Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

LFF skaidro, kādēļ nepieciešams 10 miljonu kredīts

© LFF.LV

Latvijas Futbola federācijas izpilddirektors Edgars Pukinsks sarunā ar portālu Sportacentrs.com komentēja virkni jautājumu saistībā ar iespējamā desmit miljonu eiro kredīta ņemšanu, Krišjāņa Barona ielas stadiona būvniecību, kā arī spēlēšanu "Skonto" stadionā un iespējamo alternatīvu Liepājā.

Par desmit miljonu kredītu
Tas, ko valde izskatīja un apstiprināja, bija komplekss infrastruktūras attīstības plāns, kas ietvēra, pirmkārt, četru Eirokausa klubu stadionu uzlabošanu - Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā un Jelgavā -, otrkārt, Staiceles bāzes tālāku attīstību, treškārt, apmēram 40 mazo laukumu būvniecību - gan 40x60m, gan arī lielo izmēru laukumu 60x90m un 68x105m -, taču vēl nelikām konkrētu sarakstu, jo vēl būs diskusija ar pašvaldībām. Mums modelis visu laiku bijis tāds, ka pašvaldība liek pamatni, apgaismojumu, nožogojumu, tribīnes un ģērbtuves, bet mēs uzliekam segumu. Kad kļūs zināms, kuras pašvaldības tam piekritīs, tad arī kļūs skaidrāks precīzs saraksts.

Un ceturtais punkts ir pats stadions [Kr. Barona ielā]. Būtība ir tāda, ka valde akceptēja, ka plāns ir jāattīsta un jāvirza, bet par kredītu un finansēšanas modeli līdz nākamajai valdes sēdei ir jāizvērtē iespējas, vai tādu kredītu kāds vispār dos un vai finansēšanas iestādes uz ko tā vispārparakstās. Ja parakstās, tad ar kādiem nosacījumiem. Ja mēs šos nosacījumus varēsim izpildīt, LFF pamatbudžets no tā necietīs ilgtermiņā un varēsim to visu realizēt, tādā gadījumā valde varētu šā projekta realizāciju akceptēt. Gadījumā, ja kredītiestādes tādu finansējumu nenodrošinās, tad nākamajā valdes sēdē tiks izvērtētas prioritātes atkarībā no pieejamā finansējuma, kur to izmantot.

Par desmit miljonu sadalījumu
Pati summa ir lielāka. Vēl ir pieejami septiņarpus miljoni eiro UEFA finansējuma, vēl gaidām FIFA reglamentu. Kongresā tika prezentēts, ka katrai federācijai būs pieejams papildu finansējums, taču vēl gaidām reglamentu, kurā būs paskaidrots, kādi būs nosacījumi, cik lielā apmērā šo naudu varētu saņemt. Un no tā būs atkarīgs, kādu summu varam ieguldīt.

Šobrīd provizoriski tiek plānots, ka Staicelē varētu tikt attīstīts ēdināšanas un rekviācijas bloks. Tie varētu būt 350-400 tūkstoši. Laukumiem Liepājā, Ventspilī un tamlīdzīgi šobrīd ir iebudžetēti apmēram 300 tūkstoši katram, plus vēl pašu pašvaldību ieguldījumi. Mazo un lielo laukumu uzklāšanā viss ir atkarīgs no iesaistīto pašvaldību skaita. Rupji rēķinot, ja 40 pašvaldībās tiktu uzlikti mazie laukumi, tie būtu divi miljoni. Ja pa vidu vēl ir arī kāds lielais laukums, tie varētu būt no diviem līdz divarpus miljoniem.

Un pārējais finansējums tiktu novirzīts stadionam. Paralēli tika nolemts runāt ar pašvaldību par finansējuma piesaistes iespējām, jo stadionā ir arī sociālais laukums, kas domāts skolām. Tāpēc ir doma runāt ar pašvaldību un piesaistīt finansējumu šā laukuma būvniecībai. Kad tas viss tiks apkopots un 14. jūlijā [valdes sēdē] redzēsim kopējo bildi, tad valde arī lems, vai stadiona projekts reāli tiek realizēts, vai tiek realizēti visi pārējie projekti. Un kādā apmērā.

Par četru Eirokausu laukumu uzlabošanu
Pilnīgi iespējams, ka šajā uzlabošanā varētu tikt iekļauts arī apgaismojums, jo šobrīd tieši Liepājā mums bija runa par to, ka varētu palīdzēt viņiem uzlikt apgaismojumu. Līdzīga situācija ir Ventspilī, kur apgaismojums ir kritiskais punkts. Šie jautājumi ir procesā, un mums ir jāizvērtē, kas ir tās minimālās lietas, kas nepieciešamas, lai šajos stadionos varētu normāli spēlēt kvalifikācijas kārtās.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā