Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Veselība

Latvijā pērn 41 bērnam atklāta tuberkuloze

© F64

Kopumā pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēti 637 pirmreizēji tuberkulozes saslimšanas gadījumi, tajā skaitā tuberkuloze diagnosticēta 41 bērnam vecumā līdz 14 gadiem. Tas ir zemākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 2013. gadā tuberkuloze diagnosticēta 776 pacientiem, 45 gadījumos – bērnam līdz 14 gadiem.

Pagājušā gada 11 mēnešos 59 tuberkulozes pacientiem atklāta multirezistenta tuberkuloze, kas nozīmē, ka slimības bacilis ir rezistents jeb nejūtīgs pret diviem visefektīvākajiem medikamentiem. Šādos gadījumos tuberkuloze ir grūtāk ārstējama. Bieži multirezistenta tuberkuloze attīstās, ja pacients neregulāri lieto zāles vai nepabeidz ārstēšanās kursu. Latvijā tiek reģistrētas arī ekstensīvi rezistentas tuberkulozes formas, kad tuberkulozes izraisītājs ir īpaši nejūtīgs pret zālēm.

Šonedēļ visā pasaulē atzīmē Tuberkulozes dienu, lai iedzīvotājus informētu par tuberkulozi, slimības pazīmēm, tās profilaksi, iespējām atklāt un ārstēt. Rīgā un visā Latvijā norisināsies pasākumi, lielākoties Atvērto durvju dienas, kurās speciālisti stāstīs par tuberkulozi, sniegs konsultācijas un atbildēs uz jautājumiem, kā arī būs iespējams nodot krēpu testu. Šis tests un plaušu rentgenogramma ir veidi, kā var diagnosticēt tuberkulozi. Plaši pasākumi Tuberkulozes dienā noritēs Rīgā, kur Rīgas domes Labklājības departaments kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Latvijas Sarkano Krustu, Rīgas Austrumu slimnīcu un biedrību Dia+logs aicina uz dažādiem pasākumiem. «Aicinām pievērst uzmanību ne tikai savai, bet arī līdzcilvēku veselībai, un padomāt – vai daži it kā «nenozīmīgie simptomi» neliecina par nopietnu saslimšanu? Ja parādās viens vai vairāki no šiem simptomiem – klepojat ilgāk nekā trīs nedēļas, ātri nogurstat, mazinās apetīte, novērojat nepamatotu svara zudumu, naktīs pastiprināti svīstat vai klepojot parādās asinis –, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta,» stāsta Labklājības departamenta speciāliste Līva Vītola.

Sabiedrībā joprojām valda maldīgs priekšstats, ka tuberkuloze skar tikai sociāla riska vai trūcīgu iedzīvotāju grupas. Inficēšanās riskam ir pakļauta ikviena persona, kura nonākusi saskarē ar infekciozu tuberkulozes slimnieku, jo tuberkuloze izplatās gaisa pilienu veidā, uzsver speciālisti. Ar tuberkulozes baciļiem var inficēties daudzās sabiedriskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, tirdzniecības centros un citur. Ja rodas aizdomas par inficēšanos vai saslimšanu ar tuberkulozi, noteikti jāapmeklē ģimenes ārsts vai plaušu speciālists – ftiziopneimonologs. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana pacientiem ir bez maksas, jo to apmaksā valsts.

Visu nedēļu Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās tiks nodrošinātas arī ārstniecības personu konsultācijas par tuberkulozes profilaksi, diagnostiku un ārstēšanās iespējām, kā arī būs iespēja veikt krēpu analīzes. Lai uzzinātu informāciju par tuberkulozi un arī, piemēram, konkrētus laikus konsultācijām, visu nedēļu darbosies arī Latvijas Tuberkulozes fonda informatīvais tālrunis 20301218.

Pasaules tuberkulozes dienas aktivitātes

Rīgā

23. marts       

11–16      Latvijas Sarkanā Krusta (turpmāk LSK) Veselības istaba, Slokas iela 161.   Konsultācijas, iespējas veikt krēpu testu

10–16      LSK Veselības istaba, Aptiekas iela 8. Konsultācijas, iespējas veikt krēpu testu

24. marts

10–13      LSK Veselības istaba, Gaiziņa iela 7. Konsultācijas, plaušu rentgenoloģiskā izmeklēšana

10–18      Biedrība Dia+logs, Dzirnavu iela 135. Akcija Pret tuberkulozi, apmeklētājiem svaigi spiesta sula un informācija par tuberkulozi un klepus higiēnu. Iespēja veikt HIV testu

13–17      SPKC HIV/AIDS konsultāciju kabinets, Klijānu iela 7.  Informācija par tuberkulozi, iespēja veikt HIV testu

25. marts

10–15      LSK Veselības istaba, Gaiziņa iela 7. Konsultācijas, iespēja veikt krēpu testu

26. marts

13–19      LSK Veselības istaba, Šarlotes iela 1b. Konsultācijas, iespēja veikt krēpu testu

27. marts

10–16      LSK Veselības istaba, Aglonas iela 35/3. Konsultācijas, iespēja veikt krēpu testu

Latvijā

23.–28. marts LSK Veselības istabas reģionos (K. Zolta iela 121 Kauguros, Raunas iela 4 Cēsīs, Kastaņu iela 38 Ilūkstē, Lielā iela 8 Grobiņā, Raiņa iela 29 Rēzeknē, Skrundas iela 12 Saldū)

23. marts

15–19      Tukuma HIV profilakses punkts. Dārza iela 11/13. Atvērto durvju diena par tuberkulozi

23.–28. marts

8–17        Bauskā, Dārza iela 12b. Info diena par tuberkulozi

24. marts

Atvērto durvju diena

8–17        Liepājas Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punkts, Flotes iela 7

9–17        Jēkabpilī Zemā sliekšņa punkts, Brīvības iela 45

14–17      Olaines HIV profilakses punkts, Zemgales iela 57

9–17        Kuldīgas Atkarību konsultāciju punkts. Liepājas iela 8

14–16      Jelgavas Atkarību profilakses punkts, Stacijas iela 13

8–17        Talsu Atkarību konsultāciju punkts, Zvirgzdu pansija Laidzes pagastā

Vairāk informācijas www.redcross.lv, www.spkc.gov.lv

Avots: Rīgas domes Labklājības departaments, LSK, Slimību profilakses un kontroles centrs