Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ārlietu ministrija kritizē Krievijas uzbūvēto tiltu uz Krimu

© TASS / Scanpix

Būvējot Kerčas tiltu starp Krieviju un Krimas pussalu, Krievija kārtējo reizi apliecina savu nevēlēšanos pildīt Minskas vienošanos, norādīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latvija arī atbalsta ES paziņojumu par Kerčas tilta būvniecību, kurā norādīts, ka otrdien notikusī tilta atklāšana ir jauns uzbrukums Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai.

Ministrija skaidroja, ka Krievija, būvējot Kerčas tiltu, būtiski pārkāpj Ukrainas teritoriālo integritāti, un tas ir starptautisko tiesību pārkāpums. "Kerčas tilts tiek būvēts bez Ukrainas piekrišanas un šādi Krievija kārtējo reizi apliecina savu nevēlēšanos pildīt Minskas vienošanos. Uzskatām, ka ir jāpatur spēkā Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju," norādīja ĀM.

Latvija arī atbalsta ES paziņojumu par Kerčas tilta būvniecību, kurā norādīts, ka otrdien notikusī tilta atklāšana ir jauns uzbrukums Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai un ka tilta mērķis ir pastiprināt okupētās pussalas piespiedu integrāciju Krievijā un izolāciju no Ukrainas, turklāt tilts ierobežo kuģu satiksmi ar Ukrainas ostām Azovas jūrā.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklāja 19 kilometrus garo tiltu, pārbraucot pāri tam ar Krievijā ražotu kravas automašīnu "Kamaz".

ASV otrdien nosodīja tilta atklāšanu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, bet Krievijas okupēto un anektēto Krimas pussalu, kā mēģinājumu nostiprināt šīs teritorijas "nelikumīgo sagrābšanu". "Krievijas īstenotā tilta uzbūvēšana kalpo par atgādinājumu tam, ka turpinās Krievijas gatavība neievērot starptautiskās tiesības," paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

Nauerta apliecināja, ka "Krima ir Ukrainas daļa", un sacīja, ka "ASV nosoda [šī tilta] uzbūvēšanu un daļējo atvēršanu", ko Krievija īstenojusi "bez Ukrainas valdības atļaujas". "Tilts ne vien pārstāv Krievijas mēģinājumu nostiprināt Krimas nelikumīgo sagrābšanu un okupāciju, bet arī traucē kuģošanu, ierobežojot kuģu lielumu, kuri var šķērsot Kerčas šaurumu," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre.

Savukārt Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans otrdien paziņoja, ka šī tilta uzbūvēšana pārkāpj starptautisko tiesību normas.