Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Bolts kļūst nemirstīgs - deviņi zelti no deviņiem iespējamajiem

© Scanpix

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs vieglatlētikas stadionā vakara sesijas noslēgumā tika aizvadītas divas stafetes - 4x100 metri gan sievietēm, gan vīriešiem. Dāmu stafetē zināmu neveiksmi piedzīvoja galvenā favorīte Jamaika, zaudējot ASV un ieņemot 2. vietu, savukārt vīru stafetē Jamaikai ar Juseinu Boltu (viņam 9. zelts) pārliecinoša uzvara, kamēr izgāšanās ASV - sākotnēji bronza un šokējoša palikšana aiz Japānas kvarteta, bet vēlāk pēc video izpētes arī diskvalifikācija saistībā ar noteikumu pārkāpumu, nododot stafetes kociņu.

Dāmu 4x100m stafetē kvalifikācijā 16 komandām bija jānoskaidro astoņas finālistes, un finālā dramatiski iekļuva Londonas spēļu čempione ASV, kurām sākotnēji kvalifikācijā neizdevās finišēt, bet pēc protesta uzrakstīšanas (saistībā ar to, ka kociņu traucēja nodot konkurente) amerikānietēm tika ļauts vienatnē vēlreiz veikt kvalifikācijas skrējienu. ASV iekļuva finālā, kurā bija jāstartē pirmajā celiņā. Par galveno favorīti tika uzskatīta Jamaika, kurai 100m individuālajā distancē zelts, bronza un arī vēl trešā fināliste (neviena cita valsts ar trim finālistēm nevarēja lepoties). Tieši ASV sauca kā galvenās jamaikiešu apdraudētājas.

Finālā ASV ļoti veiksmīgi veica stafetes nomaiņas un pārspēja Jamaiku negaidīti pārliecinoši. Jamaikai vienīgais zelts 4x100m stafetē iegūts 2004. gadā, un arī šoreiz neizdevās uzvarēt otro reizi, kamēr ASV 11. zelta panākums šajā disciplīnā un otrais pēc kārtas. Bronzu šodien izcīnīja Lielbritānija.

Vakara noslēgumā saldēdiens - vīriešu 4x100m stafete. Kvalifikācijā 16 komandas noskaidroja astoņas finālistes, un labāko laiku uzrādīja ASV, turpat Japāna, bet Jamaika bez Juseina Bolta iekļuva tikai ar sesto laiku. Tam gan nebija lielas nozīmes, jo finālā Bolts pievienojās, un arī ASV pusi sastāva nomainīja, pievienojoties Džastinam Getlinam un Trevisonam Brollelam. Galvenā favorīte bija Jamaika, par kuras lielākajām konkurentēm tika uzskatītas ASV.

Finālā pirms pēdējā posma aptuveni vienādas bija Jamaikas, ASV un Japānas pozīcijas, bet Bolts neatstāja ne mazākos variantus konkurentiem un pārliecinoši izcīnīja zeltu Jamaikai. Jamaika šai stafetē ar Juseina palīdzību uzvar trešajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas, savukārt Boltam kopumā jau devītā zelta medaļa. Pēc iegūto zelta medaļu skaita Bolts panāca vairākas citas sporta leģendas, izvirzoties dalītā 2. vietā un zaudējot vienīgi ASV peldētājam Maiklam Felpsam. Turklāt Bolts izcilnieku kompānijā ir vienīgais, kuram nav sudraba un bronzas - tikai zelts!

Taču milzu uzmanību izpelnījās ne tikai Jamaikas komanda un Bolts personīgi, bet arī Japānas kvartets. Āzijas pārstāvjiem, kuri ļoti prasmīgi veica stafetes nomaiņas (un, protams, vienlaikus arī ātri skrēja) izdevās noskriet varenās ASV un izraut sudrabu, kamēr amerikāņiem nācās sākotnēji samierināties ar bronzu. Ja neskaita nepiedalīšanās (piemēram, Maskava 1980.), diskvalifikācijas (piemēram, dopings) un nefinišēšanas (piemēram, nokritis kociņš), ASV pirmo reizi 4x100m vīriešu stafetes vēsturē nespēja finišēt labāko divniekā. Tikmēr Japānai šai disciplīnā medaļa otro reizi - 2008. gadā Pekinā (nefinišējot ASV) bija bronza.

Tiesa, vēlāk tapa zināms, ka ASV nebūs pat bronzas, jo komanda tika diskvalificēta. Iemesls bija tāds, ka pirmajā stafetes nodošanas maiņā Maiks Rodžerss Getlinam kociņu nodeva par ātru - pirms atļautā koridora. ASV diskvalifikācija ļāva pie medaļas tikt Kanādas komandai ar lielisko Andre de Grāsu (viņam Rio jau trešā medaļa) priekšgalā.

Piebildīsim, ka vīriešu 4x400m stafetē priekšskrējienā diskvalificēta tika viena no favorītēm Lielbritānija.

Vieglatlētika, 4x100m stafete sievietēm

V Valsts Rez.
1. ASV 41.01
2. Jamaika +0.35
3. Lielbritānija +0.76
4. Vācija +1.09
5. Trinidada un Tobago +1.11
6. Ukraina +1.35
7. Kanāda +2.14
8. Nigērija +2.20

Vieglatlētika, 4x100m stafete vīriešiem

V Valsts Rez.
1. Jamaika 37.27
2. Japāna +0.33
3. Kanāda +0.37
4. Ķīna +0.63
5. Lielbritānija +0.71
6. Brazīlija +1.14
- Trinidada un Tobago DSQ
- ASV DSQ

Pēdējo OS laureāti vieglatlētikā, 4x100m stafete sievietēm

OS Zelts Sudrabs Bronza
2012 ASV Jamaika Ukraina
2008 Krievija Beļģija Nigērija
2004 Jamaika Krievija Francija

Pēdējo OS laureāti vieglatlētikā, 4x100m stafete vīriešiem

OS Zelts Sudrabs Bronza
2012 Jamaika Trinidada Francija
2008 Jamaika Trinidada Japāna
2004 Lielbritānija ASV Nigērija

Zelta medaļām bagātākie sportisti

V Sportists Valsts Sporta veids Z S B Kopā
1. M.Felpss ASV Peldēšana 23 3 2 28
2. L.Latiņina PSRS Vingrošana 9 5 4 18
3. P.Nurmi Somija Vieglatlētika 9 3 0 12
4. M.Spics ASV Peldēšana 9 1 1 11
5. K.Lūiss ASV Vieglatlētika 9 1 0 10
6. J.Bolts Jamaika Vieglatlētika 9 0 0 9