Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

NĪN problemātikai pievērsīsies vēlāk

Attēlam ilustratīva nozīme © F64

Namu un dzīvokļu īpašnieki var atviegloti uzelpot, nekustamā īpašuma nodoklis, kura apmērs atkarīgs no īpašuma kadastrālās vērtības, nākamgad nepieaugs. Problēmu Saeima gan nav atrisinājusi – vien atlikusi uz vēlāku laiku, lai to atrisinātu kontekstā ar nodokļu sistēmas reformu.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, nosakot, ka kadastrālās vērtības, kas iedzīvotāju protesta dēļ tika iesaldētas pirms vairāk nekā diviem gadiem, nemainīsies arī nākamos divus gadus.

To, ka pieņemtie likuma grozījumi ir tikai pagaidu solis un problēmai ir nepieciešams ilgtermiņa risinājums, norādīja opozīcijā esošās Saskaņas frakcijas deputāts Valērijs Agešins.

«Mēs uzskatām, ka likumprojekts cilvēkiem ir labvēlīgs. Bet, pēc būtības, šis dokuments ir valsts budžeta sastāvdaļa, un es vēlos uzsvērt, ka šie grozījumi problēmu kopumā nerisina, bet tikai atliek tās risināšanu uz vēlāku laiku. Uzskatu, ka risinājums meklējams nevis kadastrālajā vērtībā, bet gan nodokļu politikā. Nosakot nekustamā īpašuma nodokli, kadastrālā vērtība ir tikai viens no faktoriem, turklāt nebūt ne galvenais. Tāpēc ar šo likumu turpmāk būs rūpīgi jāstrādā - varbūt vēl šajā gadā -, lai tiešām mazinātu nepanesamo nekustamā īpašuma nodokļa slogu,» teica politiķis.

Apstiprinātais pagaidu regulējums ļaus uzelpot arī tiem, kuru īpašumi apgrūtināti ar atzīmi «kultūras piemineklis». Šādas zemes kadastrālajai vērtībai tiks piemērota 30% atlaide. Vēl nesen šādām zemēm bija piemērota līdzīga atlaide, taču tā tika atcelta. Rezultātā daudziem cilvēkiem nekustamā īpašuma nodoklis pieauga pat par 40%.

Savukārt normu, kas paredz kadastrālo vērtību bāzi izstrādāt atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū pirms pusotra gada, piemēros tikai, izstrādājot kadastrālo vērtību bāzi 2020.-2023. gadam.

Vienlaikus paredzētas arī vairākas atkāpes no šīs kārtības, atsevišķu kadastrālo vērtību zonām un ēku tipiem nākamajos gados tomēr paredzot kadastrālās vērtības pieaugumu. Vērtības kāpums skartu ēkas, kas pirmreizēji ekspluatācijā nodotas pēc 2000. gada 1. janvāra. Kadastrālās vērtības pieaugums jaunajām ēkām plānots, jo patlaban kadastra vērtība tām nereti ir būtiski zemāka nekā tirgus vērtība - vidēji sasniedzot tikai 39 procentus no tirgus vērtības. Savukārt padomju laikā būvētām ēkām kadastra vērtība vidēji ir daudz tuvāka tirgus vērtībai.

Līdztekus Valsts zemes dienestam līdz nākamā gada 30. martam jānovērš konstatētās nepilnības un jāizstrādā uzlabojumi kadastrālās vērtēšanas metodikā.

Likuma grozījumi arī noteic, ka turpmāk kadastrālo vērtību bāzi izstrādās un apstiprinās valdība reizi četros, nevis divos gados, kā tas ir patlaban.

Tāpat likuma grozījumi arī ļaus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā novērst vairākas praksē atklātas problēmas, kas saistītas ar kadastra objektu reģistrāciju vai to datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā.