Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Romāns Vainšteins lietoja dopingu?

Pasaules sportā nerimst riteņbraukšanas dopinga skandāls, un tiek uzzinātas arvien jaunas un jaunas detaļas. Nīderlandes laikraksts NRC Handelsblad publicējis materiālu, kurā ar dopinga karali Eufemiano Fuentesu saistīti vēl četri riteņbraucēji - starp viņiem arī Latvijas pārstāvis un 2000.gada pasaules čempions Romāns Vainšteins.

Spānijas policija sporta ārsta Eufemiano Fuentesa apartamentos atradusi dopinga shēmas, kurās sportisti tika dēvēti speciālos kodos - vienam tas bija suņa vārds, citam pseidonīms tika radīts no vārda vai uzvārda pirmajiem burtiem. Atšifrēti četri riteņbraucēji - itālieši Mario Pantāni un Mikele Bartoli, latvietis Romāns Vainšteins un Luksemburgas sportists Frenks Šleks.

"Kādēļ "VAINS" jau agrāk netika saistīts ar latvieša Romāna Vainšteina, 2000.gada pasaules čempiona, vārdu, ir mīkla. Arī VAINS saņēma veselu dopinga klāstu: EPO, augšanas hormonus asins pārliešanai un arī tā saukto "polvo", kas paredzēts urīna analīzei, lai manipulētu ar dopinga kontroli," teikts publicētajā rakstā. Shēmas ir saistītas ar 2003 un 2004.gadu - laiku, kad ritēja Vainšteina pēdējie karjeras gadi.

Vainšteina saistību ar dopingu apliecināja arī viņa komandas biedrs "Domo" komandā Davids Orvalho: "Vainšteinam tajā gadā bija resna pēcpuse, viņš netrenējās. Viņš devās pie ārsta, kas nestrādāja komandā. Dzirdēju no komandas biedriem [Marko] Milezi un [Enriko] Kasāni, ka Vainšteina rēķins pie ārsta bija lielāks nekā mana alga - 40 tūkstoši guldeņu [aptuveni 18 tūkstoši eiro]. Tie noteikti nebija multivitamīni."

Saskaņā ar rakstu, aiz segvārda Pantikosa slēpās 1998.gada "Tour de France" uzvarētājs Marko Pantāni. Viņa sarakstā esot bijis EPO, augšanas hormoni, asins pārliešana, insulīns, anaboliskie steroīdi, arī testosterons. Pantāni pirms vai pēc vakariņām vajadzēja iešļircināt attiecīgi trīs un septiņas iedaļas augšanas hormonu un insulīna. Atrastais grafiks pilnībā sakrītot ar Pantāni 2003.gada sacensību kalendāru.

Tikmēr divkārtējais "Giro d'Italia" uzvarētājs Mikele Bartoli slēpies zem sava suņa vārda Sansone. Viņa saistību ar Fuentesu tagad apstiprina jau divi neatkarīgi avoti. Sansones sarakstā bija EPO, steroīdi, kortizons, augšanas hormoni un asins pārliešana. Bet ceturtais atklātais braucējs ir Luksemburgas riteņbraucējs Frenks Šleks, kurš esot saukts par "Amigo de Birillo" (Biriljo draugs - Biriljo ir suņa vārds).

Spānijā notiek Fuentesa tiesas process, un bēdīgi slavenais sporta ārsts dopinga skandālu ziņā ir saistīts ne tikai ar riteņbraukšanu vien. Tā, piemēram, esot bijušas aizdomas, ka Fuentess esot konsultējis spāņu futbolistus, tostarp - ļoti pazīstamus futbolistus. Tomēr iespējamā dopinga klātbūtne futbolā neesot tiesas dienas kārtībā. Viens no klubiem, kas tika minēts starp iesaistītajiem, bija "Real Sociedad". Tā bijušais spēlētājs Šabi Alonso gan nesen izteicās, ka ne reizi klubā neesot sastapies vai redzējis dopingu.