Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Neprāts "Tour de France": līderis spiests pamest velosipēdu un skriet pretī finišam

© Scanpix

Pēc tiesnešu iejaukšanās prestižākās daudzdienu tūres "Tour de France" līdera krekliņu saglabājis Kriss Frūms no Lielbritānijas, kurš pēc kritiena pameta velosipēdu un skrēja kalnā.

Pagājušā gada "Tour de France" uzvarētājs un šā gada līderis Kriss Frūms, tuvojoties 178 kilometrus garā 12. posma finišam, kopā ar diviem braucējiem, kuri arī tīkoja dzelteno krekliņu - Ričiju Portu un Boku Mollemu - kāpuma laikā veica atrāvienu. Taču notika neticamais.

Posms bija saīsināts par sešiem kilometriem, tādēļ trasē bija vairāk līdzjutēju nekā paredzēts. Lai izvairītos no sadursmes, televīzijas kameru pārvadājošais motocikls bija spiests apstāties trases vidū, un sekoja ķēdes reakcija - krita visi trīs riteņbraucēji.

Gan Ports, gan Mollema ātri atgriezās uz velosipēda un sasniedza finišu, savukārt Frūma rumaku piemeklēja tehniska ķibele. Izmisušais Lielbritānijas riteņbraucējs ķērās pie pēdējā salmiņa un sāka skrējienu kalnā, ar skatienu pavadot katru braucēju, kurš viņu apsteidza.

Kad Frūmu beidzot panāca pavadošā automašīna, piemeklēja nākamā ķibele - jaunais velosipēds nebija pareizi noregulēts, un cīņā dzeltenā krekliņa īpašnieks teju piedzīvoja vēl vienu kritienu. Nācās vilkt ārā trešo, ar kura palīdzību tika sasniegta finiša līnija, taču iekrātais pārsvars bija pazudis.

Vēl vairāk - ja pēc vakardienas posma Frūms par 28 sekundēm apsteidza tuvāko sekotāju Adamu Jeitsu, tad pēc šodienas posma noslēguma viņš atradās iedzinējos par 53 sekundēm un nokrita līdz sestajai pozīcijai.

Tomēr tiesnešu iejaukšanās ļāva Frūmam saglabāt līdera pozīcijas, kamēr Jeitss atrodas jau 47 sekundes aiz viņa muguras. Gan līderim, gan Portam, gan Mollemam piešķirts vienāds finiša laiks.

Notikušais incidents izsaucis plašu sašutumu riteņbraukšanas pasaulē, bet jāpiebilst, ka Frūms vienā no iepriekšējiem posmiem, lai atbrīvotos no uzmācīga līdzjutēja, bija spiests izdarīt sitienu ar dūri. Skaidrs, ka pēc šodienas posma drošības prasības tikai pieaugs.