Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Augusts Brigmanis: Zelta kalnus nesolīsim, bet stabilitāti gan

© F64 Photo Agency

Par Zaļo un zemnieku savienības priekšvēlēšanu kampaņu, melnā PR kampaņām pret ZZS, valdības darbu un pēcvēlēšanu koalīcijām – saruna ar ZZS līderi, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāju, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētāju Augustu Brigmani.

- Ciktāl ZZS šobrīd ir ar vēlēšanu sarakstu un programmas gatavošanu?

- Vēlēšanu sarakstus un programmu beigsim gatavot jūnijā.

- Kad sāksiet kampaņu? Vai esat jau pieaicinājuši kampaņas vadītāju? Saskaņa, piemēram, izcēlusies, uzaicinot par kampaņas konsultantu ASV prezidenta vēlēšanu kandidāta Makeina kampaņas veidotāju Kristiānu Feriju, bet jūsu pašu savienības partneri - Zaļā partija - apspriedušies ar Tonija Blēra sabiedrisko attiecību vadītāju Alisteru Kempbelu...

- Par ZP man tas bija pārsteigums... Man nav nekāda priekšstata, ko šie cilvēki var piedāvāt kampaņai, bet skaļu vārdu piesaiste laikam ir šodienas aktualitāte. Mums, ZZS, ir pašiem sava kapacitāte, lai kampaņu vadītu. Es saprotu, ka ievērojama ārvalstu konsultanta piesaiste ir Zaļās partijas līdera Edgara Tavara iniciatīva. Mana pieredze rāda, ka var piesaistīt, ko grib, vienalga panākumi ir tikai pašu rokās. Galvenā kampaņā ir tevis paša spēja parādīt, ko esi paveicis, un pierādīt šīs lietas labumu sabiedrībai. Ja darbu nav, tad nekāds konsultants nelīdzēs. Ārvalstu konsultanta piesaistes lietderība ir ļoti neviennozīmīgi atbildams jautājums.

- Kādi būs ZZS kampaņas stūrakmeņi? Ko piedāvāsiet vēlētājiem?

- ZZS ir valdības vadošā partija, un galvenais kampaņas stūrakmens ir valdības darbu parādīšana. Mūsu piedāvājums vēlētājiem ir izsakāms pavisam īsi: stabilitāte, profesionalitāte, prognozējamība. ZZS nesola visu nodokļu samazināšanu un pensiju palielināšanu, bet solīt varam to, ka dzīves līmenis soli pa solim paaugstināsies. Mums ir pamats to teikt, jo Latvijas ekonomika aug, un tas ir arī ievērots starptautiski.

Mēs turpināsim sakārtot veselības aprūpes nozari, lai gan to nevar izdarīt viena gada laikā; būs sociālās garantijas un, protams, palielināts finansējums aizsardzības nozarei. Taču zelta kalnus ZZS nesola, to var pateikt skaidri un gaiši. Visi tie, kas šajā kampaņā zelta kalnus sola, nav nekā pierādījuši, ka ir spējīgi jel ko no solītā paveikt. Vai padarītais darbs ir staigāšana pa desmit partijām turpu šurpu? Vai OIK atļauju dalīšana? Zināms, par ko te ir runa - par visādām kustībām par un pret un Latvijas attīstībai un to jaunizceptiem partiju vadītājiem...

- Vislielākās ķibeles gan ir ar ZZS pārziņā esošo veselības aprūpes nozari. Jūs tiešām to uzskatāt par kampaņu un ZZS popularitāti veicinošu faktoru?

