Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Kurzemes pludmalē norisināsies Baltijas Baso pēdu ultramaratons

© F64 Photo Agency

Šodien, 26.augustā, jau piekto reizi Latvijā notiks Baltijas Baso pēdu ultramaratons, kas ikvienam interesentam piedāvā pārbaudīt savus spēkus 53 km, 34 km un 11 km distancēs. Šīs sacensības ir vienas no retajām visā Eiropā, kurās baskāju skrējēji tiek vērtēti atsevišķā kategorijā, tādējādi aicinot ikvienu izjust dabiskas kustības prieku. Sacensības notiek gleznainajā Kurzemes pludmalē un piedāvā dalībniekiem baudīt piekrastes ainavas visas distances garumā.

Baltijas Baso pēdu ultramaratons ir pirmās skriešanas sacensības Baltijā, kas kopš 2013. gada piedāvā dalībniekiem startēt atsevišķā vērtēšanas kategorijā - skrienot basām pēdām -, tādējādi cenšoties pievērst cilvēku uzmanību dabiskai, veselīgai sportošanai un fiziskām aktivitātēm dabā. Skriešanai basām pēdām ir īpaša nozīme veselīga dzīvesveida uzturēšanā - tā tiek uzskatīta par vismazāk traumatisko, turklāt arī par visdabiskāko, visekonomiskāko un videi draudzīgāko skriešanas veidu.

Baltijas Baso pēdu ultramaratonu jau piekto gadu pēc kārtas organizē Latvijas Baskāju skriešanas biedrība. Sacensību dalībniekiem tiek piedāvātas trīs distances: 53 km, 34 km un 11 km gar Baltijas jūras krastu posmā no Mazirbes līdz Rojai. Sacensībās ir aicināti piedalīties arī visi tie, kas vēl nav gatavi sacensību distanci veikt basām pēdām, piedaloties skrējienā sev ērtos apavos. Tomēr skrējēji, kas distanci veiks basām pēdām, tiks vērtēti atsevišķā kategorijā.

Baltijas Baso pēdu ultramaratona garākā distance (53 km) ir iekļauta 2017. gada Latvijas Kausa ultraskrējienos kopvērtējumā un ir tā 4. posms, savukārt sacensību īsākā distance (11 km) ir 4. posms 2017. gada Latvijas Kausā taku skrējienos.

“Esam priecīgi, redzot, ka skriešana un aktīvs dzīvesveids Latvijā kļūst arvien populārāks. Baskāju skriešana nav izņēmums - parādās arvien vairāk interesentu par dabiskas kustības prieku, kas mūs kā organizatorus motivē rīkot regulārus treniņus un sacensības.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Šogad Baltijas Baso pēdu ultramaratons svin jau piekto jubileju, un kā vienmēr mēs priecājamies šajā skrējienā redzēt ikvienu, kas grib izbaudīt dienu skaistajā Kurzemes pludmalē, sportojot svaigā gaisā. Sacensību trasē būs satiekami gan Latvijas labākie garo distanču skrējēji, gan nūjotāji, gan veselas ģimenes. Sacensībām var pieteikties līdz pat piektdienas pusnaktij - atliek vien izvēlēties sev vēlamo distances garumu un sestdienas rītā doties uz kādu no trim starta vietām!” uzsver Latvijas Baskāju skriešanas biedrības dibinātājs Edgars Rencis.

Ik gadu sacensības tiek rīkotas vienā datumā ar Senās uguns nakti, tādā veidā cenšoties uzsvērt un atgādināt Baltijas jūras nozīmi Baltijas valstu vēsturē un arī ikdienā, kā arī pievērst uzmanību vides saudzēšanai un aizsardzībai.

Godalgoto vietu ieguvēji saņems balvas no sacensību atbalstītājiem, savukārt ikviens finišētājs saņems piemiņas veltes. Pasākumu atbalsta: veikals Sajust un Vivobarefoot minimālie apavi, Greenwalk.eu, Latvijas Aptieka, Sports Akileine, Chocolat Nanu, MILZU! Spēkpārslas, Moller Auto Krasta - Volkswagen centrs, Libertu bio vīns, Rojas novada pašvaldība, Dundagas novada pašvaldība, Nela Strenge Gems rotas, Banga, Red Bull, Malum, SUP For Fun Spura, Aivars Auniņš Photography un Pastaigas.

Latvijas Baskāju skriešanas biedrība dibināta 2012. gada 4. aprīlī ar mērķi popularizēt baskāju dzīvesveidu Latvijā, informēt sabiedrību par veselīgu dzīvesveidu, kas saistīts ar dabisku sportošanu, veicināt veselīga dzīvesveida īstenošanu plašākā sabiedrībā un kopīgiem spēkiem paplašināt baskāju skriešanas kustību. Šobrīd biedrība apvieno gandrīz 100 basās skriešanas entuziastus, kas piedalās skriešanas sacensībās gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.