Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Problēmas e-veselības projektā atklātas jau sākotnējā posmā

© vm.gov.lv

E-veselības projekta problēmas ir saistītas ar uzraudzības un koordinācijas jautājumiem tā īstenošanas pirmajā posmā, secinājusi Veselības ministrija (VM), pagaidām gan nenosaucot par kļūmēm atbildīgo personu vārdus.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija šodien uzklausīja VM starpziņojumu par vēl nepabeigto dienesta pārbaudi par e-veselības projekta ieviešanu. VM valsts sekretārs Kārlis Ketners aģentūrai LETA skaidroja, ka pārbaude tiks pabeigta mēneša beigās - 30.martā. Tad varētu parādīties arī atbildīgo vārdi, tomēr pagaidām VM valsts sekretārs atturējās šo jautājumu komentēt.

Komisijas sēdē vaicāts par iespējamām civilprasībām pēc pārbaudes pabeigšanas, Ketners pieļāva iespēju, ka rezultāti tiks nosūtīti arī atbildīgām institūcijām.

Prezentācijā viņš pastāstīja, ka pārbaudē vērtēts periods kopš projekta sākuma, kad 2005.gadā apstiprinātas pamatnostādnes par e-veselību, bet 2007.gadā to īstenošanas plāns.

Ketners norādīja, ka pirmajā kārtā projektu ietekmēja nepietiekami izvērtēta e-veselības apakšsistēmu savstarpēja savietojamība, kā arī pirmā posma projektu sadrumstalotība pa vairākām institūcijām. Sākotnēji projektu uzraudzīja VM e-veselības nodaļa, bet vēlāk notika VM un padotības iestāžu reorganizācija, klāstīja Ketners.

Tāpat viņš minēja, ka e-veselības ieviešanā iesaistīto darbinieku skaits tika palielināts tikai 2011.gada beigās, kad Nacionālajā veselības dienestā (NVD) izveidots attiecīgais departaments. Ierēdnis norādīja arī uz ilgo iepirkuma procedūru.

Vairāki deputāti pauda neapmierinātību ar šādu ziņojumu, un vienojās atkārtoti pārrunāt šo jautājumu pēc pārbaudes pabeigšanas. Inguna Sudraba (NSL) uzsvēra, ka šī nav dienesta pārbaude, bet pastaigāšana pa laukumu. Kritisks bija arī Andrejs Klementjevs (S), akcentējot, ka nepieciešams zināt par kļūmēm atbildīgo vārdus.

Ketners deputātiem gan uzsvēra, ka nepieļauj domu, ka 1.septembrī e-veselība nedarbosies pilnībā. Viņš pauda pārliecību, ka termiņš nebūs jāpārceļ, ko varot apliecināt arī NVD.