Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

FIS slalomā Baltijas kausā Somijā uzvaras mājiniekiem un Latvijai

© Infoski.lv, E.Lukšo

Šodien Somijas ciematā Pihē Baltijas kausa ietvaros notikušajās FIS sacensībās un Latvijas čempionātā slalomā vīriešiem no 65 dalībniekiem uzvarēja soms Mika Mankinens, bet labākais no Latvijas bija Roberts Briška, kuram 17.vieta (+7,73 s). Sievietēm 38 dalībnieču vidū pirmo vietu ieguva Lelde Gasūna, uzvarot Pihē trešās FIS sacensībās pēc kārtas.

Slalomā jau bija pārstāvētas desmit valstis, jo Baltijas valstīm, trijām Ziemeļvalstīm, Slovākija, ASV, Spānijai klāt nāca arī Polija. Lai arī Latvijas pārstāvji gan pēc meistarības un reitinga bija spēcīgāki slalomā nekā milzu slalomā, tomēr pirmais brauciens mūsējiem vīriešu konkurencē bija neveiksmīgs. Jau trases sākumā izstājās pasaules rangā no gandrīz 6000 dalībniekiem top500 atrodošais Miks Zvejnieks, bet vidusdaļā līderpozīcijās esošais pasaules ranga 68.vietas īpašnieks Kristaps Zvejnieks, savukārt pirmajā starpfinišā vienu no labākajiem laikiem uzrādījušam un līdz trases vidusdaļai lieliski braukušajam Žakam Gedram liktenīgie izrādījās trīspadsmitie vārti pirms finiša.

Pirmajā braucienā vadībā izvirzījās pasaules rangā 434.vietā esošais soms Mika Mankinens, uzrādot laiku 44,96 sekundes un par pussekundi esot priekšā 343.vietā pasaules rangā atrodošajam zviedram Robinam Vedīnam un tautietim Ētu Makelam. Interesanti, ka desmitniekā ierindojās sešu valstu pārstāvji. Uzreiz aiz trijnieka bija igaunis Tonis Luiks (+0,99 s), kamēr labākais no mūsējiem bija 23.laiku uzrādījušais Roberts Briška (+3,57 s). Negaidīti pirmajā trasē izstājās puse no dalībniekiem, jo finišu nesasniedza 32 no 65 kalnu slēpotājiem. Otrais brauciens izvērtās interesants, jo Vedīns pietuvojās Mankinenam 0,13 sekunžu attālumā, bet soms nosargāja pirmo vietu. Tikmēr ar labāko laiku otrajā braucienā pasaules junioru čempionāta 36.vietas ieguvējs un pasaules rangā 212.vietā esošais Otto Salmenkivi no Somijas no sestās vietas pakāpās uz trešo (+0,52 s), par trim sekundes simtdaļām apsteidzot 4.vietā palikušo igauni Tonisu Luiku. Tāpat kā par uzvaru arī cīņā par Latvijas čempiona titulu otrajā braucienā saasinājās notikumi, jo Dāvis Zvejnieks nobrauca par sekundi ātrāk nekā Briška, bet Roberta 1,3 sekunžu pārsvars pēc pirmā brauciena bija izšķirošs zelta medaļas ieguvē. D.Zvejniekam beigās 18.vieta (+8,01 s), bet trešais no mūsējiem un pirmo reizi medaļu Latvijas čempionātā ieguva Kristers Čerņevskis (22.vieta, +22,61 s).

Sievietēm tikmēr līdzīgi kā vakardienas otrajā milzu slalomā pēc pirmā brauciena bija intriga, jo otro laiku (48,54 sekundes) uzrādījušo pasaules ranga simto labāko slalomisti Leldi Gasūnu par 0,11 sekundēm apsteidza 17 gadus vecā norvēģiete Bertine Olsena, kura pasaules rangā atrodas uzreiz aiz piecsimtnieka. Tikmēr pēc ranga labākā norvēģiete Kristīne Nurmarka (273.vieta) atpalika 0,92 sekundes un ieņēma trešo vietu. Otrajā braucienā intriga izpalika, jo norvēģiete pamatīgi kļūdījās jau otrā brauciena sākumā, zaudējot 9 sekundes, un vēlāk izstājās. Savukārt Lelde lieliski veica otro braucienu uz izcīnīja uzvaru ar 2,24 sekunžu pārsvaru pār citu 17 gadīgu norvēģieti Marielu Kufosu (425.vieta rangā), kurai jau trešā otrā vieta. Par prieku Latvijas līdzjutējiem pirmo reizi divas mūsējās tika trijniekā, jo ar otro laiku otrajā braucienā no septītās uz trešo vietu pakāpās Agnese Āboltiņa (+2,42 s), bet Liene Bondare noslēdza sešinieku (+4,12 s).

Rīt un parīt Pihē notiks vēl divi FIS slalomi, kuri tiks vērtēti Baltijas kausa kopvērtējumā. Ja vīriešiem jau zināms uzvarētājs – Miks Zvejnieks, jo Kristaps Zvejnieks dēļ izlaistā otrā posmā Siguldā un pirmajām divām disciplīnām Somijā vairs nevar noķert brāli, kaut arī uzvar rīt un parīt, bet sievietēm pirmās vietas ieguvējas liktenis noskaidrosies starp māsām Gasūnām.