Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Bijušajiem "čekas" aģentiem varētu aizliegt kandidēt pašvaldību vēlēšanās

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz liegt tiesības pašvaldību vēlēšanās kandidēt arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentiem un ziņotājiem.

Pašlaik ir noteikts, ka piedalīties pašvaldību vēlēšanās liegts personām, kas ir vai ir bijušas PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu darbinieki.

Šodien komisijām nodotie grozījumi paredz paplašināt šos ierobežojumus, tos attiecinot arī uz minēto dienestu aģentiem un ziņotājiem.

Grozījumu iniciators ir deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV), tāpat likumprojektu iesniedza parlamentārieši Ilmārs Latkovskis, Rihards Kols (VL-TB/LNNK), Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), Ringolds Balodis, Edvards Smiltēns, Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) un Atis Lejiņš (V).

Izmaiņu mērķis ir aizsargāt demokrātisko valsts iekārtu, nacionālo drošību un Latvijas teritorijas vienotību, skaidrots likumprojekta anotācijā. Aizliegums minēto drošības un izlūkdienestu ziņotājiem un aģentiem kļūt par pašvaldību deputātiem izriet no Latvijas kā neatkarīgas valsts nacionālās drošības interesēm, skaidro politiķi.