Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Piektdien – Pasaules Miega diena

© Publicitātes foto

Labs miegs ir sasniedzams sapnis – tāds ir 2016. gada 18. martā atzīmējamās Pasaules Miega dienas sauklis. Šis sapnis piepildās tikai trešdaļai pasaules iedzīvotāju.

Pasaules Miega diena ir ikgadējs pasākums, kuru organizē Pasaules Miega medicīnas asociācija, un tā mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par miega traucējumiem un ar tiem saistītiem riskiem. «Lielākā daļa miega traucējumu ir novēršama vai ārstējama, bet mazāk nekā trešdaļa no visiem cilvēkiem, kuri cieš no dažādiem miega traucējumiem, meklē profesionālu palīdzību. Miega problēmas rada globālu epidēmiju, kas apdraud veselību un dzīves kvalitāti līdz 45% pasaules iedzīvotāju,» uzsver miega slimību speciālists Juris Svaža, Latvijas Miega apnojas speciālistu asociācijas (LMASA) prezidents. Viņš stāsta: ASV miega apnojas ārstēšana tiek praktizēta jau vairāk nekā 50 gadu un par šo slimību labi informēti ir arī Eiropas iedzīvotāji. «Amerikā, ES un kopš šā gada arī Latvijā ar miega apnoju sirgstošajiem pacientiem, kuri atsakās ārstēties, var tikt liegtas vai netiks atjaunotas auto vadīšanas tiesības, jo slimības izraisītas miegainības dēļ viņi ievērojami biežāk izraisa smagas autoavārijas,» norāda Juris Svaža.

Pasaules Miega dienas ietvaros LMASA grib pievērst sabiedrības uzmanību tādai slimībai kā obstruktīva miega apnoja (OMA). Tā ir izplatīta slimība, kas ievērojami pasliktina cilvēka pašsajūtu. Statistika liecina, ka tā skar 17% vīriešu un 9% sieviešu pusmūžā. «Šī slimība bieži paliek nediagnosticēta, bet ir gandrīz tikpat izplatīta kā diabēts. OMA var skart cilvēku jebkurā vecumā, bet īpaši bīstama tā ir jaunībā un pusmūžā,» stāsta Juris Svaža. Viņš skaidro, ka OMA laikā elpceļi tiek nosprostoti, tādējādi radot pauzes elpošanā. OMA ir pazīstama ar skaļu krākšanu un klusuma pauzēm starp krācieniem. Partneris vai ģimenes locekļi var novērot ne tikai skaļu krākšanu, bet arī smakšanu un reizē izmisīgu cīņu pēc ieelpas.

PAR MIEGU

NEĀRSTĒTAS MIEGA APNOJAS SEKAS

• miegs nesniedz atpūtu

• stipra miegainība dienā, nepadarīti darbi

• pasliktināta dzīves kvalitāte

• vielmaiņas traucējumi, vēl lielāks liekais svars

• asinsspiediena celšanās, stenokardija, nakts aritmija, miokarda infarkts, insults

DER ZINĀT!

• Latvijā obstruktīvas miega apnojas diagnostika un ārstēšana ir pieejama jau vairāk nekā 10 gadus

• kvalitatīvu konsultāciju, diagnostiku vai ārstēšanu var saņemt vairākās ārstniecības iestādēs: RSU Stomatoloģijas institūtā, Klīnikā Headline un Miega slimību centrā

MIEGA SPECIĀLISTU BEZMAKSAS KONSULTĀCIJAS

(līdz 18. martam)

• Miega slimību centrā (miegacentrs.lv), pieteikšanās pa tālr. 67336564

• Klīnikā Headline (klinikaheadline.lv), tālr. 67473045

• RSU Stomatoloģijas institūtā (stomatologijasinstituts.lv), tālr. 27065325

• Dr. Dace Zemīte (Liepājā), tālr. 29289908)

• Dr. Anda Nodieva (Bauskā un Rīgā), tālr. 27794459, 67293356

Bezmaksas konsultāciju skaits ir ierobežots