Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlasei ceturtais Baltijas kauss

© f64

Latvijas futbola valstsvienība otrdien Viļņā Baltijas kausa otrajā spēlē nenoturēja vadību, dažas minūtes pirms beigām ielaižot vārtus, un spēlēja neizšķirti pret Lietuvu - 1:1. Neizšķirts ļāva Latvijai jau ceturto reizi pēc kārtas izcīnīt Baltijas kausu.

Latvijas izlases jaunais galvenais treneris Miksu Pātelainens, kuram šī bija otrā spēle pie izlases stūres, pamata sastāvā veica kardinālas izmaiņas attiecībā pret iepriekšējo maču pret Igauniju. Jau iepriekš bija zināms, ka izlasei šovakar nevarēs palīdzēt vārtsargs Andris Vaņins, kura vietā šoreiz vārtu drošība tika uzticēta RFS vārtsargam Kasparam Ikstenam. Tāpat laukumā pamata sastāvā šoreiz nedevās Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Aleksandrs Fertovs, Artūrs Karašausks un Valērijs Šabala. Viņu vietā startā izgāja Gints Freimanis, Raivis Jurkovskis, Vladimirs Kamešs, Igors Tarasovs un Aleksejs Višņakovs.

Latvijas izlase turējās pie Pātelainena publiski deklarētās futbola filozofijas un pirmajā puslaikā atkal veica aktīvu presingu pretinieka laukuma pusē. Pirmajās 25 minūtēs lietuviešiem tas bieži sagādāja grūtības un Latvijai bija lielāka bumbas kontrole. Latvijai pirmajā puslaikā bija viens izcils moments, kur viens pēc otra sekoja pat trīs sitieni. Pēc Jāņa Ikaunieka sitiena bumba tika atvairīta, sekoja tika nobloķēts Alekseja Višņakova izdarītais sitiens un tad vēlreiz pie bumbas tika Ikaunieks, kurš pagriezienā sita pāri vārtiem. Puslaika otrajā daļā Latvija pāris reižu iekrita aizsardzībā, un mačā nopietni bija jāiesaistās arī Latvijas izlases vārtsargam Kasparam Ikstenam.

Otrā puslaika sākumā Kaspars Dubra beidzot atklāja spēles rezultātu. Pie brīvsitiena pēc Ikaunieka centrējuma vārtsarga laukuma tuvumā Gvirdainis nespēja trāpīt pa bumbu, tā nonāca pie Dubras, un Latvijas izlases kapteinis no vārtu priekšas raidīja bumbu vārtos, panākot 1:0 viesu labā. 27 gadus vecajam RFS aizsargam tie bija otrie vārti valstsvienības karjerā.

54. minūtē Latvija otro reizi sita bumbu vārtos, taču Aleksejs Višņakovs Vladimira Kameša piespēli pēc izrāviena soda laukumā saņēma aizmugures stāvoklī, līdz ar to vārtu guvums netika skaitīts. Tikai desmit minūtes pēc otrā puslaika sākuma pirmo reizi lietuvieši tika līdz Latvijas soda laukumam, taču briesmas tika laikus novērstas. Pāris minūtes vēlāk Latvijai jau palīdzēja tikai veiksme, citiem vārdiem sakot - lietuviešu meistarības trūkums. Pēc piespēles no labās malas turpat pie vārtiem bumba pārlēca pāri lietuviešu uzbrucēja kājai. Lietuvas uzbrukums gan turpināja pieņemties spēkā, mājinieki daudz centās tuvoties pa flangiem un centrēt vārtu tuvumā, taču vai nu bumba tika piespēlēta neprecīzi vai to laikus tvēra Ikstens. 64. minūtē debiju valstsvienībā piedzīvoja 31 gadu vecais Vitālijs Rečickis, iesaistoties spēlē uz maiņu un nomainot Ritvaru Ruginu. Uzreiz sekoja lielisks Lietuvas moments, taču pēc stūra sitiena no vārtu priekšas ar galvu bumba tika sista nedaudz pāri vārtiem.

69. minūtē nule kā laukumā nākušais lietuviešu uzbrucējs Karolis Laukžemis, kurš 2016. gadā pārstāvēja "Jelgavu", pašā vārtu priekšā palika vienatnē pret Ikstenu, taču augsto bumbu pirmais tvēra Latvijas vārtsargs. 73. minūtē savu individuālo meistarību nodemonstrēja Novikovs, kurš Latvijas soda laukumā apspēlēja vairākus aizsargus, taču piespēle tuvāk vārtiem neizdevās. Lietuvas uzbrukumu vilnis nerimās un laiku pa laikam mājinieki tika līdz pusmomentiem. 85. minūtē Latvija pēc ilgāka pārtraukuma tika pie momenta, kad Bartkus tuvu soda laukumam pārkāpa noteikumus pret Valēriju Šabalu. Sitienu no labās puses pie soda laukuma stūra izdarīja Ikaunieks, taču to bez problēmām tvēra vārtsargs.

Uzreiz sekoja lietuviešu pretuzbrukums, un Laukžemis pēc centrējuma no labās malas to noslēdza ar precīzu sitienu ar galvu, panākot 1:1. Pēc rezultāta izlīdzināšanas spēles ritējums nemainījās, un Lietuva turpināja aktīvi doties uz priekšu. 90. minūtē Novikovs no labas pozīcijas pretī vārtiem izdarīja spēcīgu sitienu, bet Ikstens to tvēra. Kompensācijas laika ievadā Latvijai vēl viens brīvsitiens no 25 metriem kreisajā pusē pie soda laukuma, pēc piespēles vēlreiz rupji kļūdījās Gvirdainis, taču Ikaunieka sitienu netālu no vārtiem Bartkus noķēra. Spēle noslēdzās bez uzvarētāja noskaidrošanas - 1:1.

Tas ļāva latviešiem triumfēt turnīrā, un Latvija izcīnīja Baltijas kausu ceturto reizi pēc kārtas un 13. reizi vēsturē.

Šī bija jau trešā Latvijas un Lietuvas izlašu tikšanās pēc kārtas, ko ar uzvaru noslēdza latvieši. Lietuvai pēdējais panākums pār Latviju fiksēts 2013. gada rudenī, turklāt tas nebija Baltijas kausa mačā, bet Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē.

Nākamo spēli Latvija aizvadīs 9. jūnijā, "Daugavas" stadionā pārbaudes mačā uzņemot Azerbaidžānas izlasi.

Baltijas kauss 2018

Lietuva - Latvija 1:1 (0:0)
Vārti: Laukžemis 87' - Dubra 46'
Brīdinājumi: Girdvainis 40', Bartkus 85', Mikuckis 90' - Kļuškins 44', J.Ikaunieks 76', Šabala 87'
Lietuva: Bartkus, Baraviks, Černihs, Girdvainis, Kuklis (Lasicks 83'), Mikuckis, Novikovs, Pauļus (Vorobjovs 58'), Šerns, Vaitkuns, Verbicks (Laukžemis 58').
Latvija: Ikstens, Dubra, Freimanis, J.Ikaunieks, Jagodinskis, Jurkovskis, Kamešs, Kļuškins (Fertovs 81'), Rugins (Rečickis 64'), Tarasovs, Višņakovs (Šabala 82').

Turnīra tabula

V Komanda U N Z VA P
1. Latvija 1 1 0 2:1 4
2. Igaunija 1 0 1 2:1 3
3. Lietuva 0 1 1 1:3 1