- Uzņemoties veselības nozares vadību, mēs jau apzinājāmies problēmas smagumu. Vienkāršāk, protams, būtu bijis - neuzņemties atbildību par šo nozari. Taču dzīve ir parādījusi, ka nozari var sakārtot tikai tad, ja tandēmā ar veselības ministru darbojas premjers un finanšu ministrs. Vienotībai savulaik bija tāda iespēja, bet viņi to neizmantoja. Andai Čakšai kā veselības ministrei ZZS uzticas un tic tam, ka viņa uzsākto ļoti smago darbu var turpināt - viņa gan kandidēs Rīgas vēlēšanu apgabalā, gan arī būs mūsu veselības ministra amata kandidāte pēc Saeimas vēlēšanām.

- Pret ZZS priekšvēlēšanu laikā tiek vērstas dažādas melnā PR kampaņas. Piemēram, kampaņa «par vecajiem komunistiem» no ZZS vai kampaņa pret zemkopības ministru Jāni Dūklavu, saistībā ar taras depozīta sistēmu. No kurienes aug kājas šīm kampaņām, jūsuprāt?

- Vēlēšanu kampaņas pārsvarā ir līdzīgas, taču ir arī atšķirības. Agrāk vēlēšanu kampaņās viena pret otru vērsās politiskās partijas, vēlēšanu konkurenti. Šī kampaņa no iepriekšējām atšķiras ar to, ka politiskās partijas, kas pret mums cīnās, ir salīdzinoši vājas. Pret mums cīnās konkurenti, un arī es negribētu teikt - ienaidnieki, bet lietosim vārdu - pretinieki. Agrāk politiskajām partijām bija spilgtāki līderi un pretstāve bija izteiktāka politiskā līmenī. Tagad pret mums cīnās tie, kas stāv aiz šīm politiskajām partijām, - tie ir ar lielāku kapacitāti: atsevišķi mediji, piemēram, viens žurnāls, kuram ZZS ir visa ļaunuma sakne Latvijā, vienalga, lai ko arī ZZS darītu; finansētāji, kas stāv aiz konkrētām partijām, - tiem arī līnija iezīmējas ar nebeidzamajiem biznesa kariem Ventspilī. Man nav nekādu ilūziju par šīm melnajām kampaņām - var jau cīnīties par savām idejām un viedokļiem ar politiskajām partijām, bet ar šiem pretiniekiem - cīnīties ir pagrūti.

Pirmais melnās kampaņas vilnis pret ZZS sākās ar tā dēvēto oligarhu lietu - ar to bija iecerēts sildīt veco zupu, ņemties, līdz tā sakarst, un barot visus ar to pa visām malām. Nu, neizdevās. Tad zupas vārītāji sanāk kopā un domā - ko lai tiem zaļajiem zemniekiem vēl lai uzkrauj? Īstu skandālu atrast nevar - tātad jāsāk rakņāties pa bēniņiem, lai nopūstu putekļus no pavisam vecām lietām... Tas nekas, ka bijušie komunisti ir stāvējuši pie Latvijas valsts neatkarības pamatiem, tas nekas, ka viņi kā kompartijas biedri sekmējuši šīs partijas nespēju kritiskos brīžos vērsties pret neatkarības centieniem... Būtu interesanti paskatīties šīs kampaņas rīkotāju pašu ģimeņu vēsturiskās saites - varbūt viņu senči pie Smoļņija stāvēja?

Kampaņas - gan šī, gan pret Dūklavu vērstā - ir ļoti precīzi mērķētas un pārdomātas.

- Vai šajās kampaņās ir arī ZZS šķeļoši elementi, sadalot «labajos» un «sliktajos» zaļajos zemniekos?

- Jā, protams. Ievērojiet, šajās kampaņās pilnīgi netiek skarts premjers Māris Kučinskis. Tātad to mērķis ir zināmā mērā atdalīt premjeru no ZZS, atstāt viņu bez apvienības politiskā atbalsta.

Kampaņas veidotāji ir iedomājušies, ka viņi tādā veidā vispār ZZS noslaucīs no zemes virsas. Bet tā nenotiks. Varbūt kādu cilvēku no vēlēšanu procesa tā var izdoties izsist, bet šaubos. Kas attiecas uz mani - ne uz vienām vēlēšanām vēlētājiem mana pagātne nav bijusi noslēpums un nekad šī pagātnes kārts nav nostrādājusi kā faktors, kas kavētu manu ievēlēšanu Saeimā. Cilvēkus vairāk interesē stabilitātes un sociālekonomiskās aizsardzības, veselības aprūpes, drošības jautājumi.

- Ko Kučinskis pats saka par šiem jautājumiem?

- Domāju, ka viņam nav laika par to uztraukties. Daudz lielāka problēma valdības vadītājam ir ar nepārdomātām reformām izglītības jomā, piemēram, sešgadīgo apmācību skolā. Tiek dzīta pilnīgi nesagatavota reforma, nepadomājot pat par to, vai skolās tām klasēm ar sešgadīgajiem vietas pietiek.

- Vienotības izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska ieceres izglītības jomā liek sprunguļus ZZS vadītās valdības riteņos?

- Zināmā mērā, jā. Premjers ir situācijas ķīlnieks - viņš zina, ka reformas ir vajadzīgas, dzīve to prasa. Bet reformu piedāvājums vieš lielas bažas. Nākamnedēļ frakcijā tiksimies ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, bet provizoriski var teikt, ka, visticamāk, nepiekritīsim šogad sākt reformu par sešgadīgo apmācību skolās.

- Vai tas, ka skolotāju algu pacelšanas jautājums tiek sasaistīts ar skolu likvidācijas jautājumu, ZZS šķiet pieņemami?

- Nē, atbalstu mūsu sadarbības partneru - Liepājas partijas un Latvijai un Ventspilij - bažas, ka šie jautājumi tiek virzīti nesagatavoti un sasteigti.

- Kučinskis kā ZZS premjera amata kandidāts ir apvienības popularitāti veicinošs faktors? Savulaik, kad premjera amata kandidāts bija Aivars Lembergs, tas ZZS deva papildus krievvalodīgo vēlētāju balsis, bet tagad?

- Nelielais ZZS popularitātes reitinga kritums daļēji ir saistīts ar to, ka zaudējam daļu krievvalodīgo vēlētāju. Bet tas ir likumsakarīgi - pieņemot lēmumu par pāreju uz apmācību tikai latviešu valodā, daļēji krievvalodīgais vēlētājs novēršas no latviskajām partijām. Bet ZZS no atbalsta reformai par pāreju uz apmācību skolās latviešu valodā neatkāpsies.

- Pat, ja tādējādi kā valdošā partija pilnīgi zaudēsiet krievvalodīgo atbalstu?

- Vai nu gluži visu zaudēsim... Pieņemu, ka ne visiem krievvalodīgajiem šis jautājums ir tik sasāpējis.

- Tas, ka, pateicoties Ždanokas un Krievu savienības aktivitātēm, radikālākais krievvalodīgais vēlētājs novēršas arī no Saskaņas, jums ir kāds arguments iespējamai sadarbībai?

- Tas tāds tradicionāls testa jautājums. Nē, protams, ka ar Saskaņu nesadarbosimies. Interesanti gan ir kas cits - kā ar Saskaņu Rīgas domē sadarbības veidus ir atradusi Latvijas attīstībai/Kustība PAR.

- Vai tad jūs domājat, ka viņi vispār iekļūs Saeimā?

- Es domāju, ka viņiem izredzes nav nekādas. Bet interesanti, kāpēc tā notiek? Vai tās tikai merkantilas intereses? Viņi pēc būtības piespēlē Saskaņai, bet par sponsoru naudu liek sevi slavinošas reklāmas televīzijā, kas būtībā vērstas pret valdību un ZZS.

- Cik lielā mērā ZZS šķeltnieciskie procesi ir saistīti ar pēcvēlēšanu situāciju un iespējamo ZZS iesaisti nākamajā koalīcijā? Kā raugāties uz sadarbību ar Jauno konservatīvo partiju (JKP)?

- JKP patlaban tā kā pieklususi. Lai gan, protams, tas ir mānīgs klusums.

Bet visi pret apvienību vērstie strāvojumi ir saistīti ne tik daudz ar ZZS šķelšanu, cik ar to, ka viņiem vispār nepatīk ZZS pie varas valdībā un Raimonds Vējonis kā Valsts prezidents. Valsts prezidenta vēlēšanas būs viens no nākamā gada centrālajiem jautājumiem, un ZZS atbalsta Vējoni kā Valsts prezidentu. Lēmums par atbalstu Vējonim uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā ZZS gan vēl nav pieņemts, lai gan es personīgi to atbalstu.

- Kādas jūs paredzat nākamā koalīcijas sastāva izmaiņas?

- Šobrīd reitingi rāda, ka nākamajā Saeimā no līdzšinējās koalīcijas noteikti iekļūs ZZS un Nacionālā apvienība. Divas dažādās socioloģiskās aptaujas ir savstarpēji izslēdzošas pret Vienotību: viena rāda, ka Vienotība būs pārstāvēta nākamajā Saeimā, otra - ka Vienotībai izredžu nav. Pārējie visi politiskie spēki - Kaimiņš (KPV), JKP, Latvijas Reģionu apvienība - it kā varētu dabūt katrs pa sešām balstiņām, bet kaut kā neticas... Kāds noteikti kritīs ārā. Visi viņi meklē akmeni, ar ko iemest esošajai valdībai, nepadomājot, ka varbūt nāksies pie viena sarunu galda sēdēt. Bet, vienkāršāk sakot, - ja ir Vienotība Saeimā, tad paliek esošā koalīcija, ja ne vai trijatā nepietiek balsu - tad ir cita situācija. Katrā gadījumā - ZZS durvis ir atvērtas sarunām.

- Vai ZZS iekšienē nav tāda strāvojuma - pie valdības par katru cenu? Kaut vai vecos komunistus aizmēzīsim, sašķelsim partiju?

- Neredzu tādu noskaņojumu. ZZS iekšienē nav nekādu citu varas centru, kas veiktu kādus iekšējus pārkārtojumus.

- Ja nākamajās koalīcijas sarunās parādītos potenciālo sadarbības partneru prasība mainīt ZZS premjera amata kandidātu, jūs piekristu?

- Nē, noteikti ne. Tā tiešām būtu klaja šķeltniecība un nodevība.

- Kāpēc jūs uzskatāt, ka ZZS ir pamats cerēt arī uz Vienotības kādreizējiem vēlētājiem?

- Tāpēc, ka pie Vienotības aizgāja tie kādreizējie Tautas partijas vēlētāji, proti, tie vēlētāji, kas vienmēr balso par varas partijām. ZZS šobrīd ir stabila varas partija un spēj vadīt valsti, un tas piesaista daļu bijušā Vienotības elektorāta.

- Viens no ZZS lozungiem vienmēr bijis par «saimniekiem savā zemē», tā apliecinot, ka partija iesaistās par nacionālajām saimnieciskajām interesēm. Cik atbilstoša jums kā ZZS līderim šajā kontekstā šķita valdības rīcība banku skandālā? Vai vietējās bankas tika aizstāvētas godam?

- Es domāju, ka šis jautājums ir jāskatās plašākā kontekstā - kurā pusē mēs esam kā valsts. Ja Latvijas valsts ir Rietumu sabiedroto pusē un ASV ir stratēģiskais sadarbības partneris, tad mēs nevaram ignorēt viņu prasības un pamatotus norādījumus. Savas politikas spēle šeit būtu bijusi nevietā. Ja būtu skaidri un pamatoti argumenti, ka, piemēram, ASV kritika pret ABLV banku ir pilnīgi nepamatota, tad tā būtu cita situācija.