Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Koalīcija: Diskusija par Vīķes-Freibergas kapavietu ir vēršanās pret valsts simbolu

© Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Koalīcijas politiķi diskusiju par eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iegūto kapavietu Rīgas I Meža kapos uzskata par nepieļaujamo vēršanos pret valsts simbolu.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns šodien pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka ar eksprezidenti saistīts skandāls ir uzbrukums Latvijas valsts simbolam.

Viņš akcentēja - likums par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu nosaka, ka prezidenta un personas, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, apbedīšanas un kapa uzturēšanas izdevumus sedz valsts. Līdz ar to izveidojusies situācija ir pilnīgi absurda, teica Smiltēns.

Viņš uzsvēra, ka eksprezidente ir ļoti cienījama persona, kas vienmēr ir paudusi viedokli un pietiekami skarbā veidā, tajā skaitā par Krievijas aktivitātēm. Tas, kas notiek pašlaik ir mēģinājums diskreditēt Vīķes-Freibergas reputāciju, uzskata politiķis.

Smiltēns arī piebilda, ka šī diskusija ir lieka, nevajadzīga un nepamatoti aizskaroša pret eksprezidenti.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda neizpratni par situāciju, kas izveidojusies. Viņš pieļāva, ka tiesībsargājošām institūcijām būtu jāvēršas pret personām, kas iniciēja šāda veida apvainojumus. Bērziņš precizēja, ka runa nav par diskusiju, bet apvainojumiem, ka eksprezidente, iespējams, izmantojusi pilnvaras. Viņaprāt, tas ir absurds.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka koalīcijā ir vienots viedoklis šajā jautājumā.

Kā ziņots, laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka eksprezidente, izmantojot starpniekus, tikusi pie kapavietas Rīgas I Meža kapos, netālu no Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas.

No vairākām amatpersonām Rīgas pašvaldības iestādēs laikraksts noskaidrojis, ka I un II Meža kapos dabūt kapavietu "no malas" nav iespējams. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes galvenais speciālists Krišs Noris skaidrojis, ka I Meža kapi ir daļēji slēgta kapsēta, kur vietas var iegūt tikai tie, kuriem uzturēšanā jau ir kapavietas un kuriem tās ir "pilnas", turklāt "tagad jau ir tik tālu nonācis, ka pat tiem vairs nepietiek, nav teritorijas".

Vīķi-Freibergu apbēdinājusi ažiotāža, liecina viņas ieraksts sociālajā vietnē "Facebook", kurā viņa retoriski arī vaicā - vai atgriezties svešā zemē, kur "nevienam pat sapņos nerādītos doma, ka kādam cilvēkam var apskaust viņa mūža māju".