Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Uzturēšanās Latvijā kļūst dārgāka

© Scanpix

Grimstot asās diskusijās, Saeimas deputāti apstiprinājuši grozījumus Imigrācijas likumā, kas daļai termiņuzturēšanās atļauju īpašnieku to pagarināšanu padarīs dārgāku.

Saskaņā ar nule apstiprināto likumu, kuru Valsts prezidents vēl nesen izbrāķēja, trešo valstu pilsoņiem, kas uzturēšanās atļaujas iegādājušies, nopērkot nekustamo īpašumu, to pagarināšana izmaksās piecus tūkstošus.

Attiecīgā norma neattieksies uz vairākiem ieguldījumu veidiem, piemēram, uz ieguldījumiem kapitālsabiedrībās un valsts vērtspapīru pirkšanu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka šo termiņuzturēšanās atļauju turētājiem jau ir pienākums veikt konkrētu iemaksu budžetā par šo atļauju pagarināšanu.

Līdz ar to maksa par uzturēšanās atļauju pagarināšanu skars mazāku grupu nekā tad, ja Saeima būtu saglabājusi iepriekš, 21. aprīlī, atbalstīto likuma redakciju. Tā paredzēja, ka pieci tūkstoši par termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu būtu jāmaksā visiem termiņuzturēšanās atļauju īpašniekiem, kas to saņēmuši apmaiņā pret ieguldījumu valsts ekonomikā.

Tieši šā iemesla dēļ Saeimā izraisījās asas diskusijas. Tā Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore norādīja - ja Saeima atbalstītu Juridiskā biroja priekšlikumu, valsts budžetā nonāktu apmēram piecu miljonu eiro ienākums katru gadu. «Atbalstot šo priekšlikumu, jums ir iespēja nodrošināt, ka valsts saņem un izmanto šādus ienākumus, piemēram, pirmā mājokļa programmai,» parlamentārietis norādīja kolēģiem. Politiķis uzsvēra - ja tiks nobalsots pret, valsts nevarēs paņemt šos piecus miljonus no termiņuzturēšanās atļauju pircējiem jeb investoriem, kas tika piesaistīti sildīt valsts ekonomiku.

«Tātad valsts spiesta ņemt šo naudu no mūsu iedzīvotājiem, no valsts budžeta, kurā, kā mēs zinām, naudas hroniski trūkst. Mums bija iespēja tikties ar izglītības ministru, kurš pauda, ka pedagogu algu reformai pietrūkst seši miljoni eiro. Naudas pietrūkst arī veselības aizsardzības nozarei. Šeit ir iespēja naudu paņemt,» uzsvēra E. Šnore.

Savukārt Saskaņas deputāts Ivars Zariņš pauda, ka E. Šnores sacītais esot «vai nu maksimāla tuvredzība, vai maksimāla liekulība, jo patiesībā ar šiem grozījumiem jūs panākat pilnīgi pretējo». «Ja jūs vēlaties iekasēt vairāk no šīs programmas, tad jums jādomā, lai tā būtu pietiekami interesanta, lai programmā vispār kāds vēlētos piedalīties. Šādi grozījumi to padarīs tieši pretēju, mazāk pievilcīgu,» uzsvēra politiķis, piebilstot, ka E. Šnore darbojas «tieši pretēji Latvijas ģimeņu interesēm». Kritisku viedokli par piedāvātajām izmaiņām pauda arī cits saskaņietis - Igors Pimenovs, kurš norādīja, ka «ir bezkaunīgi aplikt ar jaunu nodevu tos ārzemniekus, kuri savulaik bija paļāvušies uz Latvijas likumiem». Parlamentārietis uzskata, ka tas nodarītu kaitējumu valsts reputācijai.