Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Vai vitamīnu burka vienmēr ir tas labākais?

© Publicitātes foto

Turpinām mūsu aizsākto sarunu par to, kurā brīdī rūpes par sevi un savu veselību pārvēršas neapzinātā kaitējumā aknu veselībai un līdz ar to visam organismam kopumā. Stāsta hepatoloģe Ieva Tolmane, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja.

– Kā atsevišķu aknām kaitīgo vielu grupu jūs minējāt arī augu valsts uztura bagātinātājus. Kāpēc tie bojā aknu šūnas?

– Man kā aknu ārstei 99% gadījumu nav skaidrs, kāpēc uztura bagātinātāji vispār būtu jālieto. Zāles mēs lietojam tad, kad esam slimi. Bet uztura bagātinātāji tiek reklamēti kā brīnumlīdzekļi, kas visu uzlabos, stimulēs... Kaut gan ir skaidrs, ka tāda brīnumlīdzekļa nav. Kāpēc polivitamīnu kompleksa vietā vienkārši nevar ēst daudz zaļumu un burkānu? Kāpēc vīrieši proteīna pulvera vietā nevar lietot uzturā gaļu, zivis, pākšaugus? Ēst pašu zivi zivju eļļas kapsulu vietā?

Jebkurā uztura bagātinātājā ir ne tikai tā viela, ko mēs vēlamies iegūt, bet arī daudzas citas – tie satur dažādas saistvielas un piejaukumus, pat antibiotikas, kas anotācijā nemaz netiek uzrādītas. Arī pati kapsula taču no kaut kā sastāv! Tāpēc jāsaprot, ka uztura bagātinātāji var būt ļoti toksiski.

Ja vienā preparātā turklāt ir piecpadsmit dažādu vitamīnu, kam pievienotas arī minerālvielas, neviens nezina, kā tie savā starpā mijiedarbosies! Cilvēks bieži vien pat nezina, vai viņam tie vispār vajadzīgi, bet aknām visi šie produkti ir jāpārstrādā un jāizvada laukā.

Ja vajadzīga ārstēšana, tad jālieto medikamenti. Ja vajadzīgs veselīgs uzturs, tad visas veselīgās vielas tieši ar uzturu arī jāuzņem. Ja gribam pelašķu tēju, tad paši arī to salasām un uzvārām... Mēs ikdienā diemžēl redzam daudz pacientu ar nopietniem aknu bojājumiem, kas radušies tieši uztura bagātinātāju lietošanas dēļ. Par šādiem aknu bojājumiem ir arī daudz publikāciju medicīnas literatūrā.

– Kādi klīniskie rādītāji liecina, ka ar aknām kaut kas nav kārtībā?

– Aknu problēmu gadījumos klīniski var nebūt nekādu pazīmju. Bet, ja radušās grūti izskaidrojamas veselības problēmas, der pārbaudīt arī aknas. Aknu slimības ir viltīgas un hronisks bojājums sākumā sūdzības nerada. Akūts hepatīts mēdz noritēt ar labi pamanāmu dzelti, bet hroniska bojājuma gadījumā tikai tad, kad rodas neatgriezenisks process – ciroze, kad aknās saaug saistaudi, neļaujot aknām veikt savas funkcijas –, cilvēks izjūt diskomfortu, kas izpaužas kā šķidruma uzkrāšanās vēderā, asiņošana no kuņģa un zarnu trakta, depresīvs noskaņojums un koncentrēšanās problēmas, encefalopātijas pazīmes...

– Kā mēs varam sekot līdzi savu aknu veselībai?

– Aknu funkciju pārbauda, veicot asinsanalīzi fermenta ALAT – alanīnaminotrasferāzes līmeņa noteikšanai. Ja šis rādītājs ir izmainīts, tad jāmeklē cēlonis – to dara ģimenes ārsts vai hepatologs. Ja ALAT līmenis ir normāls, tad nākamreiz tas jākontrolē pēc ģimenes ārsta ieskatiem. Manuprāt, reizi gadā to vajadzētu darīt. Otrs izmeklēšanas veids ir ultrasonogrāfija. Ja nav nekādu aizdomu par potenciālajām problēmām, tad to var veikt retāk nekā reizi gadā.

– Vai bojātās aknu šūnas var atjaunoties?

– Jā, šūnas var atjaunoties līdz brīdim, kad attīstījusies ciroze. Ciroze nozīmē, ka izveidojušies rētaudi, un tad šūnām vairs nav iespēju atjaunoties. Cik ilgā laikā šūnas atjaunojas – tas ir atkarīgs no bojājuma. Ja, piemēram, tas radies C hepatīta vīrusa dēļ, tad pēc izārstēšanās šūnas lēnām sāk atjaunoties. Arī pēc divu nedēļu ilgas alkohola lietošanas šūnas atjaunojas diezgan ātri, bet, ja cilvēks ir dzēris 20 gadu, tad aknām, lai to šūnas atjaunotos, arī vajadzīgi gadi...

– Vai ir iespējama pilnīga izveseļošanās?

– Retos gadījumos aknu bojājuma procesu mēs nevaram ietekmēt, bet lielākoties pilnīga atveseļošanās ir iespējama. Ja maina dzīvesveidu, tad viss, kas vēl nav sasniedzis cirozi, ir atgriezenisks.

– Ja tiek konstatēts aknu bojājums, kādu režīmu un ārstēšanu jūs visbiežāk iesakāt saviem pacientiem?

– Ārstēšana ir individuāla. Vīrushepatītiem ir sava ārstēšanas taktika, bet, ja bojājums ir medikamentu izraisīts, tad sāk ar medikamenta maiņu. Papildus var lietot medikamentus – aknu šūnu aizsargātājus, piemēram, esenciālos fosfolipīdus, taču tā ir tikai daļa no ārstēšanas kompleksa, jābūt arī dzīvesveida maiņai.

Ir trīs vaļi, uz kuriem balstās aknu veselība: veselīgs uzturs, sportiskās aktivitātes un nekaitēšana aknām, ar to saprotot atturēšanos no alkohola, uztura bagātinātājiem, nevajadzīgiem medikamentiem, uztura pārmērībām.