Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Atklājas, ka Latvijas iespējas ietekmēt Krievijas raķešu šaušanu mūsu tuvumā ir ļoti ierobežotas

© Sputnik / Scanpix

Latvijas iespējas ietekmēt Krievijas plānus par it kā paredzētu raķešu šaušanu mūsu valsts robežas tuvumā ir ļoti ierobežotas, atzina Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Ierēdnis skaidroja, ka Krievijai saskaņā ar starptautiskajiem dokumentiem ir tiesības rezervēt gaisa telpu un veikt raķešu šaušanas pārbaudi gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā. Šādu pārbaužu skaits nav ierobežots.

Diemžēl, slēdzot gaisa telpu, tiek ietekmēta arī civilā gaisa satiksme, kas savukārt rada zaudējumus no ekonomiskā viedokļa. Tāpat šādu gaisa telpas rezervēšana tik tuvu svešas valsts robežai un papildus informācijas nesniegšana ir politisks signāls, kas neliecina par vēlēšanos veidot uzticēšanos, norādīja Garisons.

Latvijas pusei nav zināms kāpēc abās reizēs rezervētajā gaisa telpā tomēr nenotika Krievijas raķešu šaušana, jo Krievija nekādu papildus informāciju nav sniegusi.

Vai tā ir jauna Krievijas taktika, lai šādi demonstrētu savu varu un ietekmētu Latviju ekonomiski varēs pateikt, ja sekos jauni Krievijas pieteikumi par mācību organizēšanu tuvu Latvijas robežai, norādīja Garisons un apliecināja, ka šādu rezervāciju gadījumā Latvijas armija ir spiesta arī tērēt savus līdzekļus robežas novērošanai.

"To mēs redzēsim vai būs nākamā reize. Tas gan ir jāsaprot, ka Krievija patlaban nevēlas mainīties, tāpēc mums jāstiprina sava aizsardzība. Krievija mēs diez vai spēsim mainīt. Neko daudz jau nevaram darīt. Protams, ka šo jautājumu var aktualizēt politiski starptautiskajās organizācijās un varam turpināt novērot. Par šo jautājumu esam uzrunājuši arī NATO partnerus," norādīja Garisons.

Jau ziņots, ka Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs informēja Latvijas Civilās aviācijas aģentūru, ka Krievijas Jūras spēki no 17. līdz 19.aprīlim ir rezervējuši gaisa telpu un 19.aprīlī plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi gaisa telpā virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, laikā no plkst.11 līdz 23. Šajā laikā Latvijas tuvumā nekādas Krievijas militārās aktivitātes netika konstatētas.

Krievijas Jūras spēki raķešu šaušanas mācības Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā bija pieteikuši arī no 4. līdz 6.aprīlim. Mācību laikā netika izšauta neviena raķete, bet šādas mācības uzskatāmas kā daļa no Krievijas stratēģiskās komunikācijas un spēka demonstrēšanas citām reģiona valstīm, iepriekš pauda eksperti.

Latvijas Aizsardzības ministrija uzskata šāda veida mācības Latvijas teritoriālo ūdeņu tiešā tuvumā par nepamatotām un provokatīvām, kā arī pauž bažas par Krievijas spējām nodrošināt drošību mācību laikā.