Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Spraigā cīņā Latvijai divas uzvaras FIS slalomā Somijā

© Infoski.lv, E.Lukšo

Noslēdzošajā sacensību dienā Baltijas kausā klanu slēpošanā FIS slalomā spraigā cīņā uzvaras izcīnīja Latvijas izlases dalībnieki, vīriešiem mārupietim Kristapam Zvejniekam 64 dalībnieku vidū divu braucienu summā no 5.vietas pakāpjoties uz pirmo, bet sievietēm 35 dalībnieču konkurencē rāmavietei Agnesei Āboltiņai kaut knapi, bet nosargājot līderpozīcijas pēc pirmā brauciena, par 0,01 sekundi apsteidzot norvēģieti Marielu Kufosu un arī uzstādot savu FIS punktu rekordu.

Baltijas kausa trešajā posma noslēgumā elites un junioru grupas četru dienu laikā piecas reizes sacentās Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās – divreiz milzu slalomos un trīs dienas slalomā. Kā parasti dalībnieču skaits dāmu konkurencē biju tuvu četrdesmit, pārstāvot sešas valstis, bet vīriešu starts pulcēja vairāk par sešdesmit kalnu slēpotājiem, baltiešiem un triju Ziemeļvalstu pārstāvjiem klāt nākot amerikāņiem, spānim un slovākam, bet dēļ treniņā salauztās rokas nepiedalījās polis.

Ja iepriekšējās divas dienas Latvijas kalnu slēpotāji nostartēja mainītām lomām – aizvakar sievietes ļoti labi, bet vakar mūsu vīrieši priecēja ar labiem rezultātiem, tad noslēdzošo dienu veiksmīgāk iesāka Latvijas izlases meitenes. Pirmajā braucienā sievietēm pirmais trijnieks sarindojās 0,19 sekunžu attālumā, radot spraigu cīņu par uzvaru otrajā braucienā. Ļoti labi veicot vidusdaļu un beigu daļu, vadībā pirmajā braucienā izvirzījās Agnese Āboltiņa, kas 46 vārtu trasē uzrādīja laiku 47,87 sekundes un trases beigās mazliet kļūdījušos norvēģieti Marielu Kufosu apsteidza par 0,18 sekundēm, bet visu braucienu vienmērīgi veikusī Lelde Gasūna bija vēl par vienu sekundes simtdaļu lēnāka. Ja neskaita trešo dienu pēc kārtas izstājušos otro labāko pēc reitinga somieti Janīnu Makinenu, tad pārējās visas līderes finišēja, kas deva pamatotu cerību punktu uzlabošanu vairākām dalībniecēm.

Otrajā braucienā pašā sākumā Lelde izstājās, līdz ar to nefinišējot jau otro dienu pēc kārtas, taču Latvija bez uzvaras šoreiz nepalika, jo sīvā cīņā ar norvēģieti pirmo vietu ieguva Agnese Āboltiņa, kura otrā brauciena vidusdaļā jau bija zaudētājos par 0,5 sekundēm, bet atkal teicami veica lejasdaļu un sāncensi pārspēja par 0,01 sekundēm. Agnese ieguva 30,45 FIS punktus, kas ir viņas labākais rezultāts karjerā. Beidzot finišu sasniedza labākā pēc reitinga no norvēģietēm Kristīne Nurmarka (273.vieta slaloma rangā), kura zaudēja abām līderēm diezgan daudz – 1,37 sekundes. Tikmēr otro reizi 6.vietu Liene Bondare, kura no Agnese atpalika 2,8 sekundes un nopelnīja 51 FIS punktu. Martai Kuncei 17.vieta no tikpat finišējušām dalībniecēm (+35 s).

Vīriešiem lieliski sāka Kristaps Zvejnieks, pirmajā starpfinišā izvirzoties vadībā ar vairāk nekā pussekundes pārsvaru, taču mārupietis vidusdaļā kļūdījās un pazaudēja ātrumu, kas neļāva trases beigās atgūt zaudēto un pietuvoties līderim Simenam Tajetam no Norvēģijas, kurš 5.laiku uzrādījušajam Kristapam bija priekšā 0,91 sekundi. Mūsu otrais un trešais numurs Miks Zvejnieks un Žaks Gedra kļūdījās vienā un tajā pašā vietā trases vidusdaļā (pie nu jau pazīstamās Carlsberg mājas) un atpalika attiecīgi 2,3 un 3,3 sekundes, pazaudējot iespēju iegūt priekš sevis labus FIS punktus. Tā kā vakar K.Zvejnieks otrajā braucienā tuvāko konkurentu apsteidza par 1,3 sekundēm, tad arī vīriešiem nobeigums solījās būt gana interesants. Un tā arī notika.

Kristaps Zvejnieks nodemonstrēja aukstasinību un atkal par sekundi bija ātrāks nekā otro vietu ieguvušais zviedrs Robins Vedīns (343.vieta rangā) un izcīnīja uzvaru ar 0,69 sekunžu pārsvaru (19,18 FIS punkti), jo līderis Tajets otrajā trasē bija tikai desmitais, bet spēja saglabāt godalgoto trešo vietu (+0,81 s). Trešais labākais juniors Miks Zvejnieks pakāpās uz 8.vietu (+2,7 s, 38 FIS punkti), bet Žaks Gedra ar ieņemto 11.vietu (44 FIS punkti) iekļuva sešiniekā junioriem. Tikmēr cīņā par 4.vietu mūsējo vidū Roberts Briška atspēlēja 0,05 sekunžu deficītu un ar tādu pašu starpību pārspēja Elvi Opmani, ierindojoties 22.vietā, bet 26.vieta Dāvim Zvejniekam.

Līdz ar to devītā sezona Baltijas kausam un otrā sezona ar trim posmiem ir noslēgusies. Gan Skandināvijas, gan citu valstu treneri veltīja ļoti atzinīgus vārdus Latvijas Slēpošanas savienības pārstāvjiem par sacensību organizācijas ļoti augsto līmeni, kas, viņuprāt, atbilstot ne tikai Eiropas kausu, bet pat pasaules kausu līmenim. Savā ziņā ir neierasti, ka somi, pie kuriem jau gadu desmitiem notiek pasaules kausu posmi un kuriem ir pasaules čempioni un pasaules kausa posma uzvarētāji, nāk pie latviešiem mācīties par laika ņemšanu, trases sagatavošanu, sacensību organizāciju un arī sacensību komentēšanu.