Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Bikše pabeidz „Tour de ski” četrdesmitniekā un nopelna vēsturiskos punktus

© Infoski.lv

Šodien īpašu atzīmi Latvijas slēpošanas vēstures lappusēs veicis madonietis un pēdējos gados Rīgas SS „Arkādija” pārstāvējušais šobrīd labākais Latvijas distanču slēpotājs Indulis Bikše, kurš ne tikai kā pirmais latvietis piedalījās, bet arī finišēja grūtajā un prestižajā vairāku posmu distanču slēpošanas seriālā „Tour de ski”. Bikše pēdējā posmā, kur kopumā bija jāveic 9km, bet pēdējie 3km jāslēpo pret kalnu slēpošanas trasi, uzrādīja 27.laiku (+2:02), nopelnot pirmo reizi Latvijas vēsturē PK kopvērtējuma punktus.

Kopumā tūrē viņš finišēja noslēdzošajā 40.vietā (+18:59), kaut arī pirmajā posmā uz starta bija izgājuši 85 slēpotāji. Līderpozīcijas nosargāja un uzvaru kopvērtējumā izcīnīja krievs Sergejs Ustjugovs, kas par 1:03 finišēja priekšā divkārtējam uzvarētājam Martinam Jonsrudam Sunbī no Norvēģijas. Sievietēm, kā jau to paredzēja iepriekš, pirmo titulu nopelnīja norvēģiete Heidi Venga.

Līdz kalnam jeb pēc 6,2km pa salīdzinošu līdzenu reljefu Sunbī nebija samazinājis 1:11 deficītu, patiesībā pat Sergejs Ustjugovs savam pārsvaram pielicis dažas sekundes klāt. Pirmajā līdzenākajā daļā pret kalnu norvēģis pietuvojās par pāris sekundēm, turpinājumā vēl nedaudz, uz 8,1km atzīmes zaudējot mazāk par minūti 53 sekundes, kas liecināja, ka uzvarētājs ir skaidrs, jo, lai arī vēl visi kāpumi nebija pieveikti, tomēr palika pārāk maz - 900m, lai kaut ko izmainītu, turklāt Ustjugovs kalnā gāja tā, it kā būtu atpūties iepriekšējās trīs dienas un tā nebūtu kalnu slēpošanas trase, bet neliels kāpums. Turpinājumā krievu slēpotāja pārsvars palielinājās un viņš izcīnīja uzvaru, atkārtojot A.Ļegkova panākumu 2013.gadā. Paredzētajā spraigajā cīņā par trešo vietu trīskārtējais uzvarētājs Dario Kolonja no Šveices tomēr nodemonstrēja pieredzi un beigās nosargāja trešo vietu (1:19), par 7 un 12 sekundēm apsteidzot francūzi Morisu Maņifikā un somu Mati Heikinenu.

Indulis Bikše tika palaists „kopējā vilnī” 10 minūtes aiz līdera kopā ar vēl sešiem slēpotājiem, kad Ustjugovam bija palicis kāds kilometrs līdz kalnam. Tā kā Indulis ir viegls un arī ieguvis iemaņas „kāpšanā”, tad bija zināms, ka tīrajā laikā šādā specifiskā startā viņam izdosies apsteigt daudz augstāka ranga sāncenšus, vismaz dažus noteikti, kaut arī kopvērtējumā nebija iespēju pakāpties, jo tuvākais konkurents bija 5 minūtes priekšā (tad vienīgi visiem 9km vai vismaz 7km bija jābūt pret kalnu - aut.piez.). Indulis no pēdējā posmā palikušajiem izturīgākajiem 40 slēpotājiem apsteidza 13 (!) un uzrādīja 27.laiku, tiekot pie vēsturiskajiem pirmajiem punktiem PK kopvērtējumā - 4 punkti, kas vēl līdz „Tour de ski” šķita kaut kas nereāls.
Raksts tiks papildināts.

”Tour de Ski” kopvērtējums

V. Sportists Valsts Laiks
1. S. Ustjugovs Krievija 30:27.7
2. M. Sundbijs Norvēģija +1:02.9
3. D. Koloņja Šveice +1:19.1
4. M. Manifikats Francija +1:26.9
5. M. Heikinens Somija +1:31.3
6. M. Helners Zviedrija +2:05.8
40. I. Bikše Latvija +18:59.8

Slēpošanas tūri uzsāka 85 dalībnieki, līdz pēdējā posma finišam tika 40

Izmantotie resursi:
https://data.fis-ski.com/dynamic/re...