Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Mākslinieki iesaistās cīņā pret C hepatītu

Evijas Ķirsones darbs Crying Man © Divi gani

Četri Latvijā zināmi mākslinieki - Kristians Brekte, Zane Balode, Evija Ķirsone un Elga Grīnvalde - iesaistījušies starptautiskā projektā Perspektīvas – Māksla, Aknu slimības un Es (Perspectives – Art, Liver Diseases and Me), veidojot mākslas darbus par cilvēkiem, kuriem ir C hepatīts.

Lai atklātu skaudro patiesību par C hepatīta pacientu ikdienas dzīvi, tostarp pārdzīvojumus, arī Latvijā ir uzsākts šis projekts. Sadarbojoties māksliniekiem un C hepatīta pacientiem, ir izveidoti mākslas darbi, kas ataino nozīmīgus pacienta dzīves brīžus slimības laikā.

Mākslinieki tikās ar C hepatīta pacientiem, lai izprastu, ko nozīmē dzīve ar C hepatītu. Sarunas ceļā māksliniekam bija iespējams izzināt pacienta pieredzi, pārdomas un sajūtas, pēc kurām vadoties, tika izstrādāts un radīts mākslas darbs, kas ataino C hepatīta pacientiem būtisku mirkli, sajūtas vai pārdzīvojumus.

Māksliniece Zane Balode: „Par spīti slimībai pacients ir pozitīvs, atklāts un dzīvespriecīgs, tāpēc tikai nelielais dzeltenais akcents liek nojaust, ka aiz dzīvespriecīgā smaida slēpjas kaut kas tik baiss kā C hepatīts. Tas klusi un nemanāmi pastāv viņam līdzās. Savā darbā es centos attēlot to mieru un harmoniju, kas izstarojas no viņa un tikai ar nelielu akcentu parādīt, ka šī slimība ir ar viņu. Tā neņem virsroku. Šis ir stāsts par līdzāspastāvēšanu un sadzīvošanu – mācīšanos pieņemt. Sala ir kā pacienta portrets.”

„Neskatoties uz diagnosticēto slimību un to, ka ārsti atzinuši, ka manā gadījumā ar šobrīd Latvijā pieejamo terapiju slimība ir neārstējama, es priecājos par visu, kas manā dzīvē notiek. Es esmu laimīgs ģimenes cilvēks. Es esmu laimīgs, ka varu dzīvot. Es esmu laimīgs, ka mani mīl un ka es varu sniegt mīlestību pretī. Man ir brīnišķīga ģimene, darbs un piesātināta ikdiena, tāpēc slimībai šobrīd ir sekundāra loma manā dzīvē,” sarunā ar Zani Balodi atzina pacients Gints (vārds mainīts).

„Uzreiz pēc tikšanās ar C hepatīta pacientu bija skaidrs, kāds būs darba sižets. Jautājums bija – kā to risināt? Viņa – netaisnības un izmisuma saindēta, pēc cīņas ar ārstiem un medikamentiem, maldoties starp dažādām reliģijām un tās sektantiskiem novirzieniem, par savu, viņasprāt, dziedināto pašreizējo stāvokli pateicas kristietībai. Te nu tā ir – svētā akna,” stāsta mākslinieks Kristians Brekte.

Savukārt māksliniece Evija Ķirsone atklāj: „Mana glezniecība ir viegla – gan emocionāli, gan krāsu izvēlē, tāpēc gleznot tēmu, kas saistās ar traģēdiju cilvēka dzīvē, bija izaicinājums. Gleznā kontrastē vīrišķība, spēks un dzīvesprieks ar nospiestību, ko ataino asaras.” Viņa uzklausīja pacienta Edgara stāstu, kuram slimība tiešā nozīmē sagrieza dzīvi kājām gaisā. „Es kā veiksmīgs uzņēmējs, ģimenes cilvēks un galu galā vesels cilvēks pēkšņi kļuvu bezspēcīgs slimības priekšā. Tā strauji progresēja, man bija nepieciešama citu cilvēku palīdzība, darbi vairs neritēja tik strauji, jo pietrūka spēka.. Paliku viens. Šis dzīves periods man sniedza ļoti daudz mācības.”

Mākslinieces Elgas Grīnvaldes gleznas kompozīcija veidota no sievietes ēnas uz audekla, kura no viena silueta pāriet uz otru. Ēna ir tā, kas apvieno abas. Gaisma gleznā iespīd no loga ar saules atspīdumam raksturīgo mirguļojumu. Ēnas partija, kas ir palikusi aiz muguras, simbolizē pārdzīvoto laiku. „Es iepazinu skaistu, stipru, gudru un mērķtiecīgu jaunu sievieti, kura ir izdzīvojusi sarežģītu un smagu dzīves situāciju, taču šobrīd ir kā uzvarētāja. Tas ir liels spēks, enerģija un mīlestība, kas šai jaunajai sievietei deva iespēju atdzimt no jauna. Pēc kopā pavadītām stundām, atceroties slimības periodu un runājot par dzīvi, iespējām un sapņiem, par jauno sievieti izveidojās pozitīvi harmonisks un estētiski delikātas personas priekšstats,” stāsta māksliniece. Viņas paciente par slimību uzzināja brīdī, kad bija bērniņa gaidībās. Kādu laiku par slimību nedomāju, bet kad mazais jau bija paaudzies, sapratusi, ka ir gatava uzsākt ārstēšanos un grib būt vesela. „Šobrīd esmu izgājusi ārstēšanas terapiju un rezultāti ir iepriecinoši, tomēr slimība savus nospiedumus manā dzīvē ir atstājusi,”  sacīja paciente.

Projekta laikā izveidotie mākslas darbi tiks izstādīti dažādos starptautiskos veselības aprūpes speciālistu kongresos, kā arī mākslas galerijās. Šobrīd ir zināms, ka 2015. gadā mākslas darbi tiks izvietoti šādos kongresos: aprīlī Vīnē, jūnijā Berlīnē, septembrī Barselonā, novembrī Sanfrancisko.