā var bloķēt HIV vīrusa vairošanos un pasargāt gaidāmo bērniņu no inficēšanās mātes puncī vai dzemdību laikā.

Sievietei ir jārēķinās ar iespējamu ķeizargriezienu.

Visām HIV inficētām mammām iesaka nebarot bērnu ar krūts pienu.

Ja sieviete ir saņēmusi medikamentus HIV vīrusa ārstēšanai pirms grūtniecības iestāšanās, tad bērniņa gaidīšanas laikā viņai tiks mainīta terapija, kas būs droša gan grūtniecei, gan bērnam.

Jaunajai māmiņai ir jārēķinās, ka viņas jaundzimušajam bērnam no pirmās savas dzīves dienas mēnesi vajadzēs lietot speciālu sīrupu profilaksei pret HIV.

Grūtniecības laikā lietotā terapija ir ļoti efektīva. Bez tās bērna inficēšanās risks ir 20 - 30%, bet, to lietojot, tikai 2 - 3%.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā