Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Vai trīs kroņiem atņemsim trīs punktus?

© Scanpix

Pasaules čempionātu Latvijas valstsvienība sāks pulksten 16:15, kad Maskavā tiksies ar Zviedriju, kuru meistarsacīkšu ietvaros izdevies apspēlēt tikai vienu reizi 11 piegājienos. Tiešraide kanālā TV3.

Latvijas valstsvienība astoņās pārbaudes spēlēs izcīnīja četras uzvaras un sakrāja pusi - 12 no 24 - punktu. Pēdējais mačs tika aizvadīts pagājušajā sestdienā izbraukumā pret Šveici, kad neizdevās nosargāt divu vārtu pārsvaru un 58. minūtē tika piedzīvota neveiksme. Pievīla kļūdas aizsardzības zonā, un tām papildus uzmanība pievērsta ne tikai pēdējos treniņos Rīgā, bet arī pēc ierašanās Maskavā. Tāpat kā sniegumam nevienādos sastāvos.

Sagatavošanās cikla noslēgumā lielisku sniegumu nodemonstrēja 23 gadus vecais aizsargs Edgars Siksna, kurš spēlēja Krievijas pēc spēka otrajā līgā, un pēc ierašanās Maskavā viņš joprojām darbojās vienā virknējumā ar Gunti Galviņu. Tāpat viss liecina, ka laukumā dosies arī Aleksandrs Jerofejevs, kurš ilgāku laiku nevarēja trenēties ribu savainojuma dēļ.

Uzbrukumā lielākais svars gulsies uz pirmās maiņas pleciem - Ziemeļamerikā spēlējošajiem Zemgum Girgensonam un Ronaldam Ķēniņam pievienojies komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš, kurš pērn septiņos mačos izcēlās ar deviņiem punktiem. Trešajā virknējumā par centra uzbrucēju atkal kļuvis Gints Meija, kuram sānos atradīsies Miks Indrašis un Gunārs Skvorcovs, bet ceturtajā gaidāmas divas debijas - pirmā spēle priekšā Mārim Bičevskim un Edgaram Kuldam.

Zviedrijas izlases sastāvā jaunākais spēlētājs ir uzbrucējs Aleksanders Venberjs, kurš dzimis 1994. gada 22. septembrī. Viņš Nacionālās hokeja līgas kluba Kolumbusas "Blue Jackets" rindās izcēlās ar astoņiem gūtajiem vārtiem un 32 piespēlēm.

Daļa labāko skandināvu joprojām turpina cīņu par Stenlija kausu (Niklass Bekstrems, Aleksanders Stēns, Jons Klinberjs), bet daļa atteica dažādu iemeslu dēļ (Henriks un Daniels Sedīni, Ēriks Kārlsons, Olivers Ekmans-Lāšons, Henriks Seterberjs), tādēļ rezultatīvākais no atbraukušajiem ir Mīkaels Baklunds - Kalgari "Flames" uzbrucējs sakrāja 47 punktus.

No Ziemeļamerikas ieradušies vēl četri spēlētāji. Starp viņiem jāizceļ ar ātrām rokām un kājām aprīkotais Gustavs Nīkvists no Detroitas "Red Wings" - tehniskais uzbrucējs sakrāja tikai par četriem punktiem mazāk nekā Baklunds.

Aizsargs Adams Lāšons un Ņūdžersijas "Devils" neiekļuva izslēgšanas spēlēs, un viņš uz pasaules čempionātu brauca ar domu par medaļu - lai sezonā būtu vismaz viena pozitīva lieta. Ēriks Gustafsons pārstāvēja gan Čikāgas "Blackhawks", gan fārmklubu, bet Jākobs Markstrems cīnījās par pirmā vārtsarga pozīciju Vankūveras "Canucks", 33 mačos atvairot 91,5% sāncenšu metienu.

Tāpat ir pārstāvēta arī Zviedrijas čempione "Frolunda" - Oskars Fantenberjs izcēlās ar četriem vārtiem un 13 piespēlēm, bet Jūhans Sundstrems iemeta 17 ripas un pievienoja 19 piespēles. Rezultatīvāks par viņiem bija Roberts Rosēns, kurš 52 mačos savāca 39 punktus un bija 12. rezultatīvākais spēlētājs regulārajā sezonā, un Jons Normans, kurš ar 42 punktiem ieņēma astoto vietu. Viņam priekšā bija trīs tautieši, bet neviens uz Maskavu nav aizbraucis.

Vienīgo reizi apspēlēt Zviedrijas valstsvienību izdevās 2009. gadā ar 3:2 pēcspēles metienos. Sekojušas trīs neveiksmes - 2:4, 0:4 un 1:8 pērn. Vienīgo ripu iemeta Lauris Dārziņš, kurš ģimenes apstākļu dēļ uz pasaules čempionātu neaizbrauca, bet piespēles izdarīja Daugaviņš un Galviņš, un no viņiem tiek gaidīta līderu cienīga spēle.

Jau pirmajā mačā, jo turnīru sākt ar uzvaru izdevies tikai vienu reizi - 2014. gadā ar 3:2 tika apspēlēta Somijas valstsvienība. Pirms desmit gadiem, kad turnīrs risinājās Rīgā, izdevās paņemt vienu punktu no čehiem (1:1). Pārējos gadījumos fiksētas neveiksmes. Kā būs šoreiz? Pirmais iemetiens pulksten 16:15, tiešraide kanālā TV3, bet portāls Sportacentrs.com piedāvās teksta tiešraidi, tāpat arī operatīvus pēcspēles komentārus un iespaidus.