Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Rasnačs: Aizsardzības pasākumi, kas preventīvi novērš vardarbību, ir iekļauti Latvijas likumos

© F64

Visi aizsardzības pasākumi, kas preventīvi novērš vardarbību, ir iekļauti Latvijas likumos, šodien žurnālistiem skaidroja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs žurnālistiem skaidroja, ka juridiskā analīze par Stambulas konvenciju izraisīja zināmu ažiotāžu "sabiedrības liberālajā daļā". Ministrs izteicās, ka konvenciju ratificējušas tikai 13 no Eiropas Savienības dalībvalstīm, un vairāku valstu parlamentos par to ir ļoti smagas diskusijas. Rasnačs pauda, ka lielākās diskusijas pastāv tieši par "gender" jēdzienu.

Ja Latvija virzīsies uz ratifikāciju, atsaucoties uz Satversmi, tas tik un tā iekļauj vairākus riskus, pauda ministrs. "Visi aizsardzības pasākumi, kas preventīvi novērš vardarbību, ir iekļauti Latvijas likumos," stāstīja ministrs, paužot, ka darbs pie šiem problēmjautājumiem turpināsies.

Mēs piedāvājam veikt visu nepieciešamo, lai mazinātu vardarbību, nepievienojoties konvencijai, rezumēja Rasnačs, papildinot, ka patlaban Saeimā ir tikai viena partija, kas pilnībā atbalsta konvencijas ratifikāciju.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) stāstīja par ministrijas paveikto, lai mazinātu vardarbību. Viņš atgādināja, ka veikti grozījumi likumā, kas paredz iespēju izolēt no ģimenes vardarbības veicēju.

Nākotnē TM ir jāstrādā pie Preventīvo piespiedu līdzekļu likumprojekta, kas ieviestu jaunus preventīvus mehānismus vardarbības riska un vardarbības novēršanai.

Kā vēstīts, juridisko analīzi par Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvenciju veica Ingas Kačevskas birojs. Atzinuma noslēgumā kā autore norādīta juriste Baiba Rudevska. Izpildot valdības uzdevumu veikt analīzi par konvenciju, līgumu ar biroju slēdza TM. Analīze izmaksājusi 3000 eiro.

Biroja veiktajā juridiskajā analīzē teikts, ka no juridiskā viedokļa nav atrodams neviens iemesls, kādēļ Latvijai būtu jāparaksta starptautisks līgums, kas neatbilst tās pamatlikumam - Satversmei. Analīzē apgalvots, ka Stambulas konvencija "klaji ignorē" gan Satversmes 112.pantā, gan starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos garantētās vecāku tiesības bērnu izglītībā. Turklāt netiekot ņemta vērā arī vecāku reliģijas brīvība, kas ir nesaraujami saistīta ar tiesībām izglītot savus bērnus saskaņā ar savu reliģisko pārliecību un filozofiskajiem uzskatiem.

Jau ziņots, ka vairākas nevalstiskās organizācijas varētu prasīt tieslietu ministra demisiju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja resursu centra sievietēm "Marta" vadītāja Iluta Lāce, nevalstiskās organizācijas, kas specializējas cilvēktiesību jautājumos un kritiski vērtē Rasnača līdz šim paveikto darbu - ne tikai Stambulas konvencijas parakstīšanas procesa vilcināšanu -, varētu prasīt Rasnača atkāpšanos.

Lāce skaidroja, ka pēcpusdienā par šādu prasību varētu kopīgi informēt vairākas NVO.