Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Biedējoši fakti par palmu eļļas kaitīgumu

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ļoti daudzos pārtikas produktos, izlasot to sastāvu, varam atrast palmu eļļu. Tā ir konfekšu, vafeļu, saldējuma, čipšu, sausiņu un daudzu citu produktu sastāvā.

Palmu un arī kokosriekstu eļļā ir piesātinātie tauki. Augu valsts izcelsmes piesātinātajiem taukiem raksturīga spēja ilgi glabāties, nemainot savas īpašības. Palmu eļļu izmanto margarīna, krējuma aizvietotāju, augu un piena tauku maisījumu ražošanai, tādējādi ievērojami pagarinot šo produktu derīguma termiņu un uzlabojot garšu un krāsu.

Bet diemžēl tas ir arī vienīgais palmu eļļas plus. Piesātināto taukskābju spēja paaugstināt holesterīna līmeni asinīs un ierosināt aterosklerozes, asinsvadu trombozes, [insultu], sirds slimību un aptaukošanās veidošanos padara palmu eļļu par nepieņemamu uztura komponenti visa vecuma cilvēkiem.

Produkti, kuros mēs visvairāk apēdam transizomērus, ir kausētie sieri, dažādi margarīni, hamburgeri, čipsi, frī kartupeļi, gatava kārtainā mīkla un izstrādājumi no tās. Transizomēri var būt arī sviestā, kam pievienotas augu eļļas, saldējumā, iebiezinātajā pienā, šokolādē.

Hidrogenētie tauki padara pārtikas produktus lētākus un tādēļ ir izdevīgi to ražotājiem.

Palmu eļļa pārtikas produktos pastiprina to garšu, liekot ēst tos vēl un vēl. Pēc šāda principa ir veidoti ātrās ēdināšanas uzņēmumi. Cilvēki, kas pagaršojuši kādu pārtikas produktu, burtiski paliek atkarīgi no palmu eļļu saturoša saldējuma vai šokolādes, hamburgeru vai čipšu garšas, tas liek viņiem pirkt tos vēl un vēl.

Palmu eļļa, kas pievienota piena produktiem to derīguma termiņu pagarināšanai, padara tos grūtāk kūstošus. Palmu eļļas kušanas temperatūra ir krietni augstāka kā cilvēka ķermeņa temperatūra. Nokļūstot kuņģī, palmu eļļa nemainīgi paliek lipīga plastiska masa, kas var izraisīt gremošanas traucējumus. Palmu eļļa organismā uzkrājas.

Palmu eļļa ir spēcīgs kancerogēns. T.s. “attīstītās” valstis jau sen ir atteikušās no palmu eļļas izmantošanas pārtikas rūpniecības vajadzībām, kā arī ierobežo to saturošo produktu tirdzniecību, obligāti norādot uz iepakojuma par palmu eļļas klātieni tajos.

Palmu eļlas sastāvā gandrīz vispār nav cilvēka organismam vērtīgu vielu. Pātikas eļļu vērtību nosaka linolskābe daudzums. Vidējas kvalitātes un cenas augu eļļā tā sasniedz apmēram 70-75% līmeni, savukārt palmu eļļa satur 5% linolskābes. Cilvēkam vissabalansētāakās ir kukurūzas un olīvju eļļas, bet te ir jāatceras, ka augu eļļas nav ieteicams karsēt [jo eļļas karsēšanas rezultātā rodas kancerogēnās vielas].  Vienīgais palmu eļļas pluss ir tās ļoti zemā cena, bet par to, tās lietotājiem ļoti dārgi nākas maksāt ar savu veselību.

Sagatavots pēc: infoagentura.wordpress.com