Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latvijas olimpiešus pavadīs drošības virsnieks dēļ situācijas Korejas pussalā

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Valsts policija (VP) drošības virsnieku uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm nolēmusi sūtīt, ņemot vērā starptautisko saspīlējumu Korejas pussalā un terorisma draudus pasaulē.

Latvija uz spēlēm nosūtīs VP priekšnieka vietnieku Arti Velšu. Viņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka olimpiskajās spēlēs drošības riski ir vieni no augstākajiem, tāpēc spēļu laikā darbojas starptautisks policijas sadarbības centrs, kurā Dienvidkoreja ierosinājusi deleģēt katras valsts pārstāvi.

Šādi centri darbojušies arī iepriekšējās spēlēs, taču toreiz nolemts sakaru virsnieku nesūtīt. Šoreiz situācija ir savādāka, jo jāņem vērā ģeopolitiskā situācija un saspīlējums Korejas pussalā un terorisma draudi pasaulē, skaidroja Velšs.

"Latvija nav augsta terorisma riska valsts, taču jāņem vērā, ka spēlēs piedalīsies lielvalstis, kuras ir teroristu uzmanības lokā. Tāpat pasaulē ir pietiekami augsts terorisma draudu līmenis," piebilda Velšs.

Velšs pastāstīja, ka centrs atradīsies ārpus Phjončhanas. "Ņemot vērā, ka vienmēr pastāv drošības riski, tad rīkotājvalsts vēlas, lai dalībvalstu pārstāvji sniedz savas drošības rekomendācijas un komunicē ar savas valsts pārstāvjiem," norādīja Velšs.

Scanpix

Virsnieku uzdevumos ietilpst rūpēšanās par olimpiskās delegācijas un konkrētās valsts tūristu drošību. "Ja mūsu valsts pilsoņiem radīsies drošības riski un būs nepieciešams risināt citus tiesiskos jautājumus, tad vietējās tiesībsargājošās iestādes varēs vērsties pa tiešo pie manis," piebilda Velšs.

Velšs par drošības jautājumiem gādājis 2015.gadā Pasaules Vasaras Universiādē Dienvidkorejā. Tāpat Velšam ir pieredze vadīt drošības operācijas Latvijā laikā, kad mūsu valsts rīkoja lielus starptautiskus pasākumus.

Velšam ceļu un viesnīcu apmaksā Latvijas Olimpiskās komiteja, bet VP segs apdrošināšanu un dienas naudu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latviju nākamajā mēnesī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā pārstāvēs 35 sportisti deviņos sporta veidos.

Kopā ar komandu būs 35 treneri un atbalsta personāla dalībnieki, septiņi medicīniskā personāla pārstāvji, desmit LOK viesi, deviņas amatpersonas, seši LOK pārstāvji un piecu federāciju prezidenti.