Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvijas sportisti Soču olimpiādē ģērbsies dzeltenās un brūnās krāsās

© http://olimpiade.lv

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) noliedz izskanējušo informāciju, ka iepirkumu konkurss uz sporta apģērbu iegādi, ir veidots vienam noteiktam ražotājam. Tika pieņemts lēmums par dzeltenas un brūnas krāsas izmantošanu mūsu sportistu un komandas apģērbu dizainā, informē LOK.

Pirms iepirkuma procedūras izsludināšanas, šī gada 19.jūlijā, LOK laika posmā no šī gada janvāra līdz jūlijam, veica izspēti par to, kuri pasaules vadošie ziemas sporta apģērbu ražotāji būtu ieinteresēti LOK piegādāt attiecīgās kategorijas apģērbu komplektus. Tika veiktas konsultācijas ar uzņēmumiem “361” un “Adidas”. Tika izteikts piedāvājums - kompānijām kļūt par LOK partneriem un attiecīgās apģērba vienības dāvināt Latvijas Olimpiskās komandas dalībniekiem.

Atbilde bija noraidoša viena apstākļa pēc. Uz Olimpisko dalībnieku tērpiem attiecas ļoti strikti Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumi. Tie paredz, ka ražotāja logotipam un nosaukumam ir jābūt attiecīgā izmērā un ne lielākam. Piemēram, pasaules vadošie ziemas sporta apģērbu ražotāji “Fischer” un “Rossignol” neatbilst šim noteikumam, jo firmu uzraksti un logotipi uz plašpatēriņa precēm šiem uzņēmumiem ir par lielu.

Ņemot vērā LOK paredzēto budžetu ekipējuma iegādei, LOK nespēj pasūtīt speciāli sportistiem paredzētu atsevišķu apģērbu līniju kā to var atļauties bagātākās valstis. Dizaina izveides un ražošanas izmaksas būtu pārāk lielas. Vienīgais variants ir attiecīgās apģērba vienības meklēt katalogos, ko ražotāji ir paredzējuši plašākai sabiedrībai.

Tika pieņemts lēmums par divu krāsu – dzeltenas un brūnas – izmantošanu mūsu sportistu un komandas apģērbu dizainā. Dzeltens – saule, dzintars, medus un zelts; brūna – zemes spēks, daba un koki. Jāņem vērā, ka visas apģērba vienības tiks atsūtītas bez apdrukas un dizaina risinājumi tiks papildināti uz vietas Latvijā.

LOK izsludinātajā iepirkumā redzamās apģērba skices ir kā paraugs ražotājiem un tas nav jāuztver kā prasība, ka apģērbam ir jāizskatās tieši tā kā attēlā norādīts. Uz LOK izsludināto konkursu varēja pieteikties jebkurš ziemas sporta apģērbu ražotājs, kurš uzskatīja, ka viņa piedāvājums atbilst konkursa nolikumam un SOK noteikumiem.

LOK izsludinātajā iepirkumu konkursā uzvarēja somu uzņēmums “Halti”. Šo apģērbu komplektu sportisti valkās ikdienā starp sacensībām un ar to nav paredzēts iesoļot Olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijās.

Ņemot vērā visai neskaidros laika apstākļus, kādi varētu būt Soču Olimpiādes laikā, Latvijas delegācijas dalībnieki tiks nodrošināti arī ar plānāku un siltākam klimatam paredzētu apģērbu. Par šo apģērbu, iepirkumu konkurss vēl tiks izsludināts.

Tāpat tiek strādāts pie tā, ka parādes formu un ikdienas apģērbu dizainiskos risinājumus izstrādās Latvijā labi pazīstamā modes māksliniece Natālija Jansone.

Iepirkuma konkursa uzvarētājs tika paziņots 17.septembrī un 10 dienu laikā, kā to nosaka Latvijas likumdošana, ir iespējams apstrīdēt konkursa rezultātus